Aradan geçen 4 yıllık sürede 1.fazı devreye giren santralin 2.fazı da devreye alınmak üzere. Ayrıca geçtiğimiz yıl Mart ayında düşük kapasite ile çalıştırılmaya başlanan santralin deneme izni de geçtiğimiz günlerde sona erdi. Santralin kalıcı izni için Aksa yetkililerinin idari makamlara başvurduğu belirtiliyor. Ancak, santral inşaatının başlangıcındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili mahkeme bir türlü sonuçlanamadı.

Son celsede ne olmuştu?

Geçtiğimiz celsede Hakim Mümin Sağlam, Taşköprü sakinlerinden İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan’ın müdahillik talebini ‘suçtan zarar görülmesi ihtimali’ sebebiyle kabul ederek, bölge sakinlerinin de müdahillik talebinde bulunmasının bir anlamda önünü açmıştı. Mahkeme, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan ve Belde Belediye Meclis üyelerinin, kaçak inşaata göz yumulduğu, bakanlık görüşlerine ve TCK’nın ilgili hükümlerine aykırı davranıldığı iddiasıyla 2010/197 Esas no’suyla açılmıştı. Aksa Akrilik Kimya AŞ içindeki şu an kurulmuş olan 645 MW gücündeki ithal kömür yakıtlı termik santralin, inşaatına ruhsatsız olarak başlanılması sonrası açılan soruşturmada sorumlular hakkında kamu davasıyla yargılama yapılmasına izin verilmişti.

Çevreciler adalet bekliyor

Hakim Sağlam, davayla bağlantılı görülen Danıştay’da devam eden Tema’nın açmış olduğu, bölgenin bakanlık tarafından onaylanan imar planlarının iptaliyle ilgili davanın incelenmesine ve Danıştay’da görülen diğer davanın da incelenmesi yönünde karar vermişti. AKP’li Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan ile belde belediye meclis üyeleri kömür yakıtlı termik santrale yasalara aykırı olarak 'geçit verildiği' için yargılanıyordu. Bilirkişi raporunda ise 460 bin metrekarelik arazide kurulu olan dev fabrikanın içinde başlanılan bir termik santral inşaatının, şu an Yalova’dan bile görülebiliyor olmasına rağmen, inşaata başlandığı sırada fark edilmesinin mümkün olmadığı şeklinde ilgi çekici görüşlere yer verilmişti. Yalovalı çevreciler ise, davayla ilgili olarak adaletin tecelli etmesini beklediklerini dile getiriyor. 

Editör: TE Bilişim