15 Temmuz hain darbe girişiminin 1. yıldönümünde meydanlara akın eden vatandaşlar sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttular. Meydanda gerçekleştirilen anma programında konuşan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise 15 Temmuz darbe girişiminin sadece iktidarı devirmek için değil, bu ülkeyi bölmeye ve parçalamak için yapıldığını söyledi.
15 Temmuz 2016 tarihinde kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içerisine sızan FETÖ üyesi hainlerin gerçekleştirmeye çalıştıkları hain darbe girişiminin 1. yıldönümünde vatandaşlar yine meydanlara akın ettiler. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen anma programına Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, il protokolü ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında törene katılamayan AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin mesajları okundu. Darbe girişimi esnasında hayatlarını kaybedenlerin ruhları için okunan Kuran'ı Kerim'in ardından Yalova Müftüsü Turgut Açari dua etti. Duaya tüm vatandaşlar da iştirak etti.
Hail darbe girişiminin Yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen programda tek konuşmayı Yalova Valisi Tuğba Yılmaz yaptı. Vali Yılmaz darbenin bu millete ve devlete yönelik yapıldığını dile getirdi. Darbenin gerçekleşmesi halinde tarafsız mahkemelerde yargılanan hainlerin yerine çukurlara gömülen kahramanları konuşuyor olacağımızı hatırlatan Vali Yılmaz, "15 Temmuz gecesi milletin tankları millete doğrultuldu. Tanklara, tüfeklere ve uçaklara karşı mücadele gösteren ve bize zaferi yaşatan aziz milletimize hizmet etmenin onuru ve gururunu yaşıyorum. Ülkelerin ve milletlerin önemli dönüm noktaları vardır. Bizim milletimizin de tarihte bir çok önemli dönüm noktaları olmuştur. 15 Temmuz gecesi de bizim için önemli bir dönüm noktası olmuştur. 15 Temmuz gecesi tarih sahnelerinde sıradan bir gün değildi. Ya var olacaktık, ya da tarih sahnesinden silinip yok olacaktık. 15 Temmuz 2016'da ki o karanlık geceyi aydınlığa çeviren aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum. 15 Temmuz gecesinde sadece iktidara karşı değil, milli iradeye karşı, demokrasimize karşı, aziz milletimize karşı, devletimize karşı, şanlı ordumuza karşı ve tabi ki yarınlarımıza karşı alçakça yapılmak istenen bir kalkışmaydı. Ülkemizi bölmeyi amaçlıyorlardı. Bu milleti tarih sahnesine gömmeyi amaçlıyorlardı. Ama Allah'a şükürler olsun ki başaramadılar.  Bundan sonra da asla başaramayacaklar. Çünkü biz bu ülkeyi kolay kurmadık. Biz bu ülkenin kuruluşuna değil, ama kurtuluşuna şahit olduk. Biz bu ülkeyi hep birlikte kurtardık" dedi.
"Milletin tankları millete doğrultuldu"
15 Temmuz darbe girişiminde milletin tanklarının millete doğrulduğunu da vurgulayan Yılmaz, "15 Temmuz gecesi iki tür insan vardı. Bir tarafta 1 dolara vatanını satmaya kalkışanlar, bir tarafta ise paha biçilmez bir mücadele ortaya koyan aziz milletimiz vardı. Bir tarafta menfezlerin altına saklanmış korkaklar, bir tarafta korkusuzca şahadete yürüyen Şehitlerimiz vardı. Bir tarafta milletin tankını millete doğrultanlar, bir tarafta o tankların altına yatan aslanlar vardı. Hesaplayamadıkları da bir şey vardı. Günler, aylar ve hatta yıllar öncesinden bu ülkeyi bölüp parçalamayı hesaplamışlardı ama, 'Ben halkın üzerinde bir güç tanımam' diyen Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı hesaplayamamışlardı. Onun milletini meydanlara çağrısını ve bu çağrıya korkusuzca cevap veren bu aziz milleti hesaplayamamışlardı. Sadece bu ülkede değil, tüm İslam Coğrafyasında ki mazlumların dualarını, Anadolu Coğrafyasındaki, erenleri, evliyaları da hesaplayamamışlardı. Tüm hesapların üstündeki yüce yaratanın hesabını hesaplayamamışlardı. Onlar başarılı olsaydı eğer, bugün bağımsız mahkemeler önünde yargılananları değil, çukurlara gömülmüş kahraman vatan evlatlarını konuşuyor olacaktık. Eğer başarılı olsalardı, bugün bu kahramanlığı değil, ülkemizin bölünmüşlüğünü konuşuyor olacaktık. Bu ülkenin büyümesini konuşuyor olamayacaktım mesela. O nedenle Allaha şükürler olsun ki bu aziz millet sayesinde, bu dualar sayesinde bugün bir demokrasi zaferi kazandık" diye konuştu.
"Bu millete hizmetten gurur duyuyorum"
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz sözlerini şu şekilde tamamladı, "15 Temmuz gecesi valiliğe ilk geldiğim anda, valiliğin yanını dolduran vatandaşlarımız, meydanları dolduran vatandaşlarımız, 29 gün boyunca geceden sabaha demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Sizlerden aldığımız güçle biz oradaydık. Sizden aldığımız güçle orada görev yapabildik. Ve tabi ki 250 şehidimiz var. Onları ne kadar minnetle ansak da az. 250 şehidimizi ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize şükranlarımı bildirmeyi bir borç biliyorum. Ve bu aziz millete hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum"
Konuşmanın ardından 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği (MİDDER) Yalova İl Başkanı Eser Çapadağ tarafından Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'a 15 Temmuz hain kalkışması karşısında ortaya koyduğu başarılı çalışmadan dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. Gecede Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve 15 Temmuz gecesinde yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterisi de izlendi.
Anma programı sonrasında ise meydanı dolduran vatandaşlar tıpkı 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimi karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile meydanlarda tutmaya başladıkları Demokrasi nöbetini yeniden gerçekleştirdiler. Vatandaşlar sabaha kadar 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda demokrasi nöbeti tuttular. Bu esnada burada stantlar açan STK'lar ile kurum ve kuruluşlar ise Demokrasi nöbetinde bulunanlara ikramlarda bulundular. 

Editör: TE Bilişim