Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, son 3 ayda 500 çiftçinin üretimi bıraktığını söyledi. Beşli, Kazımiye ve Kadıköy'de serada sebze üretiminin yok olma noktasına geldiğinin altını çizdi.
Yalova'da tarımsal üretimde kaygı verici bir gerileme yaşanıyor. Çok sayıda çiftçi tarımsal üretimi bırakarak başka alanlara kaymaya başladı. Bu kapsamda çarpıcı açıklamalarda bulunan Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, "Ülke genelinde olduğu gibi Yalova'da da gübre ve mazot fiyatlarındaki artışa bağlı olarak tarımsal üretimde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Kazımiye ve Kadıköy'de seralardaki sebze üretiminde ciddi düşüş var. Bir çok çiftçi üretimi bırakıyor. Sadece son 3 ay içerisinde 500 çiftçi tarımsal üretimi bırakarak çiftçi belgesini iptal etti. Bu ilimizde tarımsal üretim anlamında tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor. Böyle giderse ilimizde çiftçi kalmayacak" dedi.
"Tarım arazileri hızla azalıyor"
Yalova'nın tarım arazilerinin tüm toprakların %14'ünü teşkil ettiğini ve bu oranın hızla düşmeye başladığını belirten Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, " Yalova'da tarım arazileri hızla azalıyor. OSB'lere önemli oranlarda tarım arazileri verildi. Bu anlamda Toprak Koruma Kurulu'nun da dik durabildiğini düşünmüyorum. Tarımsal araziler imara açılırken, kurul üyeleri bu konuya kayıtsız kalmayı sürdürüyorlar. Sebze ve meyve üretimi ile bir zamanlar Marmara'nın gıda deposu olan Yalova'nın hızla tükendiğini görmekten büyük bir üzüntü duyuyorum" diye konuştu.
"Dışa bağımlı hale geliriz"
Hükümetin ülke olarak tarımsal gıdalarda dışa bağımlı bir hale gelmemizi istemiyorsa acil önlem alması gerektiğine de değinen Beşli, "Üretimi olmayan bir ülke yok olmaya mahkumdur. Tarımsal üretim ise bir ülkenin ayakta durmasında çok önemli yere sahiptir. Son yıllarda tarımsal üretim geriliyor. Bu konuda hükümetin acil önlemler alması lazım. Yoksa kısa süre içerisinde dışa bağımlı bir hale geleceğiz. Marketlere baktığımızda vitrinlerde yurt dışından gelen gıda maddelerinin sayısının hızla arttığını fark ederiz" dedi.
"Çiftçi borç batağında"
Yalovalı çiftçilerin ekonomik açıdan da çok kötü günler geçirdiğine vurgu yapan Beşli, "Çiftçiler bankalardan aldığı kredileri ödeyemez durumda. Kredi borçlarını başka bir bankadan aldığı kredi ile ödemeye çalışıyor. Bunu yaparken de tarlaları ipotek ediliyor. Ödeme yapamayınca banka tarlalarını haczediyor" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim