Yalova’nın susuz kalacağının aylar öncesinden sinyalini verdiğini ve bu konuda birçok toplantı ve çalıştay yapıldığını belirten Oda Başkanı Şaban Beşli, “Bürokrasiye takılırsan hizmet verme şansın azalır. Sonuç Yalova böyle susuzluğa mahkum olur. Bu işler çalıştayla falan olmaz, iş lafla olmaz, lafla peynir gemisi yürümez. Su sorununu masaya yatıra yatıra, ameliyat masasında kaldı, her seferinde hasta öldü.Görevliysen görevini layıkıyla yapacaksın. Yalova su şehriydi, susuz şehir oldu. Hala kuyulara pompa beklersen, ihale beklersen, böyle bir şey olmaz. Bazı şeyleri engellesinler, yol falan önemli değil, önce su önemli. Özel İdare yol yapacakmış, bunların hepsini durdursunlar” dedi.

Ziraat Odası olarak 6 yıl önce yaşanan susuzlukta bu konuda uyarıda bulunduklarını belirten Oda Başkanı Beşli, “ 6 yıl önce böyle bir susuzluk yaşanmıştı ve bunu dile getirmiştik.İklimler değişiyor, kuraklık kapıda demiştik.Artık çok az kar yağıyor, kar yağmayınca da baraj da su olma ihtimali zayıf. Biz bunu söylediğimizde Yalova’yı yöneten kadro şunu söyledi.Yalova’da su bitmez, ama bitti. Rezillik diz boyu, televizyonlarda hep Yalova’nın susuzluğu gündeme geliyor”  diyerek tepki gösterdi.

Geçmişte çeşitli su sondajları yapıldığını ancak sonra bunların kapatıldığını belirten Beşli, “sondajlar yapılırken de oralarda inceleme yaptık.Sondajlardan çıkan suyun sonucunu verebilir misiniz, dedim. Sonuçlar başarılı dediler ve 150 günde 2.5 milyon metreküp su rezervi olduğunu söylediler. Bu büyük bir rakam. Peki bu rakamı söyleyen ekip, sondajlar yapıldıktan sonra, buraları kapattı gittiler. Tehlike geldiğini biliyorsunuz. Yumurta kapıya gelince mi çözüm arıyorsunuz. Bunu önceden halledip direk arıtmaya verebilirdiniz. Sondajlar kapatıldı. Ortaburun’daki  göletin zaten bir işe yaramadığını biliyoruz. Tarımsal kullanımda da kullanılmıyor. O zaman neden bu göleti yaptınız. Göletin iyi bir birikim olduğunu biliyoruz, bunun baraja aktarılması çok mu zor? Yalova’daki insanların mağduriyeti, ulusal basında Yalova’nın imajını düşünebiliyor musunuz? Yalova’nın marka değeri de bu şekilde düşüyor. Bunlar Yalova için eksi puandır” diye konuştu.

Olayı siyasi düşünmek istemediğini belirten Oda Başkanı Beşli, “Seçimden bu yana dört ay geçti. Göletler, Kurtköy Deresi bağlanamaz mıydı, sondajlar bağlanamaz mıydı? Altı yıldır biz bunu söylüyoruz, Yalova susuzluk çekecek diye. Doğanın önüne geçmek mümkün değil, ama sen tedbirini alacaksın” diye konuştu.

“Yalova’yı toz pembe göstermeyin” diyen Beşli, “Bunun içinde suçlu varsa, ben de dahilim.  Biz bu suyun sıkıntı yaratacağını her zaman vurguladık. Baraja gelen suyun yeterli olmayacağını zaten biliyorduk. Kurtköy Deresi   boşuna akıyor. En ufak bir önlemi yok.  Ortaburun Göleti yaptın da ne oldu, kime ne faydası var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim