Dört yılda bir güncellenen emlak beyan değerlerinin Ocak 2014’te yenilendiğini belirten Yıldız, “Vatandaşlar emlak vergilerini belediyeler tarafından belirlenen bu bedel üzerinden ödemelerinin yanı sıra, satış işlemlerinde de bu değer üzerinden alım satım vergisi ödüyorlar. Özellikle Çiftlikköy Belediyesi’nde belirlenen ocak 2014’teki emlak beyan değerlerinin kimi alanlarda  piyasa fiyatlarının çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu konuda vatandaşların şikayetlerini duyuyoruz. Bu da vatandaşların ödemeleri gereken emlak vergisinin kimi yerlerde iki katına çıkması anlamına geliyor” diye konuştu.

Belediyeler tarafından dört yılda bir güncellenen emlak beyan değerlendirmelerinin masa başında yapıldığını belirten Yıldız, “Emlak vergisi her dört yılda bir güncelleniyor, dört yılda bir fiyatlar yenileniyor. Bu güncelleme işi fiili olarak değil masa başında yapılıyor. Heyet bilir kişi  var deniyor. Ama sorumluluk tamamı ile belediyede. Bu heyet,  Ticaret Odasından emlak firmasından dört beş kişiden oluşan belediyenin liderliğinde oluşan grup. Yola cepheyi, daha mevki yerleri ona göre arttırıyorlar. Geçenlerde bir olay yaşadım, yerin gerçek değeri 90 bin Lira, yani vatandaş piyasa şartlarında burasını 90 bin Liraya karşılığında satıyor. Ama 200 bin Lira göstermiş belediye burasının emlak beyan değerini.  Bu bence güncelleme değil, vatandaşa zulümdür.  Vatandaşın cebindeki paraya göz koymaktır. Belediye bunları belirlerken askıya çıkıyor. Bir ay içerisinde itiraz ettiniz  ettiniz , etmediniz, ondan sonra mahkemeye düşüyor iş. Mahkeme işi de süreç gerektiren bir iş ve maddi tarafı var. Bir eviniz var diyelim. Evinizin gerçek değeri diyelim ki 300 bin Lira. Belediye bunun değerinin 500 bin yaptığı zaman, kira değeri ve emlak beyan değeri arasında belli bir oran var. O zaman da vatandaş mağdur oluyor. Beyan ettiğiniz kira geliri emlak beyan değerinin yüzde 5’inden aşağı olamaz” diye vatandaşları uyardı.

Emlak beyan değerlerinin gerçek piyasa değerinden yüksek gösterilmesinin emlak vergilerinde büyük artışa yol açtığını kaydeden Yıldız, “200 Lira vereceksem, emlak vergisi 400 Lira’ya çıkıyor. İnsanlar bir yıl vergi ödemezse bu katlanarak devam ediyor. Bazen şöyle bir espri yapılır, arazi ne ekmek ister, ne su diye. Ama işin aslı öyle değil, birkaç sene belediyeye uğramayın inanın birkaç bin Lira borçla karşılaşırsınız. Emlak beyan değerinin artmasından dolayı vatandaş mağduriyet yaşayacak. Gayrimenkul kira vergisi de   artık eskisi gibi sadece 5 yıl içindeki satışları değil,  8 yıl sonra da satsanız, bir vergi ödemesi gelecek, böyle bir çalışma var” diye konuştu.

Gayrimenkul satış işlemlerinde gayrimenkulünü satmak isteyen insanların çok farklı durumlarla  karşı karşıya kalabileceğini belirten Yıldız, emlak beyan değeri gerçek satış bedelinin  üzerinde gösterilen yerleri satın alırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim