Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Orhan Gülcek, dünya markası haline gelen tersanelere sahip Altınova'nın, uluslararası sularda dolaşan filolara ait gemilerin "bakım onarım üssü" olacağına inandığını söyledi.
Gülcek, yaptığı açıklamada, üretim ve ihracat açısından iddialı hedeflere sahip Altınova'daki tersanelerin, uluslararası sularda dolaşan büyük filolara ait gemilerin bakım ve onarımı konusunda da merkez olmayı hedeflediğini belirtti.
Bu alanda söz sahibi ülkelerden birinin Güney Kore olduğuna işaret eden Gülcek, "Burada 35 tersaneyiz. Güney Kore'de, bu kadar alanda sadece bir tane tersane var. Çalışan sayısı 150 bin kişi olan tersaneler var. Ayrı üniversitesi, hastanesi, okulu var. Onlarla bizim gemi sanayi tarihimize baktığınız zaman çok yakındır ama orada devlet politikası oldu, hızlı ilerlediler, dünyada bir numara oldular." diye konuştu.
Gülcek, son zamanlarda bu ülkede ciddi krizler yaşandığını anımsatarak, "Tabii finansal krizler, petrol fiyatlarının düşmesi, onları da etkiledi, iflas eden tersaneler, firmalar da oldu. Dolayısıyla son zamanlarda, büyük bakım onarım havuzlarını elden çıkartıyorlar, satıyorlar. Bizim bölgemize de çok büyük bir yüzer havuz geldi. Büyük yüzer havuzların olması, büyük gemilerin buraya gelmesini sağlayacak. Ne kadar çok burada havuz olursa, o kadar bilinirlik artacak, o kadar fazla gemi Türkiye'ye gelecek. Akdeniz'de dolaşan en az 10 bin gemi var. Bir havuz 52 gemiye hizmet edecek, 10 bin gemiden bahsediyoruz. Dolayısıyla burada ne kadar çok havuz olursa, o kadar çok bilinirlik olacak o kadar çok müşteri gelecek. Şu anda ciddi olarak da Türkiye'ye bakım onarımın girdisi var." ifadelerini kullandı.
"Yatırımcılarımız da bunun önemini anladı"
Gülcek, bu işlerin sayısının artacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Yatırımcılarımız da bunun önemini anladı. Sürekli yeni havuzlar yapılıyor. Bir de çifte kazanç sağlıyoruz. Türkiye'de yapılıp, Türkiye'de çalışmak üzere olan havuzlarımız da var. Türk işçiliği, iş gücüyle yapılıyor. İkinci olarak ikinci el alıyor, biran önce faaliyete giriyor. Her türlü gemi bakım onarımında hızlı bir gelişme var, olacaktır da. Ben Yalova'nın bakım onarım üssü olacağına inanıyorum."
İnsan taşıyan gemilerin her yıl, ticari gemilerin ise 2 yıllık periyotlarla bu tür havuzlara girip bakım onarımlarını yaptırmaları gerektiğini, bunun zorunluluk olduğunu vurgulayan Gülcek, dolayısıyla hiçbir zaman durmayacak bir pazarın söz konusu olduğunu belirtti.
"Tüm dünyada söz sahibi olacağız"
Gülcek, Yalova-Altınova'nın bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Bizim öyle tersanelerimiz var ki tamir bakımda dünyada marka olmuş. Zaten müşterisi var. Yalnızca Akdeniz olarak da düşünmeyelim. Brezilya'dan, Uzakdoğu'dan gelen müşteri var. Armatörlerin belli filoları var, filo anlaşmaları yapılıyor, tüm gemilerin burada bakım onarımı yapılıyor. Yani Zaten oturmuş bir düzen var, bunu daha ileriye götüreceğiz. Tüm dünyada söz sahibi olacağız. Ticarete hakim olan filo konusunda Yunanlılar çoktur, Malta, Fransızlar vardır o sektörde. Belli firmaların belli sayıda gemileri vardır. Önemli olan onları buraya getirebilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim