Yunanistan’dan 1926 yılında Esenköy Beldesi’ne gelen Dramalı Hasan Bey’e 4 bin dönüm arazi verilirken, beldede oturan bir kişi bu araziden 480 dönümünün kendisine ait olduğunu savunarak iade edilmesi istemiyle Hazine aleyhine 1937 yılında dava açtı. Dramalı Hasan Bey’in arazileri başkalarına sattığının belirlenmesi üzerine o kişiler hakkında açılan 17 dava da, Yargıtay kararıyla birleştirildi. 76 yıldan bu yana sonuçlanmayan, hakim değişikliği, davalıların ölümü gibi nedenlerle sürekli ertelenen davanın 152’nci duruşması, Yalova Adliyesi, Kadastro Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya davalıların yaşamlarını yitirmesi nedeniyle torunları ve torunlarının çocukları katıldı. Ancak bugüne kadar 25 hakimin, 50’den fazla avukatın değiştiği ve 11 klasörden oluşan davanın 152’nci duruşması, yine hakim değişikliği nedeniyle ertelendi.

’Mübadil davalıların’ avukatı Aydın Toraman, davanın son 3 duruşmadan itibaren vekalet görevi üstlendiğini, müvekkillerine Yunanistan’da terk ettikleri yerler için mübaleten verilen 7 ayrı tapunun hangisinden, Hazine’ye ne kadar yer iade edileceğinin belli olmadığını söyledi. Toraman, "Özellikle herhangi resmi ve yazılı bir belgeye dayanmayan bir iddia ile açılmış bu dava nedeniyle müvekkillerim, 76 yıldır arazilerinin mülkiyet hakkını kullanamıyorlar" diye konuştu.

Bu uzun yargılama sürecinin hem mülkiyet hem de adil yargılanma hakkının ihlaline sebep olduğunu vurgulayan Toraman, "Enteresan bir vaka. 70- 80 yaşında davalılar, artık davanın mahiyetini de unutmuşlar. Umarım mahkeme önümüzdeki duruşmada karar verir" dedi.

"KARAR BEKLEMEKLE ÖMRÜMÜZ GEÇTİ"

Duruşmaya katılan davalı torunlarından 51 yaşındaki Ahmet Albayrak, davanın yıllardan bu yana sonuçlanmaması nedeniyle mağdur olduklarını anlatırken şöyle konuştu:

"Arazilerimiz ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunamıyoruz. Dava bitecek gibi de gözükmüyor. Elimiz kolumuz bağlı. Dedem yıllarca kararı bekledi. Sonra dayım bekledi. Sıra bize geldi. Nesilden nesile gidiyor ama netice bir türlü bulunmuyor. Ben Türkiye’de böyle bir dava olduğunu zannetmiyorum. Bu davadan bir karar çıkacağına ilişkin umudum yok." 

Editör: TE Bilişim