Yalova için gerekeni yapmanın boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, Türkiye’nin en güzel illerinden birisi olarak nitelediği Yalova’yı yayla, kongre ve sağlık turizmine açmak istediklerini kaydetti.

Helikopterle stadyuma iniş yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kongreye yaklaşık 1 saat gecikmeli olarak katılabildi. Çanakkale’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı programdan Yalova’ya geçen Bakan Eroğlu, helikopterle geldiği Atatürk Stadyumu’nda Vali Esengül Civelek, AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, İl Jandarma Alay Komutanı Ahmet Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden meydana gelen bir heyet tarafından karşılandı. Buradan AKP’nin 6.İl Kongresi’nin yapıldığı Kapalı Spor Salonu’na geçen Bakan Eroğlu, konuşmasında Yalova’ya müjdeler vermek için ilimize geldiğini kaydetti.

“İstanbul’a Yalova’dan taşıma su, aldatmacaydı”

Geçmişte İstanbul’un su sorununu çözmek için Yalova’da gemilerle su taşındığını ancak bunun büyük bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, “Bir ara İstanbul’un 60 günlük suyu kaldı diye gazetelerde haberler çıkıyordu. Başbakan o dönemde belediye başkanı beni aradı, ‘Geçmişte Yalova’dan İstanbul’a su taşımışlar, başka çözümü yok mu’ dedi. Taşınan da günde 5 bin metreküp. İstanbul’un dişinin kovuğuna yetmez. O dönemden bugüne 6 bin 500 metreküplük içme suyu şebekesi yaptık, dev arıtma tesisi kurduk, 7 tane baraj yaptık ve bu işi kurtardık. İstanbul’un 2 milyon metreküp suya ihtiyacı vardı. Yalova’dan gelecek su, İstanbul’un ihtiyacının binde Tipobet 2’si kadar. Su meselesini çözeceğiz diye hava atıyorlardı. İşte farkımız bu, geçmişteki CHP zihniyeti ile. İşte biz çözdüğümüz zaman tam çözeriz. Şimdi 15 milyon İstanbul’un nüfusu, o zaman ise 6 milyondu. Şimdi 2060’a kadar yetecek suyu var İstanbul’un. Milleti aldatmak kitabımızda yok. Biz büyük düşünürüz ve 21’inci asır büyük düşünen milletlerin asrı olacaktır. Bizim asrımız olacaktır.

“Suyu olmayan 49 şehre su götürdük”

2010 yılında tam 111 tesisin açılışının yapıldığını ve bunların maliyetinin 8 milyar 365 milyon TL olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, AKP döneminde 206 baraj inşa edildiğini ve 11 milyon dekarlık alanın sulamaya açıldığını aktardı. Bakan Eroğlu, “Biz sadece İstanbul susuz sanıyorduk, ama baktık ki illerin çoğu susuz. Suyu olmayan 49 şehre su götürdük. İstanbul hariç, her 2 fabrikadan biri bizim götürdüğümüz su ile, her 2 kişiden biri bizim götürdüğümüz su ile, her 2 tarımsal sulamadan biri bizim götürdüğümüz suyu kullanıyor” dedi. Ormanda da 1 Ocak 2008 itibariyle seferberlik başlattıklarını belirten Bakan Eroğlu, 2012 sonuna kadar olan 5 yıllık dönem içerisinde 2 milyon hektar alanın ağaçlandırıldığını ve bu yılın sonunda 2 milyon 400 bin  hektara ulaşılacağını, bu rakamın kendilerine hedef koydukları, yüzölçümü 3 milyon hektar olan Belçika’nın toprak miktarına yakın olduğunu sözlerine ekledi.

“Yalova için gerekeni yapmak boynumuzun borcu”

1999 depreminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova’ya verdiği desteği anlatan Bakan Eroğlu, “Yalova için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur Burada büyük sorun olan katı atık problemini çözdük, Yalova bizim canımız ciğerimiz. 1999 depremi olduğu zaman, İstanbul’da her şeyi rayına oturttuk. Bunların durumu iyi değil, haberleşme yok. Derhal denizden feribotlarla ve karadan battaniye, erzak, giyecekleri hemen sevk ettik. 5 tane bölge müdürlüğü oluşturduk, hükümetin bundan haberi yok. Karamürsel, Gölcük, Yalova’da. Vatandaşın birisi Karamürsel’de koşarak geldi yanıma beni kucaklıyor. Allah razı olsun diyor. 5 gündür yardım gelemedi, İSKİ’nin dev tankerini Karamürsel’de görünce tamam İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetişti dedi, o anda gözlerim doldu” diyerek o günlerden bir anısını anlattı.

“Yalova’ya 2 baraj, 3 gölet sözünü veriyorum”

Yalova’nın sulama sorunu ile ilgili çalışmalar konusunda müjde veren Bakan Eroğlu, “Yalova’da dere ıslahlarını yapıyoruz, bir Altınova projesi hazırlıyoruz. Karadere ve Kınalı barajları için ön inceleme talimatı verdik. Ortaburun sulama göleti ile 4 bin 300 dekarlık alanı sulayacağız. Projenin yapım ihalesini başlattık. Başbakan açılışa gelecek. Armutlu’da bin 500 dekarlık alanda sulamayı Sarpdere Göleti’nden yapacağız. 2 baraj, 3 tane göletin sözünü buradan veriyorum. 3 tane gölet için ise ön inceleme sürüyor. Karacakaya Göleti bin 500 dekar, Altınova Kaytazdere Göleti bin 500 dekar, Çiftlikköy Çukurköy Göleti bin 500 dekar. Ölçümler ve jeoteknik etüdler uygun çıkarsa, bu 3 göleti de yapacağız” dedi.

“Yayla, kongre ve sağlık turizmine açmak istiyoruz”

Eroğlu, “Yalova o kadar önemli ki. Gerçekten Türkiye’nin en güzel illerinden birisi. Burada alım garantili fidan ve gül üretimini bir ara başlatmıştık. 1 milyon 355 bin adet fidanı üreticiyle buluşturduk. Yayla, kongre ve sağlık turizminde burayı açmak istiyoruz. 25 adet dinlenme yeri, 1 adet bal ormanı kuruyoruz. Organik bal üreteceğiz, tabi normal bala göre biraz daha yüksek olacak fiyatı. Organik bal üretiminin kapısını Yalova’da açıyoruz” diyerek alternatif turizmin Yalova için önemini vurguladı.

2 yeni meteoroloji ölçüm istasyonu kuruluyor

Bakan Eroğlu, “Yalova’da meteoroloji önemli. Turist artık geleceği vakit önceden hava durumuna bakıyor. 3 tane meteoroloji ölçüm istasyonumuz var. 2 tane daha Altınova ve Armutlu ilçelerimizde birer tane olmak üzere kuruyoruz. Haziran ya da Temmuz aylarında tamamlanacak. Bunlar otomatik meteoroloji ölçüm istasyonları. Çünkü gelecek turistin internetten tıklayıp, buradaki hava durumunu görmesi gerekiyor” dedi. Ardından Yalova Valiliği’ne geçen Bakan Eroğlu, burada kamu kurum yetkililerinden il geneli ile ilgili ayrıntılı bir brifing aldıktan sonra akşamüzeri helikopterle Yalova’dan ayrıldı.

 

 

 

 

    

Editör: TE Bilişim