Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada eğitime katılmak isteyen üyelerin ücretsiz ve sertifikalı 8 saatlik İş Sağlığı ve Güvenliği eğitim programı için bugün mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunmaları gerektiği bildirildi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’ndan düzenlenecek olan eğitim programı ile ilgili yapılan bilgilendirmede; “Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun; 4 üncü maddesinde işverenin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yükümlülüklerine, 16 ve 17’nci maddelerinde çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimine ilişkin hükümler yer almaktadır. Aynı Kanunun 26’ncı maddesinde ise;4’üncü maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2.000 TL (2013 için 2.156 TL) , 16 ve 17’nci maddelerdeki yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir işçi için 1.000 TL (2013 için 1.078 TL) idari para cezası verilmesi öngörülmektedir. 6331 sayılı Kanunun “Yürürlük” başlıklı 38’inci maddesinin (c) bendine göre yukarıda anılan maddeler Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra yani 2013 yılı başı itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu doğrultuda işverenler “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” te belirtilen kıstaslara uygun şekilde çalışanlarına eğitim vermemeleri durumunda ağır cezalarla karşı karşıya kalabilecektir. Bu amaçla Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından az tehlikeli sınıfta yer alan Odamıza kayıtlı işverenlerimizin çalışanlarına yönelik Ücretsiz ve Sertifikalı 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri düzenlenecektir. Verilecek eğitimlerde;  Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,
 İşyeri temizliği ve düzeni, İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar,  Sağlık konuları;  Meslek hastalıklarının sebepleri, Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, İlkyardım.  Teknik konular; Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, Elle kaldırma ve taşıma, Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma, İş ekipmanlarının güvenli kullanımı, Ekranlı araçlarla çalışma, Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri, İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması, Güvenlik ve sağlık işaretleri, Kişisel koruyucu donanım kullanımı, İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü, Tahliye ve kurtarma konuları yer alacaktır” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim