Forklift aküsünün neden olduğu, patlama sonrasında ise ateşe dayanıksız olan elyaf malzemenin hızla yanmasıyla yangının büyüdüğü ifade ediliyor. Sabah 8.00 civarında başlayan yangına Yalova ve Kocaeli’den gelen itfaiye ekipleri ancak yarım saat sonra müdahaleye başlayabildi. Rüzgarın karayolu ve Taşköprü istikametine doğru esiyor olması daha büyük bir faciayı önledi zira Aksa içine doğru yayılması halinde fabrika içinde bulunan yönetim binaları, kimyasal depoları ve kömür yakıtlı termik santral de risk altına girecekti.

Olay yerine yangının başlamasından 3 saat sonra Yalova Valisi Esengül Civelek fabrikaya gelerek içeride ilk incelemelerini yaptı. Vali Civelek, yangında herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın olmadığını belirterek, "Bugün sabah erken saatlerde çıkan yangın bizi çok üzdü. 
Haberi aldığımız andan itibaren gereken her türlü destek ve katkıyı sağladık. Çevre illerden de destek aldık. Şükürler olsun can kaybımız ve yaralanma yok. Şu an yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor" diye konuştu. AFAD Birimleri ve UMKE’nin KBRN (Kimyasal-biyolojik-radyoaktif-nükleer) birimi de fabrikaya gelerek yangına müdahil oldu. Öğle saatlerinde şiddeti azalan yangının yerini yoğun dumanlar aldı. Yangının kontrol altına alınması öğleden sonrayı buldu. Taşköprü sakinleri ise yangınla ilgili olarak 1,5 km yakındaki fabrikada yaşanan olayla ilgili hiçbir uyarı ve ikaz sisteminin devrede olmadığını, olayla ilgili bilgileri televizyonlardan almak zorunda kaldıklarını, büyük bir tehlikenin söz konusu olduğunu dile getirdi. Son yıllarda Yalovalı çevrecilerin sıkça gündeme getirdiği, yerleşim alanlarının bu kadar yakınındaki bir kimyasal üretim yapan ve termik santral bulunan tesisin oluşturduğu risk, bu defalık ucuz atlatılmış oldu.

AKSA AKRİLİK’TEN BASIN AÇIKLAMASI

 27 Ocak 2013 Pazar günü sabah 08:30 sularında Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. Mamul Ambarı’nda çıkan yangına, teknik ekipler tarafından anında müdahale edilmiştir. Çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri de yangının mamul ambar dışına sıçramaması için gerekli tüm tedbirleri almıştır. Bir can kaybı yaşanmamıştır ve yaralı personelimiz bulunmamaktadır.  Büyük bir oranda kontrol altına alınan yangına neden olan unsurlar yetkililer tarafından araştırılmaktadır.

 

Editör: TE Bilişim