Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli düzenlediği basın toplantısında çiftçiler açısından 2017 yılını değerlendirdi. Beşli, 2017 yılının çiftçiler açısından bakıldığında kayıp bir yıl olduğunu dile getirdi.
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 2017 yılı hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2017 yılı açısında hiç de iç açıcı bir tablo çizmeyen Beşli 2018 yılı beklentilerinin ise yüksek olduğunu vurguladı. Beşli, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Beyefendi’nin de dediği gibi devletimiz çiftçiye destek verecek. Bakanlık artık ufak tefek değil, büyük çaplı desteklere başlama kararı aldı. Gübreye, ilaca, mazota destek verilmesi gerekiyor. 2015 senesinden Kazımiye Köyü’nde her gece 5 kamyon salatalık çıkardı. 2017 senesinde bir kamyonet dolduramaz hale geldik. Bu demek oluyor ki tarımda azalma var. 2018 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiye ana noktalarda destek verecektir. Bizim en büyük sıkıntımız; ürünümüzü iyi pazarlayamıyoruz. Tüccarın ve halin eline kalıyoruz. Çünkü üretici ürününü istediği fiyata satamıyor. Parayı kazananlar emekçiler değil, aracılar olmuş oluyor. Bütün emeğin karşılığını yiyorlar, bunları ortadan kaldırmak geliyor. 2017 yılını kayıplar ile bitirdik. Çiftçimiz şu an çok mağdur. Son bir- iki ayda 500 çiftçimiz odadan istifa etti. 2018 yılının böyle kayıplarla geçmesini istemiyoruz. 2018 yılı İnşallah, Yalova’mıza ve çiftçimize hayırlı uğurlu olur" dedi.

"15 senedir bir OSB kurulmadı"
Basın toplantısında OSB konusuna da değinen Beşli, "Organize Sanayi Bölgesi; Gacık ve Laledere Köyü’ndeki organize alanlarında çok büyük sıkıntılar var. Vatandaşların sulak alanlarını almışlar, onun yerine dağın başında kurak bir alan vermişler. Bu konuda adaletli olmak gerekiyor. Köylüler büyük bir sıkıntı yaşıyor bu konuyla ilgili yetkililerin bu işe el atması lazım. Organize Sanayi Bölgesi diyorlar, kamulaştırıyorlar, 15 senedir oda başkanlığı yapıyorum; bir tane OSB kurulmadı. Bu OSB’ler tarım arazilerine yapılıyor. Çiçekçilik OSB’nin olduğu yerden bir adım ileriye gidilmemiş. Oraya yatırım yapılmış, ancak ortada bir şey yok. Bu paralar nereye gitti? Milletin tarım arazilerine göz dikeceksin, oraları kamulaştıracaksın sonra; ortada hiçbir şey yok" diye konuştu.
"Araziler yok pahasına satıldı"
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli konuşmasını şöyle sürdürdü, "Topçular iskelesinin arkasından sanayi bölgesi var. 50 kuruşa metrekaresini sattılar. Doğamamış yetimin hakkı var o arazide. Benim bu konuda menfaatim şu; ben Yalova’yı seven bir insanım. Hepimizin çocukları, torunları Yalova’da yaşayacak. Korkuyorum ki OSB’lerde yine bir ilerleme kaydedilmeyecek ve birilerine peşkeş çekilecek. Teşvikiye yaylasında da betonlaşma başlamış. Orada bir hareketlenme var. İnsanların nefes alacakları yerleri de bitirmeyin. Çevreciyiz diyenler nerede? Bu ağaçların, bu doğanın katledildiğini görmüyorlar mı?" 

Editör: TE Bilişim