Beşli, Yalova’da bu yıl kivi başta olmak üzere kiraz, şeftali, nektarin ve erik mahsullerinin büyük oranda talan olduğunu, ürünlerin meyvede yüzde 30-40 gibi büyük bir oranda zarar görmesinin, gelecek yıllardaki ürünleri de etkileyeceğini kaydederek, “Bu konuda destek istemek üzere Yalova, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale ve Bursa Ziraat Odası başkanları olarak Bakan Eker’le görüştük.

Ancak kendisi, çiftçinin zararının 2090 sayılı karar gereği yüzde 40’ın altında olmaması nedeniyle maddi yardımın kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. Ayrıca Yalova bölgesindeki seralarımızın sadece yüzde 1’i Tar-Sim kapsamında tarım sigortası yaptırmış durumda.

Seracılarımızın standartları Tar-Sim’e uymadığından sigortasızdılar. Bakan Eker, sigortasız seraların ve meyve üreticilerinin bir an önce bu sigortaları yaptırmaları gerektiğini, sigortanın yüzde 50 oranında devlet tarafından karşılandığını belirtti. Biz de üreticilerimize bu yönde çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Beşli, ortaya çıkan zararla ilgili ödeme güçlüğüne giren Yalovalı üreticiler için kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin gündeme geldiğini, Bakan Eker’in bunun mümkün olabileceğini söylediği ancak Kalkınma Bakanı ile görüşeceğini ve konunun ondan sonra netleşeceğini kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim