Atatürk'ün ölümünün 76. yılı dolayısıyla ilk tören saat 08:30'da Kent Müzesi önünde gerçekleştirildi. Yalova Belediyesi tarafından gerçekleştirilen alternatif törene CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı vefa Salman, CHP İl Yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 76. yılında minnetle, hasretle ve rahmetle anıyoruz. Bizi bugün burada bir araya getiren en büyük güç onun en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyetidir. Bundan böyle bu önemli günü daha bir özenle ve kapsamlı olarak kutlayacağız. Seneye otobüslerle Anıtkabire gideceğiz. Unutulmamalıdır ki burası kendi deyimi ile Atatürk'ün kenti. Onun kentinde Atatürk'ü ona yakışır şekilde anmak gerekir" dedi. 

Ardından resmi anma programının gerçekleştirileceği Cumhuriyet Alanına geçildi. Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Garnizon Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma ve Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın tören alanındaki yerlerini almaları sonrasında anıta çelenkler bırakıldı. Saatler 09:05'i gösterdiğinde ise sirenler eşliğinde bayraklar yarıya indirilerek 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Anma programı Halk Eğitim Merkezi'ndeki törenle sürdür. Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi  tarafından düzenlenen program ŞOA Anadolu Lisesi Müdürü Sedat Oymak'ın konuşması ile başladı. Oymak konuşmasında, "Bıraktığı ölümsüz eserlerin varisi olmakla her zaman guru duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yıldönümünde onu her zamankinden daha fazla anlıyor ve hatırlıyoruz.

Türk Milleti 10 Kasımı bir matem günü olmaktan çok Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yaşayacak olan Atatürk'ü  anma ve düşüncelerini anlama günü olarak idrak etmektedir.  Atatürk'ün Yalova'ya verdiği değeri, 'Yalova Benim Kentimdir' sözlerinden anlamak mümkündür.  Sizler Yalova'da yaşayan gençler olarak bu günü daha anlamlı bir şekilde idrak ediyorsunuz. Çünkü sizler Atatürk'ü onun kentinde hatıraları ile dolu dolu yaşıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç . Dr. Tuncay Özgişi ise, "Atatürk ve Çanakkale" konulu bir sunumla ulu önderin sahneye çıktığı o savaşı anlattı. Çanakkale Savaşının 100 önce tam bu ayda başladığını dile getiren Özgişi, "Bundan tam 100 yıl önce Çanakkale Savaşı bu ay içinde başladı. Bu savaşın Türk tarihinde ki yeri eşsizdir. Mustafa Kemal'i, Mustafa Kemal yapan da bu savaştır. Atatürk askeri dehasını ve komutanlık kabiliyetini bu savaşta ortaya koyarak parlamıştır. 250 bine yakın şehit verilen o savaşta verdiği kararlarla Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden adım atılmıştır. Ben bu savaşta şehit olanları ve Ulu Önder Mustafa Kemal ile silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuştu.

Program ŞOA Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen Oratoryo ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim