Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Kanal 16’da yayınlanan ‘Yalova'nın Nabzı’ isimli programın konuğu oldu. Cem Mete Okur ve Bülent Güler’in hazırlayıp sunduğu programda Başkan Vefa Salman, Yalova’yı konuştu.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya mirası ve çevre abidesi olan Yürüyen Köşk’te düzenlenen programda Başkan Salman Yalova hakkında bilgiler aktardı. Başkan Salman, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 88 yıl önce Yalova’ya gelmiş ve buranın kent kimliğine kavuşmasında önemli adımlar atmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1929 yılının 19 Ağustos’unda ilk defa Yalova’ya gelmiştir. Özel bir emirle Yalova’yı İstanbul’a bağlamıştır. İlk kez 19 Ağustos 1929’da Yalova’ya gelen Atatürk, 1 Şubat 1938’de de Yalova’dan son defa ayrılmıştır. Toplam 44 kere Yalova’ya gelmiştir. Bunların 17’si günübirlik, 27’sinde ise 313 gün 270 gecesini Yalova’da geçirmiştir” dedi.
“Modern Cumhuriyetin Tüm Planlamalarını Burada Yapmış”
“Ankara ve İstanbul’dan sonra en fazla zamanını geçirdiği yer Yalova olmuştur” diyen Başkan Salman, “Burada yaptığı çalışmalar sırasında Türk Dil Kurumu’nu ve Türk Tarih Kurumu’nu kurmuştur. Koyunculuk ve tarımla ilgili çalışmaları burada yapmıştır. Yalova’yı sağlıklı yaşamın başkenti yapmak için uğraşmış, modern Cumhuriyetin tüm planlamalarını burada yapmış, kendi elleriyle imar planlarını çizmiştir. Yaptığı imar planlaması çalışmalarında da çevrecilik hususuna dikkat çeken çalışmalar yapmıştır. Bunların en belirgin örneği çevrecilik abidesi olan Yürüyen Köşk’ümüz bu özelliği ile günümüze kadar gelmiştir” dedi.
 “Doğu Sahil Bandını Yürüyen Köşk İle Bir Bütünlük İçinde Ele Aldık”
Yürüyen Köşk için yapılanlar hakkında bilgiler aktaran Başkan Salman, “Doğu sahil bandı olarak adlandırdığımız yolu Yürüyen Köşk ile bir bütünlük içinde ele aldık. Daha önceden bu yol için hiçbir çalışma yapılmamıştı. Biz yolun düzenlenmesinden bisiklet yoluna, aydınlatmasından çevre düzenine kadar her şeyi yeniden ele aldık. Golf aracı alarak doğu sahil bandı üzerinde düzenli olarak seferler yapılmasına olanak sağladık. Burayı Yürüyen Köşk’ümüze yakışır bir duruma getirdik. Yürüyen Köşk içerisinde yer alan kafemizi modernize ettik. Yine köşkümüzün içinde bulunan gramofonun bakımını yaptırarak yeniden işler hale getirdik. Köşk içinde ve çevresinde çalışmayan bozulan ne varsa kısa zamanda çözülmesini sağlıyoruz. Çünkü burası Ata’nın Köşk’ü ve bizlere emanet. Burayı kentin markası olarak gördüğümüz için buraya gözümüz gibi bakmak zorundayız. Buranın adını dünyaya duyurmak benim birinci önceliğim” dedi.
‘Yalova gelip geçilecek bir yer değil, gezip görülecek bir yer’ diyerek sözlerine devam eden Başkan Salman, “Yalova’ya gelen her misafirim sadece 2 saatte bunun ne kadar doğru olduğunu hatta anlattıklarımın az bile olduğunu bana ifade ediyor” dedi.
“Yalovalı Vatandaşlarımız Kültürel Aktivitelere Önem Veriyor”
Kentte yapılan sosyal ve kültürel aktiviteler ile bu aktivitelerin yapıldığı alanlar hakkında konuşan Başkan Salman, “Yalovalı vatandaşlarımız kültürel aktivitelere önem veriyor. Bizlerde yaz ve kış sezonunda kentimizde ki kültürel aktiviteleri canlı tutmaya çalışıyoruz. Bunun için söyleşiler, konserler, tiyatrolar ve çocuk tiyatroları organize ediyoruz. Bunlar için gerekli olan fiziki alanlar içinde çalışmalar yaptık. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ni yeniden düzenledik. Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda oturacak koltuk yoktu ve bakıma ihtiyacı vardı. Orayı da yeniden elden geçirdik. Bazı hizmetler hiç gözle gözükmüyor ancak ayrıntı önemli. Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin benden önce otoparkı yoktu. Nikah salonu yoktu. Oraya bir otopark ve nikah salonu yaptık. Oradaki insanların Yalova Belediyesi’ne kadar gelmemesi için vezne yaptık” dedi.
“Onlar Bize Allah’ın Emaneti”
Özel insanlar hakkında da açıklama yapan Başkan Salman, “Engelli kelimesini kullanmayı sevmiyorum. Bu yüzden bu vatandaşlarımıza özel insanlar diye hitap ediyorum. Özel insanlarımızın sosyal hayata entegre olabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde 12 çocuğumuza eğitim verdik. Onlar bize Allah’ın emaneti. Onların hayatını ve onların yakınlarının hayatını kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa uygulamaya çalıştım. Onlar için özel parklar yaptım. Gidebilecekleri yere kolayca ulaşmalarını sağlamak için nakil aracını hizmete soktum. Engelsiz plajlar yaptım. Engelsiz Kafe içerisinde Çölyak mutfağı açtım. Hayattan duydukları mutluluğu arttırmak için ne gerekiyorsa yapmaya özen gösterdim. Yapmaya da devam edeceğim” dedi.
“Köşe Yazılarımı Okuduğumda Bir Şey Dikkatimi Çekti”
‘Yaptıklarım Yazdıklarım’ isimli yeni çıkan kitabıyla ilgili konuşan Başkan Salman, “Bu kitapta gazetecilik dönemimde yazdığım yüzlerce köşe yazısı arasından seçtiğim 40 makale yer alıyor. Köşe yazılarımı okuduğumda bir şey dikkatimi çekti. Çok önceden yazdığım bu köşe yazıları günümüzde de güncelliğini koruyor. O günün şartlarında ilin geleceğine, ihtiyaçlarına yönelik yaptığım tespitler ve ortaya koyduğum çözüm teklifleri halen günümüzde kendine yer bulabiliyor. O gün görevim uyarmaktı. Şimdi ise o ikazları dikkate almak. O yıllarda yaptığım bu uyarıları şimdi dikkate alıp çalışmalar ortaya koyuyorum” dedi. Kitabın gelirini Hacı Saffet Çam Vakfı'na bağışladığını söyleyen Başkan Salman, “Vakıf yıllardır üniversite öğrencilerine yüksek öğrenim bursu sağlıyor. Bu kitaptan elde edilecek geliri de bu vakfa bağışladım. Bu sayede daha fazla öğrenciye burs sağlayabileceğiz” diye konuştu.
“Ben bir Yalova sevdalısı değilim, ben bir Yalova aşığıyım. Bir daha dünyaya gelsem gene Yalova’da dünyada gelmek isterim” diyen Başkan Vefa Salman programın kapanışını kendi şiiri ile yaptı; “Görmemiş Yalova’dan güzelini, ben bulamadım derken babama, demiş cennet Yalova’nın ya üstünde ya altında”

 

 

Editör: TE Bilişim