Başkan Mustafa Demirel, “İl genelinde yapmış olduğumuz işyeri ziyaretlerimizde bazı 112 istasyonlarında görev yapan personelin yemek ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla, iptidai İlbet şekilde karşılamaya devam ettikleri, bununla ilgili olarak Sağlık Müdürlüğümüzün ‘yemek yardımı’ konusunda bir uygulaması olmadığı görülmüştür.

11.05.2000 tarih ve 24046 sayılı Acil Servis Hizmetleri Yönetmeliği’nin 10.Maddesinde ‘İstasyonlarda acil sağlık hizmetleri konusunda eğitim görmüş sağlık ekibi ile tıbbi donanımlı ambulanslar görev yapar. İstasyonlarda görev yapan personelin standart donanımları başhekimlik, iaşe, ibate ve güvenlikleri, içinde bulundukları kuruluşlar tarafından sağlanır.’ denilmektedir. 24.01.2005 tarih ve 872 sayılı İI Ambulans Servisi Çalışma Yönergesinin 4. Maddesinin (i) bendinde de ‘A
cil ambulans istasyonlarının faaliyete geçirilmesi, personel, ambulans ve haberleşme için ihtiyaç duyulan malzeme ve hizmet alımları ile eğitim için gerekli ödenekler ilgili döner sermaye kaynaklarından karşılanacaktır.

Ayrıca (B) tipi entegre acil istasyonlarda çalışan tüm personelin iaşe, ibate ve kıyafet yardımı gibi özlük hakları fiilen çalıştığı kurum tarafından karşılanacak, bu konularda İl Ambulans Servisi Başhekimliğinin standartları geçerli olacaktır.’ denilmektedir. Mevzuat hükümlerine rağmen Aydın İlindeki 112 çalışanlarından bir kişinin hukuka taşıdığı yemek konusu ile alakalı olarak, Aydın 1.İdare Mahkemesi, 01.11.2009 tarih ve 2009/2155 sayı ile 112 çalışanların yemek ihtiyaçlarının karşılanmasına karar vermiştir.

Bahse konu olan yemek mağduriyetin giderilmesi adına, başka illerde de benzeri hukuki girişimler olmuş, mahkeme kararları yemek verilmesi istikametinde olmuştur. Girişimlerin bu şekilde olumlu sonuçlanmasından sonra, İdarelerin davaları kaybetmesinden yola çıkılarak, 20 Ağustos 2011 Tarihli ve 28031 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan
2011/2083 Karar Sayılı Ekli ‘Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 29.6.2011 tarihli ve 8323 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2 nci ve 212 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25.7.2011 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Bakanlar Kurulu üyelerince imzalanarak kararlaştırılmıştır.

Buna gore,
Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. Bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımından yararlanacak personelden Sağlık Bakanlığı 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personel (sözleşmeli personel dâhil), il sağlık müdürlüklerinin yemek servislerinden veya il sağlık müdürlüklerince belirlenen Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı tedavi kurumlarının yemek servislerinden ücret ödemeden yararlanır.

Bu personelden hizmetin kesintisiz olması nedeniyle görev yerinden ayrılamayacak durumda bulunanlar kumanya verilmek suretiyle bu yardımdan yararlandırılabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımından yararlanacak personelden ilgili mevzuatı uyarınca diğer kamu idarelerinde geçici olarak görevlendirilenler, geçici görevli bulundukları kamu idarelerinin yemek servislerinin bulunması halinde bu idarelerin yemek servislerinden emsali personel gibi yararlandırılır. Bu kapsamda bulunan personel için ilgili idareler arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.”olduğunu belirtti.

Demirel,  Türk Sağlık-Sen olarak yaptıkları işyeri ziyaretlerinde Hastanelere entegre çalışan 112 istasyonlarında yemek hususunda başından beri hiçbir problem yaşanmamış olduğu, Hastane olmayan yerlerde Toplum Sağlığı Merkezlerine entegre çalışan yerlerde ise tam tersi bir mağduriyet durumun devam ettiği görüldüğünü söyledi.

Başkan Demirel, “Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 19.10.2011 tarih ve 32421 sayılı yazısı gereği ve diğer mevzuat hükümleri gereğince 112 çalışanlarının yemek ihtiyaçlarının karşılanarak yaşanan mağduriyetin giderilmesi konusunda gereğini arz ederiz.”dedi. 

Editör: TE Bilişim