Çiftlikköy Belediyesi’nin yürüttüğü “Çiftlikköy’de Yoksul ve İşsiz Dezavantajlıların İstihdam ve Entegrasyonlarının Güçlendirilmesi” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Yalova Uygulama Oteli’ndeki toplantıya Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, SGK İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, Yalova ve Çiftlikköy protokolünden isimler, kurs öğretmenleri ve kursiyerler katıldı.
Proje Tanıtım Toplantısında konuşan Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Çiftlikköy Belediyesi olarak Avrupa Birliği Fonlarını önemsediklerini ve belediyede sadece projelerle ilgilenen bir birimin aktif olarak çalışacağını dile getirdi.
Yazıcı, projenin amacını anlattı
Projenin tanıtım sunumunu gerçekleştiren Çiftlikköy Belediyesi AB Proje Koordinatörü Ayşe Sultan Yazıcı, “Projemizin temel amacı, Çiftlikköy’de ve Yalova’da yaşayan dezavantajlıların istihdam edilebilirliğin arttırılması, verilecek eğitimlerle işgücü piyasasına girişlerinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması ve ayrımcılığın tüm biçimlerinin azaltılmasıdır” diye bilgi verdi.
Kursiyerler ve eğitimciler konuştu
Proje kapsamındaki devam eden kurslardan Çağrı Merkezi Elemanı Kursu Eğitmeni Burcu Önder’in kursla ilgili verdiği bilgilerin ardından, Dijital Fotoğrafçılık Eğitimi Kursiyerlerinden Sevda Ünlü kurs hakkındaki izlenimlerini aktardı. Ünlü yaptığı konuşmada, eşiyle birlikte katıldığı kurstan memnun olduğunu dile getirerek, “Eğitim sürecinde öğrendiklerimizin bizlere katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hem sosyal anlamda arkadaşlık çevresi olarak, hem de fotoğrafçılık dalı adına son derece verimli bir kurs. Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 “İstihdamın önündeki engelleri kaldırmalıyız”
Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar,  proje kapsamında açılan kurslardan birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok kişinin faydalanacağını ifade ederek, “Çiftlikköy’de istihdam da topyekün olmalı. Bunun önünde iki tane büyük engel var, sosyolojik ve psikolojik. Bu engellerin kalkması gerekiyor. Bunun için size inandırıcılığı yüksek olan, çalıştaylarınızla, projenizle, arkasında duranlarla ve en sonda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek sertifikalarla güçlendirilmiş projeler lazım ki, o engelleri kaldırmak mümkün olsun. O yüzden biz bu AB fonlarını ve projelerini önemsiyoruz ve bunların üzerine daha da gideceğiz. Çiftlikköy’de eksik olan şeyler var, toplumsal açıdan. Mesela derneklerimizin yerleri yok. Bana göre en büyük eksikliklerden bir tanesi proje üzerine çalışılacak güzel bir binamız yok. Gençlerimizin proje üzerine çalıştığı ve projelerin hayata geçirildiği bir yer yok. Bu AB fonları için bir proje binası getirelim. AB fonları, projeyle ilgilenen belediyenin bir kurumu olacak. Bunları yavaş yavaş yaparak, karşılıklarını alacağız” diye konuştu.
 “İşsizliğe çözüm için yerel yönetimler de katkı sağlamalı”
AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak da yaptığı konuşmada, “Öncelikle bu projenin hazırlanma talimatını veren ve bu fikri oluşması bakımından değerli Belediye Başkanımız Ali Murat Silpagar’a ve proje ekibine teşekkür etmek istiyorum, Allah razı olsun. Belediyecilik sadece, yol, kaldırım, kavşak, su tahsilatı, bunlar değil. Bir belediye başkanı kendi yöresindeki işletme sayılarıyla da ilgilenerek teşvik etmeli ve kolaylıklar sağlamalıdır. Belki buralarda düzenlemeler yapmak kaydıyla yeni bir işyerinin açılmasına, yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına imkan tanıyacak bir takım yatırımların üzerine gitmelidir. Bu da zaten bunlardan birine örnektir. Belediye Başkanımız da proje arkadaşlarıyla birlikte bu işe girişmiştir. Bu proje sonrasında kendilerine iş alanı oluşturma gayreti içinde olanlar olacaktır. Böylece, ilimizdeki işsizlik sorununu sadece merkezi hükümetin değil, yerel yöneticilerin de katkısıyla hep birlikte çözmemiz gerekiyor” dedi.
 “Nüfusumuz ciddi rakamlara ulaşacak”
Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut ise Çiftlikköy’ün TÜİK verilerine göre yıllık binde 44’lük nüfus artış hızıyla Türkiye ortalamasının üzerinde nüfusunun arttığına vurgu yaparak, “Önümüzdeki 5-10 yıllık perspektife baktığımız zaman, ilçe nüfusumuzun çok ciddi rakamlara ulaşacağı sonucuna varıyoruz. Bugün Çiftlikköy’de İran’dan, Irak’tan, Suriye’den, Afganistan’dan gelen misafirlerimiz var. Bu ailelerin çocuklarının topluma entegrasyonunu sağlamak için bizim yürüttüğümüz bir takım çalışmalar var. İşte bu bilimsel anlamda yapılan analizle, bu sorunların çözümüne katkı sağlanacağını düşünüyorum” dedi.
“Proje kültürü Çiftlikköy’de gelişiyor”
Bu projenin bir katma değerinin de proje kültürünü özümsemek olduğunu kaydeden Karabulut, “Biz toplum olarak kısa vadeli çözümler üretiriz, projeleri çok sevmeyiz. Ama geleceği planlamak istiyorsanız, önümüzdeki 40 yılı, 50 yılı planlamak istiyorsanız, bu proje kavramını özümsemeniz ve uygulamanız gerekiyor. Bu anlamda da bu uygulamaya koyduğunuz proje, bunu gerçekleştirecek. Projeyle ilgilenen arkadaşlarımız bu konuya yoğunlaşmışlar ve proje yapma kültürünü yerleşme konusunda bu anlamda belediyemiz önemli bir iş yapıyor. 244 Bin Euro’luk bir proje, bu alanda yapılan projelerin içerisinde bütçe anlamında da büyük bir proje. Ben bu anlamda da başta belediye başkanımız ve tüm proje ekibinde çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umarım bu projedeki örnek başarılı çalışmalar, bundan sonra yapılacak projelere, diğer belediyelerimize, diğer kamu kurum kuruluşlarına da örnek olacaktır. Ve proje uygulamaları konusunda daha iyi noktalara geleceğimizi tahmin ediyorum” diye konuştu.
244 Bin Euro bütçeli projenin paydaşları arasında Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) ve İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Mesleki Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi eş başvuran, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü iştirakçi olarak yer alıyor. Çiftlikköy Belediyesi’nin aldığı ilk AB Hibe Projesi olan projenin çalıştayı da geçtiğimiz haftalarda yapılmıştı. Proje kapsamında Arıcılık, Çağrı Merkezi Elemanı, Hasta Kabul İşlemleri, Dijital Fotoğrafçılık, Gemi Kaynak Teknikleri, Gemi Boru Donatım, Tekne ve Yat Bakım Onarımı kursları devam ediyor. Kişisel Gelişim, Girişimcilik, Koro Çalışması, Toplumsal Yaşamda Uyum ve Birarada Yaşama Eğitimi kursları ise yıl içinde farklı zamanlarda başlatılacak.

 

Editör: TE Bilişim