Yalova Belediyesi eski Başkanı Yakup Koçal Yalova Belediyesi'nin 70 milyon TL ek gelire rağmen borcunun 75 milyon TL'ye yükselmiş olmasının para yönetimi anlamında tam bir rezalet olduğunu söyledi. Koçal, "70 milyon TL'lik ek gelire rağmen ne hizmet yaptıklarını açıklasınlar. Belediyeyi de Yalova'yı da içinden çıkılmaz bir batağa sürüklüyorlar" dedi. 
Yalova Belediyesi'nin borçları tartışılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel tarafından yapılan açıklamada belediyenin 54 milyon TL borçla devralınmadığını 2014 yılının ilk 5 ayındaki 22 milyon TL'lik harcamanın görmezden gelinmek istendiğini söylemişti. O dönemin muhatabı olan Yalova Belediyesi eski Başkanı Yakup Koçal'da CHP İl Başkanı Özcan Özel'in sözlerine yanıt verdi.  CHP İl Başkanı ya da belediye yönetiminin ağzına almaması gereken en önemli konunun para yönetimi olduğunu söyleyen Koçal, "Belediye yönetiminin bir kaç ayağı vardır. Birincisi para yönetimidir. Paran varsa hizmet edersin, parayı çoğaltmaya çalışırsın ve parayı tasarruflu kullanmaya çalışırsın.  O yüzden belediyeleri değerlendirirken işin para bilgisine sahip olarak değerlendirmek lazımdır.  Yoksa haksızlık yapılır. Parası olmayan, imkanı olmayan belediyeyi neden bu yatırım yapmıyorsun diye eleştirmek haksızlıktır. Bir de belediyenin parası vardır. Bu parayı har vurup harman savuruyor, dağıtıyor ve kötü kullanıyordur.  İşin esasında peki para yeter mi ? Bana göre yetmez. Paran olacak ama o parayı iyi yönetebileceksin, projen, vizyonun olacak, o vizyona uygun projeleri hayata geçirme iraden ve becerin olacak. Yönetim de işte orada başlıyor. Belediye yönetimi 3 ayaklı bir iştir. Paran olacak, projen olacak ve bunları hayata geçirecek becerin olacak.  
CHP Yalova İl Başkanı çıkıp bizim dönemimizle ilgili parasal konuda bir eleştiride bulunmuş. Belediye Meclisi komisyonu 2015 yılı 31 Aralık itibarı ile olan rakamları veriyor. Belediyenin borcu 75 milyon TL civarında bir rakamda. Orada bizim dönemimizdeki 54 milyon TL'lik borç doğrudur. 2013 yılı 31 Aralık itibarı ile borç bu şekildedir.  Ama Ocak, Şubat ve Mart dönemindeki rakamları tam milimetrik söyleme şansım yok. Seçim döneminde yatırımlar biraz bol yapıldığından yükselmiş olabilir. CHP İl Başkanı ya da belediye yönetiminin ağzına almaması gereken en önemli konu da para konusudur. Çünkü en fazla rezil oldukları konu budur" dedi. 
"En fazla 60-65 Milyonla devretmişizdir"
Özel'in bahsettiği gibi bir borçla belediyenin devrinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Koçal, "Belediyelerin gelir bütçesindeki büyüklük önemlidir. Borcu da gelirle orantılandırıldığında bir şey ifade eder.  Borcunun bütçeye oranı önemli bir rakamdır. Yalova Belediyesi 2004 yılına kadar Türkiye'de borcu olmayan nadir belediyelerden birisiydi. 2004 yılında ben görevi devrettiğimde Yalova Belediyesi'nin bütçesi 24 milyon TL idi. Bir kuruş borcu da yoktu. Borç-Bütçe oranının %30'u geçmemesi makul bir seviye olarak kabul edilir. 2004 sonrası bana göre Yalova Belediyesi'nin en hazin dönemidir. Belediye bu dönemde ciddi bir borç batağına girdi. 2009 yılında belediyeyi devraldığımızda Borç-Bütçe oranı %210'du. Benim 2009 yılında belediye başkanı olduğumda en büyük sorunum bu borçtu. Belediyeyi enkaz olarak devraldık. İdarede kendimize bir hedef koyduk ve %35'lere kadar düşürmeyi kafaya koyduk. 2014 yılında görevi devrettiğimizde Borç-Bütçe oranımızın %63 civarında olduğunu biliyorum. O zaman ki bütçeye baktığımızda borcu 60-65 milyon TL'lerde devretmişiz" diye konuştu. 
"Bütçeye ek gelen 70 milyonla ne yaptın?" 
Yalova Belediyesi eski Başkanı  Yakup Koçal meclisin yetkisi ile satılan arsalar, İller bankası payları ve su zamlarıyla gelen bütçeye ek 70 milyon TL'lik bir para olduğunu asıl hesabının sorulması gereken paranın da bu olduğuna dikkat çekerek, "Biz görevi devrettikten sonra 2 yıl boyunca Yalova Belediyesi hangi parasal imkanlarla ne yaptı?  Bu işlerden anlar mı anlamaz mı bilmem ama ben CHP İl Başkanı Özcan Özel'e 2 soru soracağım; 2 yılda elinizdeki parayla hizmet anlamında ne iş yapıldı. Yalova Belediyesini gelirleri ve cari giderleri var. Bir de belediyenin cari gelirleri var. İller Bankasından gelen bir pay vardır. Emlak vergisi, su parası toplarsın bunlar standart gelirlerdir. Yalova Belediyesinin cari giderleri ile cari gelirleri hemen hemen bir birini karşılar. Ama son 2 yılda 70 milyon TL'nin üzerinde ilave gelir aktarıldı belediye bütçesine. Bunu hükümet verdi, İller Bankası vergi paylarını kesmedi bir de Belediye Meclisi riyasete arsa satış izni verdi. Kaldı ki satış yapmayacağız propagandası ile gelmişlerdi. 2 senedir İller Bankası kesintisi yapılmıyor.  Bunların toplamı 70 milyon TL'dir. Bu para devam edecek mi etmeyecek. Arsaları sattın bitti. İller Bankası da kesintilere başlayacak. E halkın su parasına da bir zam yaparak 4-5 milyon da ilave aldın. Peki ben soruyorum bu para ne oldu. Borcu mu ödedin ? Borç diyelim ki devraldığında 65 milyon TL idi bu borcu mu ödedin. Borcu 75 milyona çıkardın. Yatırım bazında baktığımızda ortada bir hizmette yok. Bana göre CHP İl Başkanı Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ı savunacaksa başka şeylerle savunsun. Para yönetimi ile ilgili belediyede tam bir rezalet var. Ben Yalova'nın kötü bir yere doğru sürüklendiğini her ortamda dile getiriyorum. Parayla ilgili telafi edilemeyen bir yere gidildiğinde telafisi olmaz.  Belediyede şu anda cari giderleri şişiriyorlar. 400 ilave personel alındı. Bizim dönemimizde taşeron işçilerle birlikte 650 olan personel 1022'ye fırladı. Bunun belediyeye yükü ayda 1 milyon TL demektir. Sen bunu 5 seneye yaydığında 60 milyon TL anlamına gelir. Bir iş yaparsın saçma bir iştir, israftır ama bir dahası olmaz. Ama ilave 400 personel her ay belediyeye yük demektir. Bu şişirdiğin cari hesap sürekli. Sadece bu değil diğer giderlerde de ciddi bir artış var. Adam Obama'nın rahatlığı ile harcamalar yapıyor. Belediyeyi batağa sürüklüyorlar. Bu harcamaların kalıcılığı belediyeyi batağa götürüyor. Bunun acısını da ilerleyen süreçte Yalova halkı çekecek. Bu iş bilmezlikten, parayı yönetememekten ve beceriklilikten. 70 milyonun üzerinde ilave bir para 20-30 yılda Yalova Belediyesi'ne ilk defa geldi. Bunlar bu fırsatı değerlendiremediler. Üstüne bir de borcu arttırdılar ve hiç bir hizmette üretmediler" 
"Sen olmasan da o projeler devam ederdi"
Koçal Belediye Başkanı Vefa Salman'ın projelerini de eleştirerek, "2 yılda hiç bir şey yapmadın. Belediyeyi parasal olarak batırdın. Bari hiç değilse önümüzdeki 3 yıl için bir şeyler hazırlayın. Seçimde söylediğiniz projeler vardı. Hiç değilse onları tekrarlayın. Hiç biri yok. Konuşan bank yapmışlar. Bunu proje diye koymayı kendine nasıl yakıştırdı bunu anlamıyorum. Projeleri arasında Cem Kültür Evi Projesi ve GOP Mahallesinde spor salonu var. Kaldık i bunlarda bizim dönemimizde planlanmış. İhalesi yapılmış projeler. O makamda belediye başkanı olmasa da bu projeler zaten tamamlanırdı. Kendilerinin ürettiği tek bir proje yok" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim