Doğal Çiçek Soğanlı Bitkileri Koruma Projesi Tanıtım toplantısı 19 ilin Tarım il Müdürlüğü ile 8 Araştırma Enstitüsünden  gelenlerin katılımı ile Yalova'da başladı. Toplantının açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resül Durmaz, "Türkiye tarımsal üretim anlamında Avrupa'da 1. Dünya'da 6. sıraya yerleşti" dedi.
"Türkiye Geofitlerinin Kültüre Alınması Yeni Tür ve Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması projesi" nin bir alt programı olan Doğal Çiçek Soğanlı Bitkileri Koruma Projesi'nin tanıtım toplantısı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri  Merkez Araştırma Enstitüsü'nden başladı. Toplantıya 19 ilden ve 8 tarımsal araştırma enstitüsünde yaklaşık 30 kişilik bir grup katılıyor. 25-26 Nisan tarihleri arasında teorik ve uygulamalı olarak gerçekleşecek eğitimlerin açılış töreni ise Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri  Merkez Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri  Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Dr. Yılmaz Boz yaptı. Boz konuşmasında, "Türkiye Geofitlerinin Kültüre Alınması Yeni Tür ve Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması projesi çok önemlidir. Bir çok araştırmaya imza atan, bir çok çeşidi Türk tarımına kazandıran Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırması Enstitüsü müdürü olarak da bu projenin ülkemiz açısından taşıdığı öneme inanıyorum. Bu proje sayesinde ülkemizin araştırma yap raflara koy mantığından sıyrıldığını görmekten de büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün böyle önemli bir projenin 3. toplantısına da ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu duyuyorum" sözlerine yer verdi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri  Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Dr. Yılmaz Boz'un ardından söz alan Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar ise, "Doğal çiçek soğanlı bitkilerin üretiminin yaygınlaştırılarak sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla bitkisel üretimi geliştirme projesinin alt projesi olarak 2016 yılında yürürlüğe konulan Doğal Çiçek Soğanlı Bitkilerin korunması projesi 2017 toplantısı çalışmalarının değerlendirildiği bu toplantıda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Yalova ülkemizin en küçük ili. 79 bin 800 hektarlık bir toplam yüz ölçümüne sahibiz. Bunun içinde %58'lik bir payla ormanlarımız en yüksek alandır. %27.5 oranında da tarımsal alanımız vardır. Tarım parsellerimizi değerlendirdiğimiz zaman bu parsellerin yaklaşık %72.5'i, 5 dekar ve altındaki parsellerden oluşuyor. Ortalama işletme büyüklüğü ise 16.5 dekardan oluşmaktadır. Bu anlamda Yalova'da katma değeri yüksek ürünler üretimine yönelmek zorundadır. Üretim modelimizde ağırlıklı olarak süs bitkisi, örtü altı ve açıkta sebze üretimi, meyvecilik olarak belirlenebilir. Kivi üretiminde iddialıyız. Türkiye'de 44 bin ton üretilen kivinin yaklaşık %50'sini Yalova üretmektedir. İlimizde yeni üretimleri yaygınlaştırma çalışmalarımız sürüyor ki Aronia bitkisi bunlardan bir tanesidir. 10 dekarlık bir alanda üretime başladık" diye konuştu.
Günün son konuşmasını ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resül Durmaz gerçekleştirdi. Türk tarımının son 10 yılın 9'unda gelişimini sürdürdüğünü bu sayede Avrupa'da 1. Dünya'da ise 6. sıraya yerleştiğini dile getiren Durmaz ise konuşmasında, "Bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere Dünya genelinde, ekonomik, kültürel ve sosyal alanda yaşanan gelişmelerle küresel iklim değişikliği ve doğal kaynaklarda yaşanan azalma tarım sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Dünya'da yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye son 10 yılın dokuzunda tarımını büyüterek tarımsal ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da 1. Dünya'da 6. sıraya yerleşmiştir. Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında gelen tarım, yapısal gelişim ve dönüşüm çalışmalarıyla beraber ortaya konan etkin ve kararlı politikalar sonucunda ekonomiye önemli katkılar sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle Türkiye bir çok tarım ürünün de Dünya liderliğini sürdürmektedir. Türkiye tarımı 80 milyona ulaşan nüfusun gıda ihtiyacını karşıladığı gibi 193 ülkeye, bin 781 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. 2002 yılında 36 milyar TL olan tarımsal milli gelir, 2003 yılında 148.3 milyar TL'ye çıkmıştır. Tarım ürünleri toplam ihracatı 3.7 milyar dolardan, 16.3 milyar dolara, ülkemizde 2016,  23.8 milyon hektar olan yaklaşık alandan 116 milyon ton bitkisel ürün elde edilmiştir. Bitkisel üretimin toplam değeri ise son 14 yılda %269 artış göstererek 32.8 milyar TL'den, 121. milyar TL'ye çıkmıştır" dedi.
Konuşmaların ardından eğitimlere geçildi. Eğitimlerde 19 il ve 8 enstitüden Yalova'ya gelenlere teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Katılımcılar Dünyanın sayılı Türkiye'nin ise ilk ve Tek Geofit Bahçesi'ni de gezecekler. 

Editör: TE Bilişim