4 Nisan her yıl Sokak Hayvanları Günü olarak kutlanıyor. Bu günde hayvanlarında hakları olduğuna ve bu haklar içerisindeki en temel hakkın da yaşam hakkı olduğuna vurgu yapılıyor. Konuyla ilgili olarak DKMP Yalova Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “ Havalar soğuk olduğunda, sıcaktan litrelerce su içtiğimiz zamanlarda kendimiz için bir çıkış yolunu her zaman buluyoruz. Evimize girdiğimiz zaman dışarıyı unutup kendi rahatımıza bakıyoruz. Ama aslında tam o sırada bize en çok ihtiyacı olanları unutmamamız gerekiyor. Evet, sokak hayvanlarından bahsediyoruz. Onların bizden başka kimsesi yok” denildi.

“Hayvanlar hediye değildir”

Özel günlerde hayvan hediye etme alışkanlığının daha sonraki süreçte hayvanlar açısından ciddi sorunlara neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada ise, “Her şeyin başı sizin bir hevesle bir evcil hayvana sahip olmanız ile başlıyor aslında. Doğum günü hediyeniz olabilir, evliliğinize heyecan katacak olabilir bir şekilde evcil hayvan isteyebilirsiniz. Önemli olan kısım aldıktan sonraki süreç. Onun da bir canlı olduğunu ve size muhtaç olduğunu unutmamalısınız. Yazlık sahibi olup bir heves ile aldınız köpeğiniz ya da kediniz yaz bittikten sonra bir sihirle ortadan yok olmayacak. 3 aylık hevesiniz için sahiplenip sonra sokaklara salmanız o köpeğinizin ya da kedinizin çaresizce sokaklarda kalması demektir. Bu sebepten bir evcil hayvan istediğinizde adeta çocuk sahibi olmayı düşündüğünüz kadar detaylı ve özenli düşünmek zorunda olduğunuzu unutmayın” sözlerine yer verildi.

“Bir kap su hep iyi gelir”

Sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmaması için evimizin önüne yiyecek ve su bırakmamız gerektiğine de vurgu yapılan açıklamada şu detaylar paylaşıldı, “Hava soğuk olsun sıcak olsun sokak hayvanları için kapımızın önüne, belirli yerlere koyacağımız bir kap su her zaman kurtarıcı olacaktır. Özellikle yaz aylarında hayvanların en büyük çaresizlikleri susuzluk oluyor. Bir kere kap koyup onu unutmayın. Sürekli kontrol edin ve tazeleyin. Sonuçta gün geçtikçe su kirlenecektir. Ayrıca kediler için su değil süt koymak isterseniz sütün içine su katmanız gerektiğini unutmamalısınız”

“Yiyecekleri çöpleriniz İle Karıştırmayın”

Sokak hayvanlarına verilecek yiyecekleri çöp kutularına atılmaması gerektiğinin de altının çizildiği açıklamada, “Sokak hayvanlarına ayırdığınız yiyecekleri ev çöpleriniz ile karıştırmayın. ‘Çöpe atıyorum nasıl olsa oradan alırlar’ diye düşünmeyin. Kapalı çöp konteynerlerini açamaz, sıkı bağlanmış çöp torbalarını çözemezler. Bu yüzden onlara ayırdığınız yiyecekleri özel olarak ayırıp, kolay ulaşabilecekleri yerlere koymanız gerekiyor” denildi.

“Sokak hayvanları kuru ekmek yiyemez”

Sokak hayvanlarına kuru ekmek vermenin sağlıksız bir yaklaşım olduğunu vurgulayan DKMP Yalova Şube Müdürlüğü yetkilileri, “İyilik yapalım derken kötülük yapmamak gerekiyor. Sokak hayvanları kuru ekmek yiyemezler. Onlara kuru mama ya da ekmekleri yemeklerinizin sosuyla karıştırıp verebilirsiniz. Fakat sadece kuru ekmek vermek onlar için sağlıksız. Ekmek maya içeren bir besin olduğundan ilk 2 sene içerisinde zararları ortaya çıkmasa da 2 sene ve üzeri bir süre çerçevesinde ekmek ile beslenen köpeklerde cilt problemleri ve alerji yaşama riski çok yüksek olabilir” dediler.

Barınaklar her zaman daha iyisi demek değil

Sokak hayvanlarının barınaklarda daha rahat bir yaşam süreceğini düşünmenin de yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten DKMP yetkilileri, “Evet, iyilik yapmak isteyip sokak hayvanlarının barınaklarda daha iyi yaşayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat sokak hayvanlarının alıştıkları bir düzen var. Bir kişi tarafından sahiplenilmedikleri sürece kısıtlanmak onların iyiliğine değil zararına olacaktır. İnsanlar onlara kötü davranmadığı ve aç kalmadıkları sürece sokakta yaşamak onlar için kötü değildir. Ama barınak onlar için bir hapishanedir. Ne yazık ki ülkemizdeki çok az barınak onların rahat yaşayabileceği özelliklere sahiptir. Genelde aç ve bakımsız bir halde daracık bir alana kapatıldıklarını, barınakların sağlıklı bir ortam oluşturamadığını acı örneklerle gördüğümüzü unutmamak gerek” dediler.

Editör: TE Bilişim