“Altın sahibi hırsızlıktan korktuğundan bankaya yöneliyor”

 

Güner, “Kuyumculuk sektörüne altın bankacılığı bir darbe vuracağa benziyor. Bankalar vatandaşın elindeki altını alıyor, 24 ayara çevirip hesap açıyoruz diyor. Vatandaş daha güvenli diye düşünüyor ama işin diğer boyutu altını çevirecek uzman kişilerin bankalarda olmaması nedeniyle sağa sola telefon açarak fiyat aldıklarını duyuyoruz. Banka altıncılığına talebin yüzde 90’ı hırsızlıktan korkulduğu içindir. Ama endişemiz odur ki yakında düğün törenleri gibi günlerde vatandaş altın takmak yerine bankada açtırdığı altın hesap cüzdanını takacak geline damada” diye konuştu.

 

“Tepkimizi göstereceğiz”

 

Bankada duran altın için vatandaşın gelir vergisi de ödediğini kaydeden Güner, “Aslında banka sizin altından elde edeceğiniz kâra ortak oluyor. Banka size fizik olarak altını değil, parasını veriyor. Bankacılık sektörü daralan ekonomik çemberde gözünü altına dikti. Belki yarın ineğine göz dikecek, diyecek ki ineğinizi getirin sütünü sizin için saklayalım” diye konuştu. Güner, “İstanbul Kuyumcular Odası bir çalışma yapıyor derneklerle birlikte. Kuyumcuların tepki olarak pos cihazlarını kullanmamasıyla ilgili. Biz Yalova’da kuyumcular olarak eğer zarar görüyorsak, buna karşı tedbirler almak durumundayız. Sigortacılık sisteminde vatandaşın takı ve değerli madenini sigortalatmak açısından bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkiye’deki tüm odalarla yapacağımız temasların ardından tepkimizi ortaya koyacağız. Bankaların altın toplamak için çeşitli vaatler ve tuzaklar yoluyla girişimlerde bulunmasına tepkimizi göstereceğiz”

 

“Altın fiyatları yatay seyrediyor”

 

Altın fiyatlarıyla ilgili de bilgi vere Güner, altın fiyatlarının Ramazan öncesinde yatay bir seyir gösterdiğini belirterek, “Çeyrek altının yerini artık 1 gramlık altınlar aldı diyebiliriz. Çeyrek altın 155 TL’den, 1 gr. Altın ise 91 TL’den satışa sunuluyor. Eskiden 1 gramlık altın takmak çok yakıştırılmıyordu ama şimdi buna talep arttı. Bebek ziyaretleri ve sünnet törenleri için 46 TL’lik, 1 gramın da yarısı ağırlığındaki mini altınlar rağbet görüyor. En çok satılan 1 gramlık altın. O da kredi kartıyla satılıyor. Bankalar yüzde 5’lik bir komisyon alıyor” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim