Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği düzenlenen kahvaltılı toplantı ile tanıtıldı. Burada söz alan Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir, 1/50 binlik plan yapımı sonrasında  belediyeler tarafından şehrin yeni bir depremde yıkıma uğramadan kentsel dönüşümün sağlanması amacıyla 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Toplantıya katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise İstanbul ve Bursa'da meydana gelecek depremden en çok etkilenecek ilin Yalova olduğunu söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen kahvaltılı toplantı Müzeyyenin Sofrası'nda yapıldı. Toplantıya Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir ve odaya üye mühendisler katıldı. Burada bir konuşma yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir son günlerde meydana gelen depremlerin beklenen İstanbul Depremi'nin ayak sesleri olduğunu söyledi. Kendir, "Yalova ilinin yapılaşma alanları, jeomorfolojik yapısı itibarı ile sınırlı olup, şehir nüfusunun çoğunluğu vadiler boyunca yer alan dere yatakları üzerinde kurulmuştur. 17 Ağustos Depreminde başta Hacımehmet Ovası olmak üzere büyük ölçüde can ve mal kayıpları yaşanmıştır.  12 Kasım Düzce depreminin yıldönümü olması sebebiyle şehrimizde meydana gelen deprem sonrası yapısal hasarlar ve olması beklenen yeni bir depremin, yani İstanbul depreminin olumsuz etkileri düşünüldüğünde Yalova'nın yüksek riskli alanlarda kaldığını hatırlatmak isteriz. Son zamanlarda gerek görsel ve gerekse yazılı basına da yansıyan irili ufaklı meydana gelen 1 gün içerisinde meydana gelen 23 deprem gibi yoğun depremler yaklaşan depremin ayak sesleridir" dedi.
"1/1000 ve 1/5000'lik planlar gözden geçirilmeli"
Konuşmasında Yalova Belediyesi tarafından yapılan 1/1000 ve 1/5000'lik planlara da değinen Kendir, "Depreme hazır bir Yalova için şehrin mevcut planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Öncelikli olarak 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, bölgenin jeolojisi dikkate alınarak son halini almalıdır. Hazırlık çalışmaları devam eden bu plana esas bir jeolojik etüt raporu var mıdır Sorgulanmalıdır.
1/50 binlik plan yapımı sonrasında ise belediyeler tarafından şehrin yeni bir depremde yıkıma uğramadan kentsel dönüşümün sağlanması amacıyla 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları yeniden gözden geçirilmelidir. Bu planların anayasası altlığını oluşturan mikro bölgeleme etüt raporlarıdır. Bu rapor sonrasında şehrin yoğunluk ve bina kat sayıları yapı-zemin uyumu dikkate alınarak planlamaya geçilmelidir.  Örnek olarak şehirde deprem öncesi yapılmış, 5-6-8-10 katlı yapılar bulunmaktadır. Bu yapıların mevcut planlarla yenilenmesi mümkün değildir. Bilimsel gerçeklikler göz önüne alınarak şehirde yeni rezerv alanlar oluşturulmalıdır" dedi.
Yalova için korkutan tablo
Toplantıya katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise İstanbul ve Bursa'da meydana gelecek depremlerden en çok Yalova'nın etkileneceğini belirtti. Er Yalova'nın mutlaka depremsellik anlamında masaya yatırılması gerektiğini dile getirerek, "Türkiye Dünya'nın en önemli deprem kuşaklarından birisi üzerinde yer almakta. KAF ve DAF fay hatları Dünya literatüründe yer alan fay hatlarıdır. Bu aktif fay hatlarının en önemlisi ise KAF'dır.  Bu fay hattının üzerinde de Yalova bulunmaktadır. Depremsellik bazında en önemli illerin başında ise Yalova gelmektedir. İstanbul ve diğer iller gündeme getirilmesine rağmen etkilenme anlamında Yalova bu illerden daha ileridedir. Marmara Denizi içerisinde bakanlığın 2012 yılında açıkladığı aktif fay hatları haritasında da görüldüğü üzere Marmara Denizinin içinden geçen fay hattında oluşacak bir enerji boşalımından İstanbul etkilenecektir ama bu depremden Yalova'da etkilenecektir. Gemlik Körfezi'nin güneyinden geçen fay hattında oluşacak bir depremden de Yalova etkilenecektir. İstanbul 1 fay hattı üzerinde meydana gelecek depremden etkilenirken Yalova 3 fay hattında oluşacak depremlerden de etkilenecektir. İstanbul'a depremsellik anlamında 1 önem veriliyorsa Yalova'ya 3 önem verilmesi gerekmektedir. Yalova depremsellik anlamında çok önem verilmesi gereken bir ildir. Yalova depremsellik anlamında masaya yatırılması gereken bir ildir." dedi.
"Bursa Depremi bugün yarın olabilir"
Beklenen Bursa depremi ile ilgili de bilgi veren Er, "Bursa'yı depremsellik anlamda bekleyen bir fay hattı vardır.  1855 depremin ya da Küçük Kıyamet olarak bilinir. Burada oluşan depremin tekrarlanma periyodu 150 ile 180 yıldır. Eğer tekrarlanma periyodu 150 yılsa zaten depremin günü gelmiştir. Deprem bugün ya da yarın olabilir diye beklememiz lazım. Periyodu 180 yılsa 5-10 senelik bir zamanımız kalmıştır. Bursa yine eli kulağında bir depremi beklemektedir" şeklinde konuştu.
"Kentsel Dönüşüm yenilenmeli"
Depremsellik göz ardı edilerek yapılan kentsel dönüşümün ise kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulacak alanlar oluşturacağını belirten Er, "Kentsel Dönüşüm kanununun çıkmasına neden olan depremsellik ülkemizde maalesef birinci planda değil. Geri plana atılmış durumda. Depremsellik anlamında geri plana atılan depremsellik sağlıklı bir sonuç vermez. Jeoloji ilmine önem vermeden yapılmış kentsel dönüşümler yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanları oluştururlar. Dolayısıyla kentsel dönüşüm yapılmadan önce mutlak suretten 1/50 binlik,  1/1000'lik planlar revize edilerek buna göre yapılmalı ve kentsel dönüşüm depremsellik dikkate alınarak yenilenmelidir." dedi.


 

Editör: TE Bilişim