Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. 30 Ağustos Zaferi, aziz milletimizin gücünün ortaya koyulması bakımından da büyük anlam ifade etmektedir. 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 95. yılını bugün kutluyoruz.
30 Ağustos zaferi milletimizin işgalcilere indirdiği son darbe olarak tarihin sayfalarında yerini aldı. Tarihe altın harflerle yazılan bu zafer Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla  yazıldı. Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan Orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
Bu büyük zafer tüm yurtta olduğu gibi Yalova'da da törenlerle kutlanacak.  Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptığı açıklamada, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama törenlerinin  saat 07.00’ de başlayarak saat 24.00’e kadar devam edeceğini,30 Ağustos Çarşamba günü saat 07.00`den itibaren bütün resmi ve özel binalar bayraklarla donatılarak,, bayrakların temiz ütülü ve Bayrak Kanunu ve Tüzüğüne uygun olunmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi..

Tören programı ise şöyle;
a) Çelenk Koyma Töreni: Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı çelenkleri protokol sırasına göre yapılacak çağrı ile Atatürk Anıtına konulacaktır., Çelenklerin konulmasından sonra bandonun vereceği “Tİ” işaretiyle bir dakikalık saygı duruşuna geçilecek ve İstiklal Marşı’nın okunması ile göndere Bayrak çekilmesi .
b) Kutlama Töreni : Yalova Valisi Tuğba Yılmaz tarafından, beraberinde Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte törene katılanların ve halkın bayramını kutlaması, Bir subay tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması, Şiir okunması ve Halk Oyunları Gösterisi, Tören Geçişi
c) Tebriklerin Kabulu Yalova Valisi Tuğba Yılmaz beraberinde Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte tebrikatı, Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve tarihi günlerde yapılacak Tören ve Kutlama Yönetmeliği’nin ekindeki (1) sayılı listede yer alan sıraya göre Valilik Makamında kabul edecektir.

 

Editör: TE Bilişim