İl Göç İdaresi Müdürü Zafer Çolak açıklamasında, " Yalova Gazetesi’nin 13.06.2019 tarihli ‘’Bu, neyin kuyruğu?’’ başlıklı haberi hakkında Yalova İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmektedir.

Haber’de 13.06.2019 tarihinde Müdürlüğümüzün önünden çekilen fotoğrafa atıfla İl Göç İdaresi önünde oluşan kuyruğun ‘’ikamet hakkı mı, sosyal yardım talebi mi, kira yardımı mı, telefon kartı talebi mi? ’’ şeklinde irdelendiği görülmektedir.

12.06.2019 tarihinde Müdürlüğümüz önünde oluşan kuyruk 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanuna göre ilimizde kayıtlı bulunan Uluslararası koruma başvuru sahiplerinin ve Uluslararası koruma statü sahiplerinin ilgili kanun gereği belirli periyotlar halinde Müdürlüğümüze gelerek yerine getirdikleri  ‘’Bildirim yükümlülüğü’’ işleminden ibarettir. Söz konusu işlem her bir yabancı için yaklaşık 8-10 saniye sürmekte olup, bazen bildirim yükümlülüğünü yerine getiren yabancıların anlık yoğunluğu sebebiyle haberde geçen kuyruğa neden olabilmektedir. Anlık yoğunluktan kaynaklanan kuyruk süreklilik arz etmemektedir.

Bu çerçevede İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yabancılara herhangi bir sosyal yardım, kira yardımı ve telefon kartı yardımı verilmediği gibi yabancılar için ikamet izni kuyruğu da oluşturmadığı, ikamet izni işlemlerinin randevu sistemine bağlandığı ve bu işlemlerin www.e-ikamet.goc.gov.tr adresinden yürütüldüğünü ifade etmekte yarar görülmektedir.

 Ayrıca kamuoyunda özellikle Suriye uyruklu yabancılar hakkında yanlış bilgiye dayalı oluşabilecek algılar konusunda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘’Suriyeliler İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar’’ bilgilendirmesini bir kez daha Kamuoyunun bilgisine arz olunur.

SURİYELİ MÜLTECİLERLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

1. Suriyelilerin telefon faturasını devlet ödeyecek. YANLIŞ

DOĞRUSU: Göç İdaresi tarafından “ankesörlü telefonlarda” kullanılmak üzere dağıtılan telefon kartları Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için değil,  mınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezleri'nde bekleyen tüm yabancılar içindir. Bu projenin finansörü Türkiye değil, Avrupa Birliği üye ülkeleridir.

2. Suriyeliler devletten maaş alıyor. YANLIŞ

DOĞRUSU: Suriyelilere verilen KIZILAYKART'larının  üzerinde Avrupa Birliği logosu bulunmaktadır. Üzerinde Avrupa Birliği logosu bulunan projelerin finansörü Avrupa Birliği üye ülkeleridir. Suriyeliler Türk hükûmetinden maaş almamaktadır.

3. Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor. YANLIŞ

DOĞRUSU: Üniversite konusunda Suriyeli öğrenciler için özel bir düzenleme yoktur. Amerikan vatandaşı olan bir öğrenci Türkiye’de hangi haklara sahipse bir Suriyeli öğrenci de aynı haklara sahiptir. Türkiye’de üniversiteye gitmek isteyen tüm yabancı uyruklu öğrencilerin “Türkiye Bursları”, 'Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı' veya 'Yatay Geçiş' şartlarını sağlamadan üniversiteye giremez

4. Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor. YANLIŞ

DOĞRUSU:

Vergiden muaf olan araçlar MTV kanununda belirtilmiştir. Suriyelilerin araçları için vergi ödememesi, sigorta yaptırmaması veya araç muayenesine gitmemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

5. Seçimlerde Suriyeliler de oy kullanacak. YANLIŞ

DOĞRUSU: Ülkemizde yapılan seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan birinin seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur.

6. TOKİ evleri Suriyeliler'e bedava verilecek. YANLIŞ

DOĞRUSU: TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den ev satın alamazlar. TOKİ yabancılara parasıyla bile ev satışı yapmamaktadır.

7. Suriyeliler memur olarak işe alınacak. YANLIŞ

DOĞRUSU: 657 sayılı Devlet Memurları kanununda da açıkça belirtildiği gibi memur olmanın ilk şartı Türk Vatandaşı olmaktır. Bu sebeple yabancılar devlet memuru olamaz.

Editör: TE Bilişim