İl İstihdam Meslek Kurulu 2015 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Buna göre 2015 yılında İŞKUR vasıtası ile Aktif İşgücü  Programından 2 bin 711 kişi ve toplum yararına programlar kapsamında ise bin 858 kişi olmak kaydı ile toplamda 4 bin 569 kişi çeşitli işlere yerleştirildi. 
İl İstihdam Meslek Kurulu (İİMEK) 2016 yılı ilk toplantısını Yalova Vali Yardımcısı Kenan Örtem başkanlığında gerçekleştirdi. Kurul alınan kararlar çerçevesinde 2015 yılında yapılan çalışmaların raporunu da kamuoyu ile paylaştı. Kuruldan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi, "2015 yılı faaliyet raporuna göre; İŞKUR tarafından 2015 yılında 467 Aktif İşgücü  Programı düzenlenmiş olup toplamda 2.673 kişi bu programlardan faydalanmıştır.  İlde 2015 yılı itibariyle İŞKUR tarafından 2.711 kişi işe yerleştirilmiştir. İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlarınca 2015 yılı itibariyle toplamda 11.918 kişiye yönelik bireysel danışmanlık görüşmesi, liselerinin son sınıf öğrencileri, 8.sınıf öğrencileri,  terhis olacak askerler ve işsizlere yönelik toplamda 3.977 kişiye iş arama becerileri ve meslek seçiminin önemi konularında eğitim verilmiş olup 2015 yılı itibariyle toplamda 15.895 kişiye yönelik danışmanlık hizmeti sunulmuştur. Toplum yararına programlar kapsamında İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Okulların Temizliği, İl ve İlçe Müftülükleri ile Cami ve Kuran Kurslarının Temizliği, İl Özel İdaresi ile Köy Muhtarlıkları çevre temizliği ve mesire yerlerinin temizliği , Atatürk Araştırma Enstitüsü ile Kültürel Mirasın Korunması ve Yerel yönetimler ile çevre temizliği hizmetleri olmak üzere toplamda 1858 kişiye  istihdam imkanı sağlanmıştır.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları’nın başvuru şartlarının kolaylaşması ve bir günlük cep harçlığının '50' TL’ye (aylık olarak 1300 TL Net) nedeniyle, bu programlardan daha fazla iş arayan ve işverenimizin faydalanması konusunda tüm İİMEK üyelerince tanıtım ve işyeri ziyareti konusunda çalışmalarının yapılması kararlaştırılmıştır, Asgari ücret düzeyine çıkarılan teşvik miktarı ile ilimizde 2016 yılı için yaklaşık 700 kişinin programdan yararlanması hedeflenmektedir.
İşgücü piyasamızın sektörel durumu, işgücü talepleri ve işgücü piyasası araştırması sonucu oluşturulan aktif programlar taslağı görüşülerek onaylanmış ve 2016 yılı içerisindeki aktif programların ağırlıklı olarak istihdam garantili mesleki eğitimler ve İşbaşı Eğitim Programları yoğunluklu olacak şekilde yapılması kararlaştırılmıştır.  İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda Yalova ili İş Gücü Piyasası Araştırma Raporu 250 adet olarak bastırılmıştır. Kitaplar, ilgili kurum ve kuruluşlara ve özel sektör işyerlerimize dağıtılmaya başlanmıştır. Ayrıca hazırlanan rapora İŞKUR internet (www.iskur.gov.tr)  sayfasından erişilebilmektedir.  Yalova'da yoksulluk ve işsizlikle mücadelede, istihdam imkanları oluşturularak vatandaşlarımıza gelir etkisi ile önemli katkılar sağlamanın yanında, kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza etkin sunulmasına katkı sağlayan Toplum Yararına Çalışma Programlarının bütçe tahsis imkanları doğrultusunda 2016’da da devam etmesi kararlaştırılmıştır.  23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ‘mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu’ getirilen 40 meslek ile ilgili;  4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Ek Madde 3 eklenmiş olup mesleki yeterlilik kurumunun yetkilendirmiş olduğu sınav belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin belge masrafı ile sınav ücreti fondan karşılanır denilmektedir. Bu doğrultuda İŞKUR, İl Mili Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, YESOB ve Diğer İlgili Kurumlar işbirliği ile ilimizde bu mesleklerde belgesiz çalışanların tespit edilerek, bu kişilere eğitim verilmesi ve kurs ve sınav belge maliyetlerinin işsizlik sigortası fonu tarafından finanse edilmesi için çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir"
Editör: TE Bilişim