Ulukaya, 1/100.000’lik planla ilgili olarak bakanlığa Yalova’nın kendi mevcut olan 1/25.000 ölçekli plan altlıklarını gönderdiklerini ve mevcut plan revizyonlarının sürdüğü bilgisini verdiklerini kaydederek, yapılacak uygulamalarda, plan altlıklarının gözetileceğini düşündüklerini dile getirdi.

 

Gürel, “Umarım Yalova’nın dokusuna uyan bir planlama olur”

 

Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mehmet Gürel de, 100 binlik planlamaya ilgili kendisine bilgi ulaştığını ancak detayları henüz bilmediğini ifade ederek, “Umuyoruz ki bu birkaç ili içine alacak olan yeni planlama, Yalova’da yaşanan planlama karmaşasına bir düzen getirir. Yapılacak planlamada Yalova’nın öne çıkan sektörel avantajlarının korunması dileğimiz” diye konuştu.

 

Planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda

 

İl Çevre Düzeni Planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ya da yerel yönetimlerce düzenlenip uygulamaya geçiriliyordu. Bakanlık, kendi yaptığı planlamalarda genellikle büyük ölçekte olmayan şehirleri bir planda değerlendiriyordu. Bayındırlık Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arasında yetki karmaşası yaratan planlama yetkisinin de, yargı kararıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı uhdesine geçtiği belirtiliyor. Sinop-Kastamonu-Çankırı 100 binlik planı ya da Aydın-Denizli-Muğla 100 binlik planlamaları yapan bakanlığın uygulamalarının aksine, Yalova’da yerel yönetimler 25 bin ölçekle, Türkiye genelinde yerel insiyatifle çevre düzeni planı yapan ilk kentlerden birisiydi. Yapılacak yeni planlamada yerel unsurların gözetilip gözetilmeyeceği ise, çalışmalar tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak. 

Editör: TE Bilişim