TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında, ülkemizin son dönemdeki ekonomik durumlarının istişare edildiği toplantıya,Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, Meclis Başkan Yardımcısı Bahadır Düner, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Gençer ve Kazım Demirtaş, Meclis Üyeleri Nusret Karaalioğlu, Mustafa Baltacı ve Serhat Turan, Meslek Komite Üyeleri Metin Sosyal ve Seyfettin Bingül ile YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zuhal Karakoyun ve Kurul üyeleri katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TBB ve TOBB olarak birlikte bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bankalar Birliği’nin yönetim kurulunun katılımıyla, Anadolu’da diyalog toplantılarına başladık. Onuncu toplantıyı Bursa’da yapıyoruz. Burada ayrıca Balıkesir, Bilecik, Yalova, Kütahya, Eskişehir, illeri ve ilçeleri bir araya geldi. Türkiye’nin en büyük ilk 10 Bankası’nın Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcıları, bölge ve şubeleri de aramızda” dedi.

İlk defa reel sektör ve bankacıların, aynı masada buluştuğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak sorunları ve sıkıntıları, doğrudan bankaların üst yönetimlerine ileteceklerini ve önerileri paylaşacaklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bankaların reel sektörün dertlerini dinlemek için sahaya inmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Bizlerin dertlerini, sıkıntılarını dinlemek için, hep birlikte buraya gelmeleri, inşallah hayırlara vesile olacak. Bu toplantılarla, reel sektör ile finans sektörü, birbirini daha iyi anlayacak ve ortak çözümler geliştirecek. Yani bu sıkıntılı süreci, birlikte çalışarak atlatacağız” dedi.

Her iki sektörün de güçlendirilmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, bu kapsamdaki önerilerini hükümete ilettiklerini ve iletmeye devam ettiklerini söyledi.

Reel sektörün ve özellikle de KOBİ'lerin finansmana ulaşma imkânlarının açık tutulmasının hayati önem olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Son dönemde ekonomide olumlu gelişmeler var. Ancak ekonomideki canlanma, henüz istediğimiz noktada değil. Bu konuda Odalarımız ve Borsalarımızdan gelen, bizim de TOBB yönetimi olarak hükümete ilettiğimiz, 4 sektördeki vergi indirimleri hayata geçti. Hükümetimiz ilk adımı böylece attı. Sonrasında kısa çalışma ödeneği aktif hale getirildi. Ödeme sıkıntısına düşen, SGK mükelleflerinin borçlarına 60 ay vadelendirme sağlandı. Ziraat ve Halk Bankası öncülüğünde, konut kredisi faizi düşürüldü. Yıllardır takip ettiğimiz Ticari Alacak Sigortasını işler hale getirecek mevzuat çıkarıldı”.

Hisarcıklıoğlu, tüm bu önlemlerin piyasaya moral verdiğini ve ticareti desteklediğini belirterek, “Biz bu çalkantılı süreci geride bırakacağımıza inanıyoruz. Zira ülkemizin temelleri sağlamdır. Son 25 yılda pek çok sıkıntılı dönem yaşadık, Hepsini aşmasını bildik. Türkiye bu tümseği de aşacak yoluna devam edecek. Bu teker bu tümsekte kalmayacak” dedi.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise organizasyon için TOBB’a teşekkür ederken, reel sektör ve finans sektörünün ülkenin büyümesi ve kalkınması için ne yapması gerekiyorsa onu konuşmak için bir araya geldiklerini bildirdi. Aydın, toplantı sonrasında firmalarla birebir görüşmeler de gerçekleştirerek sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade etti.

Toplantı soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim