Yalova Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Hali 2017 yılının geride kalan 11 aylık döneminde 31.423 ton sebze ve meyve çıkışı yaptı.
Yalnızca Yalova’ya değil tüm bölgeye hizmet veren Yalova Belediyesi Yaş sebze ve Meyve Halinden yılsonu itibariyle yaklaşık 40 bin tonluk çıkış yapılması beklenmekte. Geride kalan 11 aylık dönemde en çok tüketim ise Ağustos ayı içinde 6.224 ton olurken, en az tüketim ise 1306 tonla Nisan ayı oldu.
Geçtiğimiz Yıllara Göre Tüketim Azaldı
Yaş Sebze ve Meyve Halinde yapılan yenilikler ve iyileştirme çalışmaları esnafın işlerine de yansımış durumda. Yılsonu itibariyle yetkililer rakamın 40 bin tona ulaşmasını beklediklerini belirttiler. 2017 yılı ile 2016 yılı karşılaştırıldığında tüketim miktarının artmış olduğu gözleniyor. 2016 yılında 34.267 ton olan tüketim, 2017 yılı sonu itibariyle yaklaşık 5 bin ton geçilmiş olacak.
Hem Esnaf Hem Üretici Mağdur Edilmiyor
24 esnafa eşit ve adil bir şekilde uygulama yapılan Yalova Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Halinde bulunan esnafların dükkân kira bedelleri ise aynı tutuluyor. Ayrıca üreticinin mağduriyet yaşamaması ve yaşanabilecek olan uyuşmazlık durumlarında ise il hakem heyetiyle yapılacak görüşmeler ardından karar alınıyor. Alınan kararla birlikte daha önceden yapılan sözleşmede yer alan maddeler arasında bulunan hal esnafının teminatı kullanılarak üretici mağdur edilmiyor.
İyi Tarım Üreticisine Destek Veriliyor
“İyi Tarım Uygulaması” olarak bilinen ve bakanlık tarafından desteklenen ilaçsız sebze ve meyvelerden alınmayan hal rüsum bedeli ile üreticiye bu konuda destek veriliyor. Bununla birlikte geriye kalan 24 esnafın almış olduğu sebze ve meyveler ise kilo ve birim fiyatlarından hesaplama yapılarak gelir elde ediliyor.

Editör: TE Bilişim