Yalova 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında en büyük sıkıntıyı toplanma alanlarının olmaması nedeniyle çekti. Halkın büyük bölümü deniz kıyılarına akın ederek buralarda beklemeye başladı. Oysa büyüklüğü 7’nin üzerinde olan depremlerde Tsunami riski oldukça büyük. Başka ülkelerde yaşanan depremlerden sonra meydana gelen Tsunamiler can ve mal kaybının büyük oranda artmasına neden oluyor.
Bu noktada Marmara Bölgesinde büyüklüğünün 7’nin üstünde olacağı neredeyse kesin olan bir deprem bekleniyor. Yalova ise bu depremden en çok etkilenecek olan iller arasında yer alıyor. 1999 Marmara Depreminde acı tecrübeleri olan Yalova aradan geçen onca yılın ardından olası bir deprem anında halkın toplanacağı alanları daha yeni belirledi. Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bu alanlarla ilgili bir belgeyi kendi internet sitesi üzerinden yayınladı.

Halk alanlarla ilgili bilgilendirilmeli
Geçte olsa bu gelişme önemli bir adım kabul edilebilir. Ancak konunun derinine inildiğinde toplanma alanlarının bir afete hiç de hazır olmadığı net olarak görülüyor. İl genelinde 51 yerleşim biriminde belirlenen 89 adet toplanma yerinin hiç birinde halkın afet sonrasında ihtiyaç duyacağı hizmetlerin altyapısı yok. Yine alanların bazılarının belirlendiği noktalar deniz kenarları. Bu alanlarda halkın olası bir tsunami uyarısında en yakın alana gitmesini bildiren bir levha ise bulunmuyor.
Bu konu üzerindeki bir diğer eksiklik ise halkın toplanma alanları ile ilgili bilgilendirilmemiş olması. Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından elektronik ortamdan yapılan duyurunun halkın ne kadarına ulaştığı tam bir muamma. Bu konuda mahalle bazında düzenlenecek toplantılarla halkın bilinçlendirilmesi hayati önem taşıyor. Halkın en hızlı şekilde toplanma alanlarına çekilmesi arama ve kurtarma işlemlerinin de en hızlı şekilde başlamasına imkan tanıyacağından can kaybının en aza indirilmesi için önemli bir adım olacak.

“Tsunami riski olan yer toplanma alanı olmaz”
Bu konuda saptamalarda bulunan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam da, “Beklenen Marmara Depremi sonrasında bir Tsunaminin meydana gelmesi büyük bir olasılık. Bunda bilim adamları büyük oranda görüş birliğine vardı. Böyle bir durum söz konusu olmasına rağmen bazı toplanma alanlarının halen deniz kenarları olarak belirlenmesine bir anlam veremiyoruz. Burada Tsunami uyarısı yapılsa da halkın gerek duyulan zaman zarfında haberdar edilip edilemeyeceği bir soru işareti. Dev dalgalar çok kısa süreler içerisinde Yalova’ya ulaşacaklar ve belki de bu alanlardaki insanların kaçmaya bile fırsatı olmayacak. Diğer yandan alanlarda Tsunami uyarısı yapıldığında bu toplanma alanının boşaltılarak diğer toplanma alanlarına gidilmesi yönünde bir uyarı levhası da yok. Yani Tsunami riski olan nokta toplanma alanı olmaz. Bizce bu çok büyük bir eksiklik. Yine bu alanlarda su, tuvalet gibi ihtiyaçların giderileceği  alt yapı çalışmaları hazır edilmelidir. Deprem sonrası sadece gerekli bağlantıların yapılabilecek hale getirilmesi çok büyük bir lüks değildir. Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplanma alanlarının altyapı eksiğini bir an önce tamamlamalı, halkın toplanma alanları hakkında bilinçlendirilmesini de sağlamalıdır ” dedi.

 

Editör: TE Bilişim