Pasaportu olmayan bitkiler için ağır cezai müeyyidelerin ön görüldüğü yeni sistemde ürünlerin bir takım testlerden geçirilip etiketlendikten sonra piyasaya sürülmesi amaçlanıyor. Avrupa’da yıllardır uygulanan bu sistemle piyasaya sağlıklı olmayan ürünlerin girişini engellenmesi hedefleniyor.

Yalova Ziraat Odası bu testleri yaptıracak gücü olmayan küçük ölçekli üreticiler için Yalova Ziraat Odası İktisadi İşletmesi adında bir şirket kurdu. Şirket, bitki pasaportu için gerekli olan analizleri yaptıracak ekonomik gücü olmayan küçük ölçekli üreticilere istedikleri takdirde onlar adına gerekli analizleri yapıp etiketlendirecek.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Bitki Pasaportu yeni sistem ile küçük üreticilerin bitki pasaportu alma konusunda zorlanacağını söyledi. Başkan Beşli sözlerini şöyle sürdürdü: ''Aslında biz bu toplantıya katılımın daha fazla olmasını bekliyorduk. Odamıza gelen çiftçi arkadaşlarımız bu konudaki sıkıntılarını bizlere dile getiriyorlardı. Biz de böyle etkinlik düzenledik Oda olarak çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırılması gerektiğini düşündük. Küçük ölçekli üreticilerimizin bitki pasaportu alması hususunda çok zorlanacakları ortada. Biz de şirketi biz kurup küçük ