Divan Restaurant’ta Avustralya’nın altın kivi üreticisi Global Plant Şirketi Temsilcisi Colin S.Lye ile Araştırma Enstitüsü Dr. Arif Atak ve Yalovalı kivi üreticilerinin bir araya geldi. Yeni Zelanda’da 37 yıldır yetiştirilen ve “altın kivi” olarak bilinen sarı kivinin Yalova’da 1000 dönümlük bir arazide ilk etapta 4-5 bin ton yetiştirilmesi için yapılan çalışmaların son noktaya geldiği belirtildi. Toplantıda, marketing çalışmalarını yapacak olan İstanbul İdeal Tarım Şirketi sahipleri de hazır bulundu. Altın kivi olarak adlandırılan sarı kivi, Yalova’da yetişen havya cinsi yeşil kiviye göre, tüysüz, daha renkli, asidi düşük, daha tatlı ve daha üstün özelliklere sahip.

Colin Lye, “İlk etapta 4-5 bin ton kivi üretilecek”

Global Plant’tan Colin Lye, tercümanı Yaşar vasıtasıyla sorulara yanıt verirken, ürünün başarılı olması için marketing aşamasının önem taşıdığını belirterek, “Türkiye’de Karadeniz dışındaki en büyük kivi üreten bölge Yalova. Eski kivi üreticileri yeni bir ürünü yetiştirmek için çok heyecanlılar. Bu, istihdamı da artıracak. Ve daha yüksek fiyata satılacağı için ekstra bir verimlilik de sağlayacak. İlk etapta 4-5 bin ton düşünüyoruz, ileride daha da artabilecek. Ürünün çok iyi desteklenmesi için dış tedarikçi firma tarafından ekilecek olan bin dönümlük bir alanla sınırlanmış durumda” diye konuştu.

Dr. Atak, “Yalova iklimi altın kiviye uygun”

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Arif Atak, enstitü olarak bir kivi islah projelerinin olduğunu ifade ederek, burada yürütülen kivi islah projesiyle ortaklık sağlanacağını dile getirdi. Dr. Atak, Yeni Zelanda’dan gelecek sarı kivi doku kültürü fidanlarının Yalova’da ekiminin yapılacağını aktardı. Yalova ikliminin sarı kivinin verimli yetişebilmesi için genel hatlarıyla uygun olduğunu söyleyen Dr. Atak, “Burada başarıyla yetişebileceğini düşünüyoruz. Yurtdışında farklı ekosistemlerde yetiştirildiğini de gözlemledik” diye bilgi verdi. Yalovalı kivi Kralbet üreticileri ise, kivinin 1905’li yıllarda Yeni Zelanda’dan çıktığını, ancak onların 37 yıldır sarı kivi üzerinde çalıştığını ifade ederek, “Bizim de Yalova olarak kivide 20 yıllık bir deneyimimiz var. Yenilikçi bir ürün olarak Yalova’ya sarı kivinin gelmesi çok güzel bir olay” diye görüş belirttiler.


Editör: TE Bilişim