Yalova İtfaiye Müdürü Bekir Kaş kış aylarına girmeden önce vatandaşları baca temizliklerini yaptırmaları konusunda uyardı.
Sonbahar aylarında havaların soğumaya başlaması ile birlikte İtfaiye Müdürlüğü'nden uyarı geldi. Özellikle soba ile ısınan konut ve işyerlerinde baca temizliğinin önem kazandığını dile getiren Yalova İtfaiye Müdürü Bekir Kaş Ekim ve Kasım aylarının baca temizliği için en uygun aylar olduğunu söyledi. bacalarda yapılan temizlikle sadece olumsuzlukların önüne geçilmediğini yakıt randımanının da arttığını dile getiren Kaş, "Soba zehirlenmesi yaşamamak için bacaların temiz olması gerekmektedir. Temizlenmeyen bacalar zehirlenmelere, eksik yanmaya, baca daralmasına, sık sık baca tepmesine neden olur. Kendi sağlımız için soba, kombi ve kazan bacaları yılda en az bir defa temizlenmelidir. Yapılan temizlik sonrası yakıt daha randımanlı yanarak tasarruf sağlanır, çevreye atılan karbon monoksit oranı düşmektedir. Gerek kalorifer gerekse soba bacalarının periyodik olarak temizletilmesiyle %15-30 oranlarında tasarruf sağlanabilmektedir LPG ve doğalgaz kullanılmış olsa bile otel, lokanta, restoran, yemek fabrikası gibi topluma açık yerlerle ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm yerlerin bacalarının yılda üç defa temizlenmesi yangın güvenliği açısında zorunludur. Ülkemizdeki yangınların %20’nin temizlenmeyen bacalardan ileri gelmektedir. Evlerin ve işyerlerin yanarak kül olmasını önlemek için kışa girerken bacaları temizletelim.
Vatandaşların kendi çabalarıyla bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışmasınlar. Bacalarınızı temizletmediğiniz veya yetkisiz kişilere temizlettiğiniz takdirde çıkacak yangın ve kirli dumanlardan zehirlenmelerden, tüm olumsuzluklardan etkilenende siz, sorumlu olanda siz olacaksınız. Bacaların temizlenmesi için Vatandaşların İtfaiye Müdürlüğünü arayabilirler" dedi. 
Editör: TE Bilişim