Yalova Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder Arboretum arazisinin, "Turizm Tesis Alanı"ndan çıkartılarak "Konut Alanı"na dönüştürülmesinin kamu yararı, plan bütünlüğü ve eşitlik ilkelerine uygun olmadığı düşündüklerini vurgulayarak Arboretum'un konut alanına dönüştürülmesini istemediklerini ifade etti. 
Yalova'nın en önemli gündem maddesi haline gelen Arboretum arazisinde plan değişikliği yapılması ve burasının konut alanına dönüştürülmesi konusunda Yalova Kent Konseyi de görüşlerini ortaya koydu. Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak konuyu enine boyuna irdelediklerini dile getiren Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder açıklamalarda bulundu. Bu plan değişikliğinin kamunun yararına bir durum olmayacağını vurgulayan Önder Kent Konseyi adına yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: 
"Bilindiği üzere; 'Arberetum Arazisi' olarak bilinen alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yapılmak suretiyle ‘Özel Proje Alanı’ olmaktan çıkarılarak, ‘Konut Alanı’ olarak belirlenmesi, uzun süredir Yalova kamuoyunu meşgul etmekte ve gelişmeler tarafımızca kaygıyla izlenmektedir. 
Konu; Yalova Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından da ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmiş ve aşağıdaki hususların kamuoyunun dikkatine sunulmasına karar verilmiştir. 
Çevre Düzeni Planı Değişikliğine konu olan alanın büyük bir kısmı, Uygulama İmar Planı’nda “Turizm Tesis Alanı” olarak planlanmış olup, Turizm Tesis Alanı olarak planlı arsaların; turizm tesisi yapılmak üzere satışları yapılmıştır. Dolayısıyla turizm yatırımlarının sağlanması amacıyla özel sektöre satışı yapılan taşınmazların, konut alanı olacak şekilde düzenlenmesine ilişkin plan değişikliğinin yapılması, söz konusu parsellerin satış şartlarına aksi bir durumu ifade etmektedir.
Ayrıca söz konusu alanın çevre düzeni planında 'mevcut konut alanı' olarak planlanması, üst ve alt ölçekli planlar arasında uyumsuzluğa neden olacaktır. Üst ölçekli plana uygun alt ölçekli plan yapımın da ise Turizm tesisi yatırımı amacı ile satılan taşınmazların sahiplerinin de mağduriyetine neden olabileceği değerlendirilmektedir. Turizm yatırımlarının Kent Ekonomisine yarattığı katma değer istihdam olanakları vb durumlar göz önüne alındığında turizm yerine konut yatırımı ile kamu yararına aykırı bir kullanım söz konusu olacaktır.
Sonuç olarak bahsi konu alanının konut alanı olarak düzenlenmesine ilişkin plan değişikliğinin; kamu yararı, plan bütünlüğü ve eşitlik ilkelerine uygun olmadığı düşüncesindeyiz. Yapılan işlemlerle ilgili alınan kararın gerek Kurum ve Kuruluşlarca gerek Sivil Toplum Örgütlerince gerekse Siyasi Partiler tarafından hassasiyet gösterilerek Yalova’nın geleceği ile ilgili sağlıklı kararların hayata geçirilmesini talep ettiğimizi kamu oyuna saygıyla duyururuz" 
Editör: TE Bilişim