Yalova Garden AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gümüş, ortakların yatırımlarını %90 oranında tamamladıklarının 2018 yılında ise yatırımın %100 oranında tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin en büyük kümelenme modeli olarak bir çok sektöre örnek olan Garden A.Ş'de şu ana kadar 80 milyon TL'lik yatırım yapıldı. şirket ortağı firmalar ise yatırımlarını sürdürüyorlar.  Garden A.Ş'nin yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Yalova Garden AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gümüş, "Şu ana kadar şirket ortaklarımız yatırımlarının %90 oranında t6amamladılar. Yatırımına başlamayan ortağımız ise kalmadı. Hedefimiz 2018 yılında yatırımların %100 oranında tamamlanması.  Şu ana kadarki toplam yatırımımız 80 milyon TL'yi buldu yatırımın tamamının ise 100 milyon TL'yi geçeceğini düşünüyoruz" dedi.
Global anlamda yaşanan krizlerin Garden A.Ş'yi de olumsuz etkilendiğini dile getiren Gümüş, "Küresel anlamda yaşanan kriz bizi de etkiliyor. Zira üretimimizin büyük bölümünü dış pazarlara gönderiyoruz. Örneğin en büyük pazarımız konumundaki Azerbaycan'da alımların azalması bizi olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Bin 541 hektarda üretim yapılıyor
Garden A.Ş'nin kuruluşu ve proje bilgileri hakkında da bilgi veren Gümüş, "Süs bitkisi üretiminin ülkemizdeki önemli merkezlerinden biri olan Yalova’da faaliyet gösteren, süs bitkisi üreticisi 40 firma tarafından kurulan YALOVA GARDEN A.Ş.; Yalova Atatürk Tarım İşletmesini, süs bitkisi üretim merkezi haline getirmek amacıyla, 21 Ocak 2013 tarihinde 30 yıl süre ile kiralamış bulunmaktadır. Kiralanan arazi 1541 dekar büyüklüğündedir. Faaliyet konularında tecrübe sahibi olan ortaklarımız, YALOVA GARDEN A.Ş. çatısı altında üretim ve ekonomik güçlerini birleştirmiş, ülkemizdeki süs bitkisi üretimi alanında örnek alınacak bir sektörel kümelenme modelini hayata geçirmiştir. Süs bitkisi üretimi yapan bu ebatta ve bu kapsamda bir işletme ülkemiz genelinde bulunmamaktadır, aynı zamanda kurduğumuz anonim şirket ise ülkemiz için bir ilktir. Projemiz kapsamında mevcut tarım işletmesi büyük bir organize süs bitkileri ve tıbbi- aromatik bitkiler üretim yeri haline dönüşecek ve Yalova’yı ülkemizde lider, dünyada tanınan bir konuma getirecektir. Bu yatırım ile ülkemizde bu ölçekte mevcut olmayan, dünyada da ilk on içine girebilecek bir süs bitkisi üretim kompleksi kurulacaktır. Oluşturacağımız üretim kompleksi; standart süs bitkisi üretiminin yanı sıra, ürün çeşitliliği ile oluşturulacak olan daimi teşhir ve satış alanları ile İç ve dış taleplerin karşılanması noktasında Yalova’yı önemli bir cazibe merkezi haline getirecektir. Oluşturulacak pazarlama sistemi ile hem Yalova hem de diğer illerden üreticilerin ürünlerinin kolayca pazarlanması sağlanacaktır. Firmamız, üretim materyallerinin daha uygun koşullarda temin edilmesini sağlayarak ortaklarının sektörde ve uluslararası ticarette rekabet gücünün artmasını sağlayacaktır. Ayrıca ürünlerin pazarlanmasında aktif bir rol alacak ve süs bitkisi üretimi alanında büyük organizasyonların ilimizde yapılmasında önemli görevler üstlenecektir. TİGEM arazisinde gerçekleşecek yatırımlar ile önemli ölçüde doğrudan ve dolaylı istihdam imkanları sağlanacak, ayrıca süs bitkisi alanında ithalat ihtiyacı büyük ölçüde yerli üretimlerle karşılanabilecek ve süs bitkisi alanında ihracat ve ithalat dengesi ülkemiz lehinde gelişecektir. Süs bitkisi sektörünün kayıt altına alınması ve sektörle ilgili mevzuata uyum sağlanması için örnek olabilecek bir kümelenme modeli bu sayede hayata geçirilecektir" 

Editör: TE Bilişim