Atatürk’ün kendisi tarafından çıkarılan mal dökümü arasında Yalova’da bulunanların dökümlerine bakıldığında, 1 adet modern süt fabrikası, 1 adet geniş yoğurt imalathanesi, Yalova Tavuk Çiftliği’nin devlete bırakıldığı görülüyor.

 

Hazine’ye bıraktığı mal varlığı büyük miktardaydı

 

Gazeteci Mustafa Armağan’ın araştırmasına göre, Atatürk, ölümünden bir yıl önce, Türkiye genelinde sahip olduğu meyve bahçeleri, tarım alanları, ormanlar ve zeytinliklerden meydana gelen 154 bin 729 dönüm araziyi, 51 bina, 6 fabrika, 5 imalathane, 1 değirmen ve 1 çeltik fabrikası ortaklığı, 2 tavuk çiftliği, iki özel iskele, 5 mağaza, çeşitli sulama vs. tesisatı, köprüler, müze ve hayvanat bahçesi, binlerce koyun, sığır, at ve tavuk, traktör, deniz motoru, kamyon, kamyonet, otomobil ve servis araçlarını hazineye bağışladı.

 

Yalova’da süt ve yoğurt fabrikası vardı

 

Belgelere göre bu mal varlıklarının önemsiz sayılmayacak bir kısmı da Yalova’da bulunuyordu. Bunlar arasında modern bir süt fabrikası, geniş yoğurt imalathanesi, tavuk çiftliği, Yalova çiftliğinde iki özel iskele ve liman tesisatı, yine Yalova çiftliğinde kanalizasyon, sulama, telefon ve elektrik tesisatı, küçük beton köprüler, özel yollar, içme ve su dağıtım şebekesi ve 35 tonluk bir adet deniz motoru yer alıyordu.  Listenin cansız hayvanlar kısmında yer alan çeşitli ırklardan 13 bin 100 baş koyun, Simental, Hollanda, Kırım, Jersey, Görensey, Halep ile yeni üretilen Orman ve Tekir ırklarından 443 baş sığır, İngiliz, Arap, Macar ve yerli ırklardan 69 adet koşu ve binek atı, Legorn, Rhode Island ve yerli ırklardan 2.450 adet tavuğundan sayısı belli olmamakla birlikte birkaç bininin de Yalova’daki çiftliklerinde bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Çiftlik arazilerinden geriye ne kaldı?

 

Atatürk’ün Yalova’daki mal varlıklarından şu an TİGEM olarak anılan Millet Çiftliği’nin adı da, 1937’de mal varlığını Türk milletine bağışlamasından dolayı geçmişte bu isimle anılıyordu. TİGEM’in bilindiği gibi 940 dönümlük kısmı Yalova Üniversitesi’ne tahsis edilmişti. Önümüzdeki dönemde kalan 2 bin dönümlük bölümü için de özel sektör yatırımlarına yönelik olarak ihaleye çıkılacak. Baltacı Çiftliği olarak anılan Yalova merkezinin doğusundaki kısmın ise büyük bölümü bölge köylülerine parsel parsel verilmiş, kalan kısımda ise Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kurulmuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim