Ramazan Bayramına sayılı günler kala, tatili sevdiklerinin yanında geçirecek olanlar için vatandaşlara önemli uyarı geldi. Kirazlı Sanayi Sitesinde araç bakım ve onarımı yapan esnaflar ise vatandaşları araçlarının bakımını yaptırmadan yola çıkmaları yönünde uyardı.
Ramazan Bayramı yaklaşıyor.Bayramı başka illerde geçirecek olanları ise şimdiden telaş sardı. Yola kendi araçlarıyla çıkacak olan vatandaşlara Kirazlı Sanayi Sitesinde araç bakım ve onarımı yapan esnaflardan uyarı geldi. Yaz aylarında olduğumuza da vurgu yapan esnaflar, sanıldığının aksine maliyeti çok da yüksek olmayan araç bakımını yaptırarak yolda kalma riskinizi azaltabilineceği ve ileride tamiri daha pahalıya patlayacak olası arızaların önüne geçebileceğini dile getirdiler.
Yalova Kirazlı Sanayi Sitesi esnafları, "Ramazan da yola çıkmadan öncelikle hava filtrelerine dikkat edilmesi gereklidir. Bu filtreler, aracın hava almasını sağlayan radyatörleri kapladığı için yakıtı fazlalaştırır. Araç sağlıklı bir şekilde hava alamazsa motor zorlanır ve yakıt sarfiyatı artar. Ayrıca araçta başka problemler de çıkabilir" dediler.
Esnaflar, toz, hava, ve polen filtrelerinin fiyatının ucuz olduğunun altını çizerek, "Bakım maliyetli bir şey değil. Ayrıca bakımlı araçla yolda kalma riskiniz azalır. Bakımı yapılmayan araçlar daha sonra çok daha fazla maliyetli sorunlar çıkarabilir. Çünkü araçlar artık çok donanımlı. Ufak bir arızanın bile maliyeti çok yüksek olabiliyor. Onun için araçlara kış ve yaz öncesi bakım yaptırmak çok önemli" diye konuştular..
 Bazı parçalar kış koşullarında yıpranıyor
Kirazlı Sanayi Sitesindeki esnaflar kışın hava şartlarından dolayı araçların bazı parçalarında yıpranma meydana geldiğini söylediler. Araçların kış koşullarında, buzlu ve karlı yollarda hareketinden dolayı mekanik ve elektrik aksamında sıkıntılar oluşabildiğini aktaran esnaflar, uzun yol öncesi bakımın önemli olduğunu belirtti.
Filtreler değişince yakıt sarfiyatı düşer
Esnaflar, havalar ısındıktan sonra bakıma ilişkin randevularının yoğun olduğunu dile getirerek, "Motorlu araçların yaza girmeden hava, yakıt ve yağ filtrelerinin değiştirilmesi gerekir. Bakımı yapılan aracın yakıt ve hava filtreleri değiştiği için daha iyi hava alır, yakıt sarfiyatı düşer" ifadesini kullandılar.
Antifriz araçta yaz kış olmalı
Bakım sırasında aracın fren, debriyaj plakalarının kontrol edilmesi gerektiğine de işaret eden esnaflar, "Yani araç A’dan Z’ye bakımdan geçirilmeli. Araçta su akışının daha iyi sağlanması için suyun dolaştığı kanalların tıkanmaması için antifriz çok önemli. Ayrıca antifriz araçta yaz kış olması gereken bir sıvı" değerlendirmesinde bulundu.
Esnaflar, bakımın düşünüldüğü gibi maliyetli olmadığının altını çizerek, şunları kaydettiler, "Bakım masrafı çok değil ama kontrol edilen bölgelerde hasar çıkarsa elbette araç sahiplerine bir maliyet çıkacaktır. Siz aracınızı hoş kullandıysanız aracınız da size mali anlamda iyi davranır. Ama eğer siz aracınıza sert davranıyorsanız aracınız da size aynı sertlikle cevap verecektir ve masraf çıkaracaktır. Yaz bakımı yaptırmazsanız iki gün sonra bir seyahate çıktığınız zaman aracınızda beklenmedik bir arıza yaşanabilir. Bunun önlemini bugünden almak lazım.

Editör: TE Bilişim