Yalova Kent Konseyi, Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi tarafından Yalova'nın il oluşunun 20. yılı nedeniyle ortaklaşa olarak gerçekleştirilen Yalova +20 Kongresi Lova Otel'de gerçekleştirildi. Kongreye Yalova eski Valileri ve Milletvekillerine de hizmet şükran plaketi sunuldu. Kongre kapsamında yapılan konuşmalarda ilin mevcut potansiyellerinin korunması anlamında ortak bir irade ortaya konması gerektiği mesajı öne çıktı.
Yalova'nın İl olduktan sonra geçen 20 yılının tartışılacağı Yalova +20 Kongresi Lova Otel'de gerçekleştirildi. Kongreye Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova eski Valileri Yusuf Erbay ve Nihat Özgöl, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova eski Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, TBMM eski Meclis Başkanı ve Yalova'nın İl olması kararının verildiği dönemin bakanlarından Hikmet Çetin, Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, Kaymakamlar, belediye başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan +20 Yalova Kongresi'nin açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder gerçekleştirdi. Yalova'da kenetlenme vurgusu yapan Önder, "Yalova'nın il olmasından sonra bir takım faziletleri gördük. Yalova'nın çok meşhur bir kaymakamı vardı. İl olunca Valiyle tanıştık. Valinin kim olduğunu öğrendik. Hepsinden öte Üniversiteyle tanıştık. Bir şehrin gelişmesine yön veren kesinlikle üniversitelerdir. Daha öncelerde görev yaptığım üniversitelerde kurulan üniversitelerin bir ili nasıl kalkındırdığına şehrin çehresini nasıl değiştirdiğine bizzat şahit olmuş birisiyim. Böyle bir üniversiteye kavuşmak kadar güzel bir şey yok. Eğer ilçe olarak kalsaydık halen eski düzende gidiyor olacaktık. Tabi ki bu durumun artıları olduğu gibi eksileri de var. Ama bunlar zaman içerisinde telafi edildikçe Yalova güzel bir tabloya kavuşacaktır. Yalova'da hizmet veren özellikle valilere çok teşekkür ediyorum. Yine deprem zamanında Yalova'ya yaptığı hizmetlerini hiç unutmayacağımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yalova eski Milletvekili Yaşar Okuyan'a da teşekkürü borç biliyorum. Yalova'da güze şeyler olacak ve olmaya devam edecek. Biraz daha kenetlenmemiz lazım. Yöneticilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin yönetici ve başkanlarının asgari müşterekte birleşerek daha iyi kararlar alacağını ve Yalova'yı aydınlık geleceğine taşıyacağına inanıyorum.
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise Yalova'nın yer yüzündeki cennet olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında ilin sahip olduğu potansiyellerden övgü ile söz etti. Yalova'nın doğal güzellikler ve tarihin iç içe harmanlandığı bir il profili ile öne çıktığına vurgu yapan Salman, "Yalova'nın tarihinde önemi olan anlamlı günlerden birisini yaşıyoruz. Yalova 1995 yılında il oldu. İstanbul'un uzaktaki şirin bir ilçesiydik. Yalova konumu itibarı ile çok özel bir coğrafyada bulunuyor. 3 büyük ile 40 dakikalık mesafedeyiz. 1 sene içerisinde Körfez Geçiş Köprüsü hizmete girecek. İllerin havaalanına ihtiyacı vardır ama ne mutlu ki Yalova'nın havaalanına ihtiyacı yok. Sabiha Gökçen Havaalanı bugün Pendik feribotu sayesinde 1 saat, köprü sonrası sadece 15 dakika. Türkiye'nin en küçük yüz ölçümlü iliyiz ama ne mutlu ki %59'u orman olan bir iliz. Merkezle birlikte 5 ilçemiz var, 4'ünün denize kıyısı var. Bir yanı mavi, bir yanı yeşil olan nadir illerden birisi Yalova. 2 tane ilçemizde kaplıca var. Termal ve Armutlu dünyada benzerine az rastlanan termal su kalitesine sahip. Ben yurtiçinde de yurtdışında da böyle bir memleket görmedim. Eğer bu dünyada bir cennet varsa o da Yalova'dır. Antik tarihi ve Cumhuriyet tarihi ile Yalova büyük bir il" şeklinde konuştu.
