Gerek 1 saat gerekse 24 saat sonucunda kuraklık yaşayan Yalova’da hem yerel halkın bu konuya dikkat çekmesi hem de farklı illerin Yalova’ya dikkatlerini vermesi amacıyla 27 Eylül’de İstanbul’da yapılacak “Su Orucu” kapsamında kullanılmayan sular 28 Eylül’de Yalova’da saat 13:00’de baraja dökülecek.

Platform adına gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Şimdiye kadar Burdur Gölü için düzenlenen etkinlikte 'Göle Yas' ve 'Su Orucu' adı altında 1 gün boyunca su içilmedi. Bunun yanı sıra, ev, tarla, mutfak gibi yaşamın her anında büyük ihtiyaç olan su kullanılmadı. Kampanyaya destek için insanlar 1 saat de olsa 24 saat de olsa katılım gösterdiler.

Dünyada 'Burduricus' olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle hızla yok oluyor. 4.3 milyar ton su varlığının her yıl 330 milyon tonunu bu nedenlerle kaybeden ve 20 yıl sonra tamamen yok olacağı öngörülen göl için tehlike çanları çalmaya çoktan başladı.

Eğer bölgede tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilebilirse yıllık su tasarrufu 75 milyon tonu bulacak. Bu miktar gölün yıllık su açığı olan 60 milyon tonu karşıladığı gibi hızla tüketilen dip suyunun da yeniden yükselmesini sağlayacak. Vahşi sulamaya göre yüzde 75 daha tasarruflu olduğu belirlenen damla sulama yönteminde toprak kalitesine zarar verilmediği gibi ürün miktarının artmasına da katkı sağlanıyor. Damla sulama yöntemiyle su, toprağın 80 santimetre altına sızabiliyor.

Burdur Gölü için söylenen durum Yalova Gökçe Barajı için de söylenebilir. Her geçen gün suları daha da tükenmekte.

Yalova’da hem yerel halkın bu konuya dikkat çekmesi hem de farklı illerin Yalova’ya dikkatlerini vermesi amacıyla 27 Eylül’de İstanbul’da yaptığımız “Su Orucu” kapsamında kullanmadığımız suları bugün Yalova Gökçe Barajı’na dökeceğiz.

“Su Orucu” etkinliğine başta CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere; Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz, sanatçı Berna Laçin, NewyorkBuffalo Üniversitesi, İstanbul Şaman Dans Tiyatrosu, İstanbul Balesi, İstanbul sokak ve vapur müzisyenleri, Arpanatolia Grubu Ferhat Erdem ve Çağatay Akyol, Ankara Devlet Opera ve Bale sanatçıları, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, Burdur'un İlyas köylüleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, İzmir Doğa Sporları ve Dağcılık Derneği desteklerini gösterdi.

Ayrıca birçok sanatçı da bu etkinlik içerisinde yer aldı.

Bizler Yalova Belediyesi, Küresel Çevre Derneği, 'Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi', Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği, ve 'Göle Yas' belgesel filmi ekibi olarak buradan başta Yalova Halkı olmak üzere tüm insanlara sesleniyoruz.

İklim değişiyor ve küresel ısınma artık çok daha yakın!

Sularımız her geçen gün biraz daha tükeniyor!

Suyunu boş yere tüketme!

Ve unutma!

Su hayattır! “

Editör: TE Bilişim