Haziran ayı itibarı ile 3. yaşına giren Yalova Garden bu kısa sürede hatırı sayılır bir ilerleme yaşadı. Yapılanmasını %80 oranında tamamlayan Yalova Garden A.Ş taahhütlerini ise 2'ye katlayarak şu an için yatırım tutarını 60 milyon TL'ye yükseltti. 3 yıllık aşamayı özetleyerek kısa sürede alınan inanılmaz mesafeyi anlatan Yalova Garden A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul, "Yalova'da 50- 60 yıllık mazisi olan örgütlü bir sektörden bahsediyoruz. Sektör bu örgütlü yapısını ilinde kenetlenmesi ile birlikte Yalova Garden'in doğuşuna dönüştürdü. 2012 yılı Haziran ayında kurulduk. 3 yaşımıza girdik.  2013 yılında araziyi devralarak çalışmalara başladık. 2013 yılı arazinin altyapısını oluşturmakla geçti. 2014 ocak ayında ise ortaklarımıza araziyi devrettik. Tüm ortaklara projelerini yaparak yatırımlarını bitirmeleri için 3 yıllık bir süre verdik. Bu da 2016 yılının sonuna tekamül ediyor. Yalova Garden'in tüm ortakları zaten işletme sahibi. Bu işi yapan ve üretimi olan firmalar. Bu hem avantaj hem de dezavantaj. Zira yeni bir alanda yatırım yapmak beraberinde ciddi bir yükü getirdi. Öte yandan üretimimiz arttı. Bunun için de üretilen ürünü satmak için yeni pazar arayışına girdik. Şunu demek mümkün ki Garden A.Ş tüm ortaklarını büyüttü. Hem üretim, hem üretim alanı ve hem de işlevsellik alanında tüm ortaklar büyüdü. Zira bu işe sıfırdan başlayan ortağımız yok. Geçen sene ülkede bu sektörde ciddi bir darboğaz vardı. Yurtdışındaki projelerin yavaşlaması, iç pazarda belediye seçimlerinin olması geçen yılı çok keyifli geçirmemizi engelledi. Ancak bu yıl geldiğimiz tarih itibarı ile veriler iyi. Bu yıl geçen yıldan daha iyi olacak. Bu bize şunu sağlar. İş iyi olursa kazanan ortaklar bunu yatırıma dönüştürebilecek" dedi.

60 Milyon TL'lik Yatırım Yapıldı

TİGEM arazisi üzerinde kurulan Yalova Garden A.Ş'nin yapılanmasını %80 oranında tamamladığını vurgulayan Okul, "Biz şu anda yatırım anlamında taahhüdümüzün üzerindeyiz. İçeride yaklaşık 41 tane üretim parseli var. Şu anda 41'i de üretim altyapısını tamamladı. 38 tanesi bire bir üretime başladı. 3 firmamızın ise farklı mazeretleri var. Onlarda yaz sonuna doğru yatırımlarını yaparak üretime başlayacaklar. Şu anda araziye yaptığımız yatırım ortak alanlarla birlikte 60 milyon TL'leri buldu. Yatırımın %80'nini tamamladık. Biz bu projeyi alırken 38 milyon 500 bin TL'lik yatırım yapmayı taahhüt etmiştik. Personel sayısı olarak ise 485 personel istihdamını taahhüt etmiştik şu anda bu iki taahhüdümüzü de 2 ye katladık" diye konuştu.

Avrupa'dan Teklif Yağıyor

Yalova Garden'in örnek yapısı ile Avrupa'nın çiçek üretim devlerinin ilgi alanına girdiğini belirterek, "Bu proje ülkemizin göz bebeği oldu. Türkiye'nin dikkatini çeken bir projeye dönüştü. Dışarıdan çok gelen giden olduğu için de içeride ki ortak da burada elinden gelen en iyi işletmeyi kurmak çabası içerisine girdi. Modern ve çağa ayak uyduran işletmeler giriyor şu anda. Yalova Garden'i kurarken temel amacımız alan ihtiyacımızdı ancak buradan bir kümeleşme doğdu. Dolayısıyla da ortak bir üretim ve pazarlama alanı doğdu. Bu çiçekçilik sektöründe örneği olan bir proje değil.  Şu anda buraya başka ülkelerden gelerek incelemede bulunan nasıl yaptınız diye soran ülkeler var. İtalya ve Hollanda'dan bize ortaklık teklifinde bulunan dev şirketler var. Ortak proje yapmak isteyen bir çok ülke var. Zira içerideki sinerji çok iyi. Yalova kamuoyunun Yalova Garden'e bakış açısı çok iyi. Ankara bürokrasisinden bu işe imza atanların güveni tam. Proje de hiç bir sapma da yok. Eksiği olmayıp fazlası olunca da çok iyi bir yapılanma ortaya çıkıyor. Herkes bir şekilde projeyi sahipleniyor ki sahiplenmelerinin de en doğal hakları olduğuna inanıyorum. Zira Yalova Garden Yalova kamuoyunun üzerinde nadir kenetlendiği projelerden birisidir. Bu güvene de sonuna kadar layıktır.  Süs bitkileri sektörü zaten Yalova'ya kazandıran bir sektördür. Doğaya çevreye zararsız bir sektördür. 3 ayakta da iyi bir bakış açısı sergilenen Yalova Garden bu anlamda artık herkesin dikkatini çekmeye başladı. TÜBİTAK ve Tarım Bakanlığına yapılan projelerde bizi emsal gösteriyorlar. Kümeleşme ve projeyi ortak akıl, ortak vizyonun ne hale getirebileceğine en büyük örnek biziz" şeklinde konuştu.

Yurt Dışında Temsilcilikler Gündemde

Öte yandan Yalova Garden A.Ş'nin gündeminde şu sıralarda yabancı temsilcilikler açmak var. Bu konuda da konuşan Okul, "Biz Türkiye Cumhuriyetleri ile zaten çalışıyoruz. Orada geliştirmeye çalıştığımız bir pazara sahibiz. Ortadoğu'da bazı sıkıntılardan dolayı pazarımız sıkıntı yaşıyor. Ama o da bir şekilde aşılacak. Avrupa da şimdi bize gelmeye başladı. Oradan gelenler bu projenin nerelere varabileceğini görüyor. Bunu gördükleri içinde ortak ne yapabilirizin peşindeler. 2000 öncesinde bu sektör çok bilinmezdi. 2015 yılında ise İlde bu sektörün bir temsili var. Tüm ülke artık burasının bir üretim üssü olduğunu biliyor. Bizi artık Avrupa'da tanıyor. Bizim bu saatten sonra yapacağımız tek şey var o da ihracatı arttıracağız. Bu anlamda üyelerimizi bir çok fuara götürüyoruz. Bakanlığa yapılan bir URGE Projemiz de var. Proje kapsamında ülkenin bir çok noktasındaki sektörel fuarlara gidiyoruz. Rusya ile başladık. Sonra Türkmenistan ve Azerbaycan'a gittik. Nisan-Mayıs Haziran bu işin sezonudur. Eylül Ekim gibi de Erbil'de açılacak olan fuara katılacağız. Satış ve tanıtım ayağını da çok önemsiyoruz. Ekonomi Bakanlığı da hazırladığımız bu projeye %75 destek veriyor. Yüzlerce üreticimizi bu destekle uluslararası fuarlara götürdük. Biz artık başka ülkelerde temsilcilikler açmayı konuşur hale geldik. Bunu tartışıyoruz. Hedefimizde de bunu yapmak var. İlk etapta Azerbaycan ve Türkmenistan'da bir temsilcilik açmayı planlıyoruz." dedi.

Editör: TE Bilişim