Önder ve Salman'ın ardından söz alan Yalova eski Valileri Yusuf Erbay ve Nihat Özgöl ile Yalova eski Milletvekillerinden Yaşar Okuyan'da birer selamlama konuşması gerçekleştirdiler. Mikrofona ilk gelen Yalova eski Valisi Nihat Özgöl, "+20 Yalova Kongresi'nin Yalova'ya hayırlı olmasını dilerim. Yalova Kongresi'nin ilkini benim Valilik yaptığım dönemde sayın bakan Yaşar Okuyan'ın önderliğinde gerçekleştirmiştik. O kongre sonrasında çok güzel neticeler alındı. Bu kongrenin de Yalova'nın geleceğine önemli bir katkı sunacağına inanıyorum" dedi.
Yalova eski Valisi ve halen Merkez Valisi olan Doç. Dr. Yusuf Erbay ise, "Burada görev yaparken Ali Coşkun bakanımız gelmişti. Çiçekçilik fuarı açmıştık. Bakan bey Vefa'nın İstanbul'da bir semt adı olmadığını bize gösterdiniz demişti. Bende aynı şeyi söylüyorum. Yalovalılar Vefanın İstanbul'da bir semt adı olmadığını bu kez de bana gösterdiler. Beni bu kongreye davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Dönemin Yalova Milletvekili ve Bakanı Yaşar Okuyan'da yapılan Yalova kongresinin ilin kaderine olan olumlu etkilerine vurgu yapan bir konuşma gerçekleştirdi. Okuyan konuşmasında, "Bugün Yalova'nın il oluşunun 20. yılını kutluyoruz. Bugün düzenlenen bu kongreye emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Bazı etkinlikler vardır ki neticesini o an göremeyebilirsiniz ama daha sonraki zamanlarda yansımaları büyük olur. 1998 yılında ilki düzenlenen Yalova Kongresi de işte böylesi bir etkiye sahiptir. O zaman salon, kalacak yer yoktu. Kongreyi 1 hafta süre ile Yalova Lisesi Spor Salonunda gerçekleştirmiştik. Yalova'nın bütün sorunlarını, yatırım tekliflerini, üniversite meselesi, tarım, sanayi ile hatta deprem ile masaya yatırdık. Depremi tartışırken bazı tenkitler de gelmişti. Deprem de nerden çıktı diyenler oldu. Ardından 17 Ağustos ve 12 Kasım Depremleri yaşandı. O nedenle ilk Yalova Kongresi'ni çok önemsiyorum. Zira o bir formalite kongresi değildi. Bir şehrin, bir kentin 50 yıllık geleceğinin planlanmasıydı. Çok önemli tebliği ve sunumlar yapıldı. O kararlar doğrultusunda da bir hareketlenme başlamıştı ama dediğim gibi deprem darbe vurdu. 18 bin 864 vatandaşımızı kaybettik. 54 bini aşkın vatandaş yaralandı. 58 bin küsür ev tamamen yok oldu. Toplamda 248 bin ev hasar gördü. 18 milyar dolarlık da devletin önüne ilave yük getirdi. Yalova o afet sonrasında büyük bir aileye dönüştü. Marmara'da en kısa sürede kendini toparlayan il Yalova oldu. İşte bütün bunların temelinde Yalova Kongresi yatar. Kamu ve millete hizmet noktasında olanlar atılmış ya da seçilmiş olsunlar fark etmez yapılan hizmetlerinin daha sonraki süreçlerde hatırlanması önemlidir. Bu vefanın ötesinde kardeşliktir, saygıdır, sevgidir. Bugün burada yapılanları da o nedenle çok önemsiyorum. İnanıyorum ki Yalova çok daha güzel olacak. Önümüzdeki sürecin özellikle Körfez Köprüsü'nün tamamlanması sonrasına dikkat etmek lazım. Bunun Yalova'ya artısı olduğu kadar çok negatif etkileri de olacak. Ona hazırlıklı olmak lazım. İstanbul'dan buraya kısa sürede ulaşmanın getireceği plansız gelişmeye karşı çok dikkatli olunmalıdır. Bu Yalova'nın özelliğini bile ortadan kaldırabilir. %59'u orman olan bir ilde çevre duyarlılığını mutlaka devam ettirmeliyiz" dedi.
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ise tüm kamu kurum ve kuruluşlarının halka hizmet için var olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Hayat hep yenilenme dönemiyle olabilir. İki günün eşit olmaması gerekir. Bilenle bilmeyenin farklılaşması gerekir. Üretenle üretmeyenin değerlendirilmesi gerekir. Bir değer vardır, ya onu korur ya da yıkarsın. Bizim değerleri korumak için burada olmamız lazım. Öyle olduğunu düşünüyorum. İnsan olmanın gereği de budur. Ama bu konuda sınıfta kaldığımızı egomuzun öne çıktığı materyalist dünyanın zulmüne boyun eğdiğimiz bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum. Herkes görevini gerektiği gibi yerine getirirse sorun yok demektir. İşi erbabına verirseniz sorun kendiliğinde çözülür. Bugün ilimizin meselelerini görüşüyoruz ama aslında görüştüğümüz insanlığın meselesi. Betonlaşan dünyada ruh olmaz. Toprağa saygısı olmayanın kendine saygısı olmaz. Ülkeye bu anlamda zulüm yapıyoruz ama gelin Yalova'ya zulüm yapmayalım. Gelin %59'la övündüğümüz yeşil alanı %70 yapalım. Yapamıyorsak da %59'u koruyalım. Gelin ruhumuzu diriltelim. Ben emeği geçen Valilerimize teşekkür ederim. Bir il orkestra gibidir. Bir de şef vardır. Herkesin katkısı vardır o ses düzenine. İster atanmışlar, ister  seçilmiş olsun bu ile hizmet eden herkese minnettarım. Bizler hepimiz bu halka hizmetkarız. Bulunduğumuz noktalar sorumluluk noktalarıdır. Ben Yalova'ya ilk geldiğimde Yusuf Erbay valimizin kendi görev süresi içerisinde yaptığı Yeşil Mavi Yol'u gezdim. Allah ondan razı olsun. Ama akamete uğramışız. Yarım kalmış. O proje daha çok farklı noktalara gelecekken konseptinin yarısı tamamlanmış"
TBMM eski Başkanı ve Yalova'nın İl oluşunda Başbakan Yardımcısı olarak imzası bulunan Hikmet Çetin'de Vali Cebiroğlu'nun ardından kongreye katılanlara hitap etti. Çetin konuşmasında, "Yalova hak ederek il olan bir il. İl olmak bir yatırım olması nedeniyle önemlidir. Hızlı bir yatırımın gittiği, üniversitenin, eğitimin gittiği bir yere dönüşüyorsunuz. Biz o dönemde Yalova'ya bu hizmetlerin yeterince gitmediğini gördük ve konumu nedeniyle de Yalova'yı il yapma kararı aldık. Yalova önce Kocaeli, sonra Bursa sancağına bağlanmış. Ama asıl burayı bir büyük adam keşfetmiş. Atatürk keşfetmiş. Önce burayı ilçe yapmış ve İstanbul'a bağlamış sonra da benim kentim diyerek buraya verdiği önemi ortaya koymuş. Ankara'dan sonra en çok hayatının geçtiği yer de yine Yalova olmuş. Bu kentin çok önemli özellikleri var. Küçük bir il ama 100 kilometreden fazla da sahili var. Bu sahili mutlaka sahil olarak korumamız lazım. Bütün vatandaşlarımızın gelip kullanacağı bir sahil olması lazım. Yalova bir yeşil kent. Bir çiçek ve süs bitkileri kenti. Yalova ülkenin her yerine fidan yetiştiren bir yer. Benimde endişem benden önceki konuşmacılar gibi Yalova'nın betonlaşması. Türkiye ve Yalova halkı adına bu kentin yöneticilerinden rica ediyorum ki Burayı rant alanı yaptırtmayın. Bir çok kentimizi böyle kaybettik. Kentler en kolay ranta ulaşılan yerlerdir. Bir çok kente dikkat etmedik. Betonlaşmayla kaybettik. Lütfen Yalova'yı Yalova halkı ve Türkiye Halkı için bu güzelliklerle koruyun. Yalova sadece Marmara ve Yalova'nın değil Tüm Türkiye'nin gezip görebileceği bir il. Yalova çok göz alan ve tüm halkların Yalova'da birlikte yaşadığı bir il. Yalova %59'u orman olan bir il. Buradan köprü geçecek. Daha şimdiden birileri burada arsa satın almaya başlamıştır bile. Bu betonlaşmanın hazırlığı şimdiden yapılıyordur. Yalova'yı koruyalım. Yalova'yı Türkiye'de değil Dünya'da örmek bir kent haline getirelim. Yalova'nın geleceği çok parlak. Konumu çok önemli. Her yere kolay ulaşılabilen bir kent. Bütün bu avantajları ile Yalova hızla gelişecek ve güzelleşecek bir il" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yalova eski Valileri Nihat Özgöl ve Yusuf Erbay ile eski Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan'a hizmet şükran plaketleri verildi. Kongre gün boyu süren oturumlarla devam etti.
 
Editör: TE Bilişim