YTSO Başkanı Özel, herkesin el birliğiyle yapacağı çalışmalarla Yalova’nın bir yerlere geleceğini kaydederek, Yalova’nın 1 numaralı sorununun önceki gün odayı ziyaret eden Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt’un kaydettiği gibi, Yalova’nın ölçek planlarının birbiriyle uyumsuzluğu olduğunu dile getirdi.

Celal Özel, “Perakende sektör yasası artık çıkmalı”

Celal Özel, “Rüştü hoca ölçek planlarındaki farklılıklar giderilmezse Yalova’dan hiçbir şey olmaz dedi. Belediye Başkanı Yakup Koçal da Yalova’da çok fazla esnaf olduğunu söylemişti. Bu insanlar çalışacak ortam bulamadıkları için işyeri açıyor. 2 yıldan bu yana TBMM’de perakende sektör yasasının çıkması bekleniyor. Bunun çıkması lazım ki, birbirleriyle acımasızca rekabet eden işyerleri açılmasın. Dünyada böyle bir şey yok, herkes her istediği yere istediği işyerini açamıyor. İhtiyaca göre belirlenen yerlerde belirli işyerleri açılabiliyor. Bu ihtiyaca göre olmalı. Mesela bizim odamız 1968’te kurulmuş, 1995’te ticaret ve sanayi odası olmuşuz. Bu aradaki süre içerisinde Yalova’da açılan işyerlerinin ortalama ömrü 5 yıl olmuş. Bu süre çok az” diye konuştu.

“Yalova toprağı çok pahalı”

Özel, “YTSO’ya son dönemde giren firmaların da %95’i benzer işkollarında faaliyet gösteriyor. Oysa kaynağını başka yerde değerlendirebilirler. Bir yer açılıyor, o yer ayakta kalmak için diğerleriyle kıyasıya rekabet ediyor. Yalova’da da, Türkiye’de de böyle bir sorun var. Esnaf sayısı artıyorsa yeni işyerleri açma konusunda becerikli değiliz. Neden değiliz, çünkü planlarımızda uyumsuzluk var. Bakın paranın vatanı yoktur, Düzce’de gidip bu yatırımı çok ucuza yapabilir yatırımcı, orada teşvikte var. Herkes Yalova toprağına hücum ediyor zannediliyor ama Yalova toprağı çok pahalı. Gençlerin çalışabilecekleri, üniversite mezunlarına hitap edebilecek farklı işkolları bulmak zorundayız” diye konuştu. Özel konuşmasında OSB’leri, Yalova’nın körfez köprüsü ve otoyolla birlikte kazanımları ve kaybedebilecekleri ve sanayi yatırımlarının Yalova’daki geleceği ile ilgili görüşlerini de aktardı.

Özcan Özel, “Yalova, sıfır noktasından çok ileride değil”

CHP İl Başkanı Özcan Özel ise, parti olarak Yalova’da yerel seçim sürecini en önce başlattıklarını belirterek, “Temel amacımız halkımızı halkımızla birlikte yönetmek gibi bir düşüncemiz var. Sizlerde Yalova’da sermayenin en üst noktada örgütlendiği bir yapısınız. Yalova çok mücadele vermeden, hazır olmadan bundan 15 yıl önce il oldu. Bu mücadeleyi bu zaman zarfında çok ileri noktaya taşıyamadık. Sıfır noktasından çok ileri gittiğimizi düşünmüyorum. Bunu yerel yönetimlerle ve sizlerle birlikte bir planlama ile gerçekleştirebiliriz. Keşke dememek için alabildiğine geniş halk kitlelerinin fikrini alarak ilerlemek istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim