Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan İslam Doğan,en zengin 100 Türk’ün servetine göre, vergi rekortmeni 100 Türk’ün ödediği yıllık gelir vergisi oranı ancak yüzde 5.7 olurken asgari ücretlinin ödediği vergi yüzde 15 ile bu oranın yaklaşık 3 katı olduğunu belirterek Türkiye’de ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi’ ilkesini mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın açıklanan gelir vergisi rekortmenleri istatistikleri üzerinden yaptığı tespitlere göre, En Zengin 100 Türk’ün serveti, Vergi Rekortmeni 100 Türk’ün ödediği, yıllık gelir vergisi oranıyla kıyaslandığında, ‘Asgari Ücretli’ ödediği vergiyle zenginlere fark attı. Geçen yıl En Zengin 100 Türk’ün toplam serveti 92 Milyar 351 Milyon TL’yi bulurken, Vergi Rekortmeni 100 Türk’ün ödediği yıllık vergi ise 530,5 Milyon TL olarak gerçekleşti. Zenginin ödediği Milanobet gelir vergisinin oranı servetleriyle karşılaştırıldığında ancak yüzde 5,7’lik bir oran ortaya çıkarırken, asgari ücretten alınan gelir vergisi oranı ise yüzde 15 ile bu oranın neredeyse üç katı.

“32 bin 150 asgari ücretlinin yılda kazandığı geliri bir zengin tek başına elde ediyor”

Maliye’nin açıkladığı Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunan 100 mükellef listesinin kendi içindeki analitiğine göre de ‘elde edilen kazançların’, asgari ücretlilerin kazancıyla karşılaştırılmasıyla da derin uçurum ortaya çıktı. 2011 yılı vergilendirme dönemi içinde maliyenin tüm mükellefler ortalama tahakkuk verilerine göre; ‘100 Vergi Rekortmeni’ yıllık 2 Milyar 40 Milyon TL kazanç elde ederken, aynı kazancı yaklaşık 3 milyon 215 bin asgari ücretli ancak elde edebiliyor. Diğer bir ifadeyle 32 bin 150 asgari ücretlinin yılda kazandığı geliri bir zengin tek başına elde edebiliyor.

İncelemede ortaya çıkan çarpıcı tespitlerden bir diğeri ise medyada her yıl açıklanan En Zengin 100 Türk’ten çok sayıda ismin Maliye’nin açıkladığı vergi rekortmenleri listesinde bulunmayışı oldu.

Vergi istatistiklerini değerlendiren Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam Doğan, Türkiye’de vergi geliri politikasının büyük oranda adaletsiz vergi olarak tanımlanan ‘dolaylı vergiler’ üzerine kurulduğunu anımsatarak, vergideki adaletsiz dağılımın Türkiye’nin kronik sorunu olduğunu belirtti.

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı”

Başkan İslam Doğan, Türkiye’de büyük zengin ve patronların yüksek vergi ödemekten şikâyetçi olduklarını dile getirdiklerini, oysa dar gelirlilerin kazançlarının tümünü tükettikleri için tamamen vergilendirildiğini vurguladı. Varlıklı sınıflara ait şirket ve banka gibi işletmelerin, kurumlar vergisi olarak toplam vergide yüzde 10 payları olduğunu bunun da büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen Yalova SM Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam Doğan “Varlıklıların gelir vergisindeki katkısı da toplamın içinde devede kulak kalıyor” diye konuştu.

Başkan Doğan, dünyada gelişmiş ülkelerde vergi adaletinin temel unsurunu oluşturan “az kazanandan az, çok kazanandan çok” ilkesini Türkiye’nin de hayata geçirmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Vergi tabanının genişletilmesi, düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlanması ve dolaylı vergilerin bütçe payının geriletilmesi vergi politikasının temel karakterini oluşturmalı.”

 

 

 

Editör: TE Bilişim