Türkler’in dört kıtaya yayılan kültürleri ile birbirinden farklı çoğu dünyada pek bilinmeyen bir çok el sanatının en köklülerinden birisi olan yorgancılık, ustaları tarafından doğanın tüm canlılığını, en çarpıcı renklerini bin bir ustalıkla motiflere yansıtarak yaşatılıyor. İşte İstanbul’da 1957 yılında çırak olarak başladığı bu mesleği 1961 yılından bu yana aralıksız olarak Yalova’da sürdüren mesleğin son temsilcilerinden birisi olan Temel Bahçekapılı, bugün dükkanını kapatma noktasına gelen ve eski günleri özlemle arayan ustalardan birisi… Bugün artık çırak yetişmediği için mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten emektar yorgancı Bahçekapılı, “1979 yılında Yalova’da dükkanımda 6 kalfa çalıştırıyordum. İşlerim çok iyiydi. Ancak 1997 yılından sonra özellikle elyaf fabrika yapımı yorganların birden piyasada artış göstermesi ile birlikte, işlerimizde de gözle görülür bir düşüş oldu. Bu işten geçimini sağlayan yorgan ustaları olarak geçmişi özlemle arıyoruz. Vatandaşlar artık hem ucuz, hem de yıkanması temizlenmesi kolay diye hazır yorganları tercih ediyorlar. Oysa ki bizim yaptığımız yün ve pamuk yorganlar daha sağlıklı” diye konuştu.

Elyaf yorganların kauçuk olması sebebiyle her haliyle sağlıksız olduğunu, yazın terlettiğini ve kışınsa üşüttüğünü ifade eden emektar yorgancı Bahçekapılı, vatandaşa tavsiyesi yün yorgandan vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi. Eskiden çeyizlik olarak en az ikişer yorgan yaptırıldığını belirten Bahçekapılı, “Elyaf yorganlara talep arttı. Eskiden süs yorganları çeyizlere yapılırdı, şimdi onlar da kalktı şuanda düz yorgan tercih ediliyor. Önceki yıllarda çırak vardı. Şimdi çırak bile yok, yeni nesillere bu mesleği öğretmek istiyoruz ama eleman bulamıyoruz. Eleman bulunmadığı için de yeni ustalar yetişmemektedir” diye konuştu.

Sıhhat Olarak Yünün Yerini Elyaf Tutmaz….

Sıhhat olarak yünün yerini elyafın tutmayacağını söyleyen Yorgan Ustası Temel Bahçekapılı, “Elyaf, polyester olduğundan dolayı yazın terletir, kışın da üşütür. Ama yün öyle değil, yazın serin ve kışın da sıcak tutar. Vatandaşlar kolaylık olsun diye elyaf yorganları tercih etmektedirler. Şu an için yün, elyaftan ucuz. Elyaf, pahalıdır yünün sıkın sıkıntısı yıkamak ve didmektir. Temizlemesi sıkıntılı olduğundan ötürü vatandaş elyaf yorganları tercih ediyor. Şu anda yaz sezonu öncesi işlerimizde hafif de olsa bir kıpırdanma var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim