Yalnızca Yalova’ya değil tüm bölgeye hizmet veren Yalova Belediyesi Yaş sebze ve Meyve Halinde 2017 yılsonu itibariyle yaklaşık 35 bin tonluk çıkış yapılmıştı. Geride kalan 2018 yılı itibariyle ise 10 bin tonluk sebze ve meyve çıkışında artış yaşandı.

Yaş Sebze ve Meyve Halinde yapılan yenilikler ve iyileştirme çalışmaları esnafın işlerine de yansımış durumda. 2018 yılının 12 aylık diliminde 45.297 ton satış gerçekleştirilmiş oldu. Bu rakam 2016 yılında 34.267, 2017 yılında 35 bin tondu. 2018 yılında en fazla tüketim Kasım ayında 6.764 ton ile yaşanırken, en az tüketim ise Ocak 2018’de 2.350 ton ile yaşandı.

Hem Esnaf Hem Üretici Mağdur Edilmiyor

24 esnafa eşit ve adil bir şekilde uygulama yapılan Yalova Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Halinde bulunan esnafların dükkân kira bedelleri ise aynı tutuluyor. Hal içinde bulunan 60 tonluk elektronik kantarla hal içerisinde ve hal dışından gelen toplam 3022 aracın ise tartım işlemi gerçekleşti. Sadece Yalova’ya değil Karamürsel, Orhangazi, Gemlik, İznik ile birlikte çevre ilçe ve beldelerinde ihtiyaçlarını Yalova Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Hali karşılıyor.

İyi Tarım Üreticisine Destek Veriliyor

Ayrıca üreticinin mağduriyet yaşamaması ve yaşanabilecek olan uyuşmazlık durumlarında ise il hakem heyetiyle yapılacak görüşmeler ardından karar alınıyor. Alınan kararla birlikte daha önceden yapılan sözleşmede yer alan maddeler arasında bulunan hal esnafının teminatı kullanılarak üretici mağdur edilmiyor. “İyi Tarım Uygulaması” olarak bilinen ve bakanlık tarafından desteklenen ilaçsız sebze ve meyvelerden alınmayan hal rüsum bedeli ile üreticiye bu konuda destek veriliyor. Bununla birlikte geriye kalan 24 esnafın almış olduğu sebze ve meyveler ise kilo ve birim fiyatlarından hesaplama yapılarak rüsum bedeli alınıyor.

Editör: TE Bilişim