İl Genel Meclisi Başkanlık seçimi krizi, AKP grubunun protestosuna sahne oldu. AKP Grup Başkanı Hasan Nergiz, oturum başlangıcında söz alarak, İçişleri Bakanlığı’nın yazısı gereğince başkanlık seçiminin gündeme alınmasını ve seçim yapılmasını istedi. Başkan Beştaş’ın bu talebi reddetmesi üzerine AKP Grubu, meclis oturumunu terk etti. 15 üyeli mecliste, AKP’lilerin çıkmasının ardından 7 muhalif üye kaldı. Karar yeter sayısına sahip olan muhalif üyeler ise herhangi bir gündem maddesiyle ilgili bir karar almadı.

ALTUĞ DOĞAN, “SORUN SAYIN VALİMİZDEDİR”

Ancak muhalif üyeler adına söz alan Altuğ Doğan, sorunun çözümünün valilik makamı olduğunu ifade ettiği konuşmasında bakanlık müsteşarının kendilerini köylü meclisi yerine koyan yazısını da ağır şekilde eleştirerek, “Kusura bakmasın biz köylü meclisi değiliz, yemezler” dedi.

BEŞTAŞ, “VALİLİK İPTAL ETSİN, BIRAKIYORUM”

Başkan Beştaş ise, 55 no’lu kararın iptaliyle ilgili resmi bir yazı geldiği anda başkanlığı bırakacağını ancak yasal haklarını yargı yoluyla arayacağını beyan etti. Bugünkü oturumda da AKP’lilerin aynı protestoyu sürdürmeleri bekleniyor.

“BURASI KÖYLÜ MECLİSİ DEĞİL, YEMEZLER”

CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Altuğ Doğan, söz alarak gelinen süreçte sorumluluğun Yalova Valiliği’nde olduğunu ve neşter atarak bu sorunu çözmesi gerektiğini söyledi. Altuğ Doğan, geçtiğimiz Nisan ayında yapılan seçim sonrası AKP’li Hasan Nergiz’in 55 no’lu seçimle ilgili kararın iptali için değil, Valilik Komisyonu’nun seçime onay veren 1715 no’lu kararına itirazda bulunduğunu ve bu kararı mahkemeye taşıdığını hatırlatarak, “Mahkeme, 1715 no’lu Valilik komisyonu kararında hukuka uyarlık olmadığına karar verdi. Valiliğin iki seçeneği vardı, ya süresi içinde bu kararı temyiz edecekti ilbet ya da 55 no’lu seçimi onaylayan kararı iptal edecekti. İkisini de yapmadı, döndü dolaştı, ‘İl Genel Meclisi çözümlesin’ dedi. Bunun çözüm yeri meclis değildir, valilik makamıdır. Valilik şimdi, 55 no’lu kararı iptal ettim, diyebilir. Bunu dediği zaman seçimi yapmaktan başka çare yok” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıyı da eleştiren Doğan, “Şimdi bakanlıktan bir yazı geliyor. 5301 sayılı kanunla ilgili maddeler var. Yazılan maddelerin mevcut kaotik durumla hiçbir alakası yok. Şu anki meclis başkanlığı boşalmamış, başkan hasta olmamış. Amiyane tabir olacak ama, eskiden İl Genel Meclisleri için “Köylü Meclisi” derlerdi. Devir artık bu devir değil, 2012 yılındayız. Şimdi bir müsteşar vekilinin böyle bir ‘yersen’ tarzı bir yazı yazması abes. Kusura bakmasın, ‘yemezler’. O yüzden valiliğin bu konuya el atması, bence bir kurul oluşturarak 55 no’lu kararı iptal etmesi gerekir” diye konuştu. Doğan, “Sorun sayın valimizdedir. Sayın valimizin bir an önce bu neşteri vurmasında yarar vardır” dedi.

“DAVAYI KAYBETMEDİM, DEVAM EDİYOR”

Meclis Başkanı Atalay Beştaş ise, yargı kararı haricinde ya da  Danıştay’ın vereceği iptal kararı haricinde başkanlık seçiminin iptal edilemeyeceğini, sadece komisyonun aldığı bir kararın iptalinin başkanlık seçiminin yenilenmesi anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Beştaş, “Ben de 55 no’lu kararın iptal edilip edilmediğiyle ilgili dava açtım, yürütmeyi durdurma talebi alt mahkemede gereksiz görüldü, ancak üst mahkemeye başvurdum yürütmenin durdurulması kararının verilmesi talebiyle. Belki bu dava aleyhime sonuçlanacak ama yargı sonucunu bekleyip ondan sonra konuşmak lazım” dedi.

Beştaş, “55 no’lu kararın iptaline dair Yalova Valiliği’nden ya da bakanlıklardan bir resmi yazı gelmesi halinde başkanlığı bırakacağım. Ama bununla ilgili olarak yargıya başvurup gerekli kişiler ve kurumlar karşısında da hakkımı arayacağım. Sıkıntı olmaması için gündemle ilgili bir karar almıyorum, oturumu kapatıyorum” dedi. 

Editör: TE Bilişim