Sosyal Medya aracılığıyla etkinliklerini düzenleyen ve seslerini yardım severlere duyuran “Büyüdüm Çocuk Oldum” Platformu Grup Yöneticisi Gülşen Kösoğlu ile yaptığımız görüşmede kendilerini tanıtmalarını istedik. Gülşen Kösoğlu’nun cümleleriyle “Büyüdüm Çocuk Oldum” platformu…

Kısaca açıklarsanız “Büyüdüm Çocuk Oldum (BCO)” kimdir?

 “Büyüdüm Çocuk Oldum 2 Ocak 2011 yılında kurulmuş olan ve tamamı gönüllülerden oluşan 5 kişilik yönetici ve 26 kişilik asil üye kadrosuyla oluşan bir yardım platformudur. Kuruluş gayemiz olarak hiçbir dernek, vakıf, cemaat, takım ve ya partiye bağlılığı olmayan, nakdi yardım almadan sadece organizasyonun koordinasyonunu üstlenen, genç dinamik bir yardım topluluğuyuz.”

Peki düzenlediğiniz etkinliklerin içeriği ve kimlere yönelik olduğunu açıklar mısınız?

“Faaliyetlerin temel amacı yetim, öksüz, engelli ve ya ihtiyaç sahibi olan 0 - 12 yaşlarındaki çocuklara yönelik aktiviteler düzenlemektir. Bu aktivitelerde amacımız koordinasyonu sağlamak yani ihtiyaç sahibi ile hayırseveri bir araya getirmek, iki taraf arasında bir köprü olmaktır.”

Bu köprü tam olarak nasıl çalışıyor?

“Öncelikle ihtiyaç sahibi çocukları belirlemekle başlıyoruz. Bu amaçla grup çalışanları yerel belediyelerin ve muhtarlıkların listelerine kayıtlı yardıma ihtiyacı olan ailelerle görüşüyorlar. Bu ailelerin evlerine periyodik olarak yapılan ziyaretlerle çocukların ihtiyaçları belirleniyor. Ev ziyaretleri yaparak kişilerin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını gözlemlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca bazen ziyaret ettiğimiz ailelerin yönlendirmeleri ile o bölgede başka ailelere de ulaşabiliyoruz.”

İhtiyaç sahiplerine hangi konularda yardımcı oluyorsunuz?

“Bizim çalışma alanımız 0-12 yaş arası çocuklar bunun içerisinde bu yaş aralığındaki engelli ve özürlü yavrularımızda dâhil ama tabi etkinliğin amacına göre farklı çocuk listeleri oluşturuluyor; mesela okullar açılmadan önce yapılan kırtasiye etkinliğine sadece okul cağındaki belirtilen yaş aralığındaki yavrularımızı dâhil ettik.

Peki sadece İstanbul içerisinde mi faaliyet gösteriyorsunuz?

Yapmak istediğimiz etkinliğin içeriğine göre değişiyor. Kütüphane desteği verdiğimiz İstanbul dışında etkinliklerimiz oldu.

Şimdiye kadar düzenlediğiniz etkinlikleri kısaca listelersek;

“Platformumuz 2 sene içersinde 41 etkinlik yaptı. Başlıcaları şunlardır;
·         İhtiyac sahibi ailelelere erzak ve kömür yardımı,
·         Ramazan (Şeker) Bayramında çocuklar için bayramlık kıyafet etkinliği,
·         Kurban Bayramında bayramlık kıyafet etkinliği,
·         İhtiyac sahibi çocuklar için ders dönemi açılışı öncesi kırtasiye yardımı etkinliği,
·         Silopi Çalışkan İlköğretim Okuluna Kırtasiye Desteği,
·         Silopi’deki bir köy okuluna kütüphane desteği, 
·         Çaycuma Serdaroğlu İlköğretim Okuluna Kütüphane desteği,
·         İhtiyac sahibi cocuklara kışlık kıyafet desteği ve bunlardan başka engelli yavrularımız yararına plastik kapak etkinliği
·         Ve ihtiyaç sahibi bir aile için ev desteği (evin tüm tadilatı ve eşya yardımı).”
 
Bunlar dışında düzenlediğiniz başka etkinlikler var mı?

“Tabiki, örneğin Oyun Parkı Etkinliği. 3 Mart Pazar günü çocuklarımızı alıp oyun parkına götürdük. Çocukların aileleri için bu tarz bir aktivite çok külfetli olabilir ama sonuçta bunlar çocuk ve bir kere çocuk olacaklar. Oyun Parkı Etkinliği’nin temel amacı bu koşullara sahip olmayan çocuklara bu imkânı sağlamak. Düşünürseniz küçük bir çocuğun oyun parkında birkaç saatlik harcaması hiçte büyük bir rakam değil ama bunu hiç tatmamış onlarca çocuk var.”
 
Gerçekten çok güzelmiş, bu şekilde yaptığınız başka etkinlikler var mı?
 
“Evet, özellikle  “Hayallerim Gerçek Oldu” biz BCO ailesi içinde unutulmaz bir etkinlikti. Bu etkinlikte çocukları tek tek dolaşıp imkânları olsaydı almak istedikleri ihtiyaçlarını sorduk, hepsinin bir başka cevabı vardı. Bu etkinlikte hayırseverlerin destekleri sayesinde çocukların hepsi o gün hayallerine kavuştular.
Ayrıca bahar aylarında çocuklar ve hayırseverleri bir araya getirerek piknik etkinliği de düzenledik, çok eğlenceli bir etkinlikti.”
 
Açıkçası ben bu tarz etkinlikler düzenleyen bir platform duymamıştım daha önce, peki hayırseverlerden bahsedelim onlara nasıl ulaşıyorsunuz?
 
“Sosyal Medya. Facebook ve twitter bu konuda tartışmasız bizim elimiz kolumuz oldu. Etkinlik açıldığı anda önce BCO ailesi olmak üzere, bizi daimi olarak destekleyen hayırseverlerimiz, arkadaşlarımız arasında paylaştırılıyor ve kişiler listelerindeki arkadaşlarını davet ediyor. Her etkinlikte yüzlerce yeni insanla tanışıyoruz ve ailemiz giderek büyüyor.

Özellikle 17 Şubat pazartesi günü twitterda #ugandayayetimhane baslığı altında twit atarak trendtopic (tt) listesine girdik ve  destek veren dostlarımız sayesinde o aksamdan itibaren etkinliğe katılan sayısında büyük bir artış gözledik.”
 
Facebook’un bu şekilde kullanıldığını duyduğuma gerçekten çok sevindim. Sadece Komik karikatür ya da video paylaşmaktan öte bir noktaya gelebilmiş.
 
“Kesinlikle zaten etkinlik açıldığında birkaç gün içerisinde çocuk listeleri doluyor. Biz etkinliği açınca bir sayfa oluşturuyor ve etkinlikle ilgili bilgileri oraya yazıyoruz. Sonrasında ihtiyaç sahibi çocukların isim listesini ekliyoruz ve hayırseverler katıldıkça listeleri dolduruyoruz.”
 
Tam olarak nasıl katılıyor insanlar bu etkinliğe?

“Facebookta ilgili etkinlik ismiyle arama yaparsanız sayfamıza ulaşıyorsunuz. Sonrasında sağ üst köşede “Katıl” tuşunu tıklarsanız etkinliğe katılmış oluyorsunuz ve size bildirim gelmeye başlıyor.”
 
“Uganda’da Yetimhane Kuruyoruz” etkinliğini konuşalım, bu etkinliği biraz açıklar mısınız? Neden Uganda?
 
“Son iki senedir yurt içinde İstanbul ağırlıklı olarak güzel işler yaptık. Bu sene ve sonrasında belli dönemlerde yurt dışında ulaşabileceğimiz bölgelerdeki ihtiyaç sahibi çocuklara da yardımcı olmak istiyoruz. Özellikle Kenya ve Uganda’yı araştırdık ve Uganda’da bu yetimhaneyi bulduk.   Aslında bu etkinlik konsept olarak şimdiye kadar yaptıklarımızdan oldukça farklı ve etkinlik grubu olarak biz çok heyecanlıyız. Etkinlik sayfasında paylaştığımız birkaç fotoğraf bile bu yetim çocukların durumunu anlatmaya yeterli olacaktır.”

Etkinlik ne zaman açıldı? İlgi ne durumda?

11 Şubatta etkinliği açtık ve daha bir hafta olmadan ihtiyaç listesindeki birkaç kalemi tamamladık. Ayrıca 20,000’nin üzerinde kişi etkinliğe davet edilmiş durumda hayırseverlerin destekleriyle. Bu sayı her geçen gün artıyor.

Çare Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği, Vicdan hareketi ve Mavera Gençlik Hareketi bize bu hususta destek vermeye başladılar bile. Hatta Mavera Gençlik Hareketi'nin başkanı Yavuz Selim Güneş bununla kalmayıp kendi ilgi alanı olan sosyal medya uzmanlığı hususunda bizi bilgilendirici birkaç konferans bile verdi. Bu sayede twitter kampanyamız #ugandayayetimhane başlattık.
 
Peki  “Uganda’da Yetimhane Kuruyoruz” etkinliğine nasıl katılabiliriz?
 
Bahsettiğim gibi facebookta “Uganda’da Yetimhane Kuruyoruz” ismiyle arama yaparsanız sayfamıza ulaşıyorsunuz. Sonra katıl tuşuna tıklarsanız etkinliğe katılmış oluyorsunuz ve size bildirim gelmeye başlıyor. Şu an etkinlik duvarında Uganda’daki yetimhanenin temel ihtiyaçları listelendi tam 80 çocuk için. Buradan hayırsever kendi istediği miktarda ihtiyacı belirleyerek etkinlik duvarına yazıyor.
“ merhaba ben …., 2 battaniye ve  10 defter almak istiyorum…” gibi.. Kişi bunu yazdığında bizim ekibimizden ilgili arkadaş hayırsevere ödemeyi yapacağı hesap numarasını veriyor ve ödeme yapılınca ihtiyaç listeden azaltılarak hemen kişinin dekontu kendisine yollanıyor.
 
BCO ailesine nasıl destek olabiliriz?

Sadece etkinliğimizi facebook sayfanızda paylaşsanız ve arkadaşlarınızı davet etseniz bile desteklemiş olursunuz. Hayırseverlerimizin çoğu bizi tanıdıktan sonra ailenin bir parçası oluyor zaten, mesela ikinci yaşımızı yakın zamanda kutladık ve etkinlik grubu ve birçok hayırseverimizle bir araya geldik. Zaten bizimle tanışan insanlar grubu tanıdıktan sonra arkadaşlarını, eşlerini kendileri etkinliğe davet ediyor, bu şekilde gün geçtikçe büyüyen güzel yürekli insanlardan oluşan kocaman bir aile oluyoruz. Yalova halkını da bu yardım platformuna destek olmaya davet ediyoruz.