YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, Sektör temsilcilerinin söz almasını ve düşüncelerini ifade etmesini istediği toplantıda, katılımcılar sektörün karşı karşıya kaldığı sorunları dile getirdiler.
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı işletmelerin mikro ölçekte sorun ve beklentilerini tespit etmek, çözüm önerileri geliştirmek, Odadan taleplerini belirlemek, İlin ve Odanın gelişmesi için düşüncelerini ve fikirlerini almak amacıyla Elegance Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Yalova Çevre ve Şehircilik Müdürü Dr. Osman Ulukaya, Yalova İŞ-KUR Müdürü Erhan Dede, Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Salih Aydın ile Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Baş katıldı. SGK İl Müdürlüğü ve İş-Kur uzmanlarınca "Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçen 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle yasalaşan istihdam desteği hakkında bilgilendirmede bulundular. YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan YTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Sarıoğlu “Değerli 13.Meslek Grubu üyelerimiz, Hepinizin bildiği üzere Yalova coğrafi konum itibariyle son derece önemli bir lokasyonda olup, İstanbul Bursa ve Kocaeli gibi metropollere olan yakınlığı, denizi, yeşili, kaplıcaları deniz ve karayolu bağlantılarının gelişmiş olması ile gerek yatırımcılar gerekse yaşam alanı olarak son derece cazip bir ildir.
İlimizde özellikle Termal, Çınarcık ve Armutlu ilçelerimizde turizm yatırımları ve faaliyetleri yoğunlaşırken, Çiftlikköy ve Altınova ilçelerimizde ise sanayi yatırımları mevcuttur. Özellikle Tersaneler bölgesinde yapılan üretimlerle Yalova ve Ülke ekonomisine ciddi girdiler sağlanıp, büyük miktarlarda ihracat yapılmaktadır. Yalova’nın bu avantajlı konumu ve Osmangazi Köprüsü özellikle Organize Sanayi Bölgeleri yatırımları içinde ilimizi cazip kılmakta ve Odamızın da kurucu ortaklarından olduğu 6 adet OSB kurulma çalışmaları sürdürülmektedir. Bu gelişmeler ışığında, Bugün itibariyle Türkiye genelinde nüfus artış hızında 6. Sırada yer alan Yalova, Ülke genelinde nüfus olarak 68. Sırada yer almaktadır.
İnşaat sektörünün en temel özelliklerinden biri, son derece emek yoğun bir teknoloji ile çalışabilmesidir. Ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile sektör sermaye-yoğun çalışabilmektedir. Buna rağmen sektör genelinde göreceli olarak emek-yoğundur ve işsizliği azaltan çok önemli bir araç halindedir. Bu nedenle az gelişmiş ülkelerde, özellikle nüfus çok hızlı artarken, hem artan nüfusa konut, hem de konut bulmak açısından inşaat sektörü belki de en kritik sektör olma durumundadır.
Başta konut olmak üzere gayrimenkul edinme oranları artan nüfusun talebi gibi görünse de aslında kişilerin enflasyona karşı birikimlerini korudukları bir alan olarak daha çok tercih edilmektedir.
Türkiye nin temel ekonomik göstergeleri düzeldikçe sektörde fiyatların yükselmesine rağmen insanların gayrimenkul alım oranı da artmaktadır.
Yani kişi başı milli gelir arttıkça sektör canlanmaktadır. Bu yönü ile sektör yatırım açısından önemli bir yere sahiptir. Türkiye ve Yalova’nın ekonomik büyümesine en çok katkı sağlayan sektörlerden birisi hiç şüphesiz inşaat sektörüdür. Sektörün diğer önemli katkısı ise istihdam üzerine yarattığı etkidir. Özellikle yaz aylarında sektördeki istihdam çok daha fazla artmaktadır. Ayrıca inşaat sektörü etkilediği 200 den fazla alt sektör ile ekonominin dinamizmini destekleyen en önemli sektördür.

İlimizde yerleşik kişilerin konut alımları yanında ciddi oranda da yabancı yatırımcıların gayrimenkul edindiği gözlemlenmekte, bu anlamda yapılan istatistiklerde Yalova’nın Türkiye çapında ilk 5 içerisinde olduğu görülmektedir.

Yalova inşaat sektörü 17 Ağustos depremi sonrasında doğal olarak bir durağanlık yaşamışsa da sonrasında hızlı bir gelişim göstermiş günün şartlarına ve yönetmeliklerine uygun son derece güvenli ve güzel projelerle tekrar canlanmayı başarmıştır.  Ülkemizdeki değişim ve dönüşümün son örneklerinden olan "Kentsel Dönüşüm Projeleri" ile birlikte inşaat sektörü için yeni bir pencere daha açılmıştır. Hiç kuşkusuz eski ve dayanıksız yapıları, yeni ve modern yapılara dönüştürme fırsatı doğmuştur. Böylelikle sektörümüz gücünü ve deneyimini yapılacak yeni yapılar ile bir kez daha gösterme imkânı bulacaktır. Toplantımıza iştirakiniz için hepinize tekrar teşekkür ediyor, işlerinizde başarılıyor diliyor hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi. Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Baş yaptığı konuşma da 1/50.000 ölçekli planlama hakkında bilgi verdi, Günümüz itibariyle hazırlanmakta olan 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda verilecek kararlar, ilimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Diyen Kemal Baş konuşmasında “Öncelikle, Yalova’nın geçmişinde hedeflendiği şekilde, hizmet sektöründe gelişmesine uygun olarak; eğitim, sağlık ve turizme ilişkin çevreyi en doğru şekilde kullanma amacıyla alınacak kararların, Çevre Düzeni Planı’na yansıtılması gerekmektedir. Yine şehir stadyumu, lojistik ve depolama alanları, marina, liman gibi hizmet sektörünü destekleyici olan ve büyük alan kullanımı gerektiren fonksiyonlara ilişkin kararlar da Çevre Düzeni Planı’nda belirlenmelidir. Söz konusu alanlar,  komşu ilçelerle ve belediyelerle bütün olarak tasarlanmalıdırYalova Merkez İlçemizin ve diğer ilçelerin en önemli sorunu sağlıksız ve riskli yapı stoğudur. Bu soruna çözüm oluşturulurken, sağlıksız ve riskli yapılaşmanın temelinde yükselen Yalova’nın diğer önemli sorunları olan deprem, trafik ve otopark sorunlarının da çözülmesi sağlanmalıdır. Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu yapılaşmanın sağlıklı bir şekilde dönüşümünü sağlamak için kısıtlamaların kaldırılması gerekmektedir. 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın onanmasının ardından, amacımız, alt ölçekli planlarda da yapılacak revizyonlarla, Yalova kent merkezinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde kentsel dönüşümü sağlamak, bu dönüşümü sağlayabilmek için Yalova’nın siluetini bozmayacak minimum kat adedini belirlemek, Yalnızca yapıların yıkılıp, yerinde çok katlı yapıların yapılması yerine; Yalova’nın dokusuyla uyumlu park, yeşil alan, meydan gibi kamusal alanların artmasını sağlamak, Otoparkların oluşturulması, yolların genişletilmesi gibi düzenlemelerle ulaşım problemlerini çözmek olarak düşünülmektedir.Bu ilkeler kapsamında mahallelere ait dönüşüm planları çalışmaları hazırlanacak ve karar vericilere yani yerel meclise sunulacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim