Armutlu Kaymakamlığı’na 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu yönetmeliğine aykırı davranılması dolayısıyla soruşturma açılması için başvuruda bulunuldu. Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan ise, hayvanların yazlıkçılar tarafından bakıldığını ve diğer aylarda ise sahipleri olmadığından aç kaldıklarını, bu durumun tehlike yarattığını kaydetti.

Ed-Hayko Başkanı Kalender’den tepki

Hayvanseverlerin başvuruda bulunduğunu ve en son 24 Mayıs tarihinde bir şoförün ısırılması üzerine tüm sahipsiz sokak hayvanlarının zehirlendiğinin belirtildiğini dile getiren Ed-hayko Derneği Başkanı Nurhan Kalender, Armutlu Belediyesi’nin 5199 sayılı yasayı açıkça ihlal ettiğini dile getirdi. Kalender, yasaya göre belediyelerin yasal görevlerinin sahipsiz sokak hayvanlarını aşılayıp kısırlaştırmak, hayvanlar iyileştikten sonra tekrar alışkın oldukları yerlere bırakarak onlar için beslenme odakları oluşturmak olduğunu söyleyerek, “Aynı yasaya göre sahipsiz sokak hayvanlarını öldürmek, zehirlemek, onlara acı ve işkence çektirmek yasaktır” dedi.

Kalender, “Bir de konunun insani ve ahlaki boyutunu göz ardı edemeyiz.21.yüzyılda, nerede ise nüfusun tamamımın İslam dini mensubu bir ülkede hala "Allah’ın yarattığı zavallı biçareler zehirleniyorsa”, hele bu katliamı, halkın oyları ile basa gelen Belediyeler yapıyorsa, bu belediyeleri üst kurumlardan, hiç kimse denetlemiyorsa, kimse dur demiyorsa, kimse yasaları hatırlatmıyor ise, bu da tamamen devletin hiç bir kurumunun görevini yapmadığını gösterir. Ayrıca bu katliamlar geleceğin sahipleri çocuklarımıza kotu örnek olmakta ve toplumda şiddeti tetiklemektedir” dedi.

Kalender, Armutlu’da kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezinin olup olmadığı, şu ana kadar Armutlu’da kısırlaştırma yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa kaç hayvanın kısırlaştırıldığıyla ilgili bilgi istediklerini ifade etti.

Başkan Birkan, “Yazlıkçılar köpekleri aç bırakıp gidiyor”

Yaşanan durumla ilgili olarak Armutlu’da Kardelen Sitesi sakinlerinin, sitenin köpeği tasmalı olan Badem’in zehirlenerek itlaf edilmesi sonrası kendilerine bilgi verilmesi sonucu öğrendiklerini kaydeden Kalender, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan’ın kendilerine verdiği yanıtı da paylaştı. Başkan Birkan, konuyla ilgili olarak, “Armutlu’da başıboş ve sokak hayvanlarına, sahiplendikleri hayvanlara, yanlarında getirdikleri hayvanlara yaz aylarında özellikle sitelerde kalan yazlıkçı vatandaşlarımız bakmakta ve yaz sonu bu hayvanları bırakıp gitmektedirler. 

Bu hayvanlar aç kalmakta, insanlara ve diğer evcil hayvanlara saldırmakta, özellikle de gruplar halinde okul öğrencilerini kovalamakta ve zarar vermektedirler. Bir vatandaşımızı, bir çocuğumuzu bu hayvanlardan biri ısırdığında kimse geçmiş olsun yada biz bu konuda ne yapabiliriz diye bizlere, zarar gören vatandaşımıza sormamakta. Asilsiz kulaktan duyma dedikodularla bizleri sorumlu tutmakta ve suçlu duruma düşürmektedirler” şeklinde şikayetlere yanıt verirken, bu cevabın hayvanseverlerin tepkileri karşısında tatmin edici bulunmadığı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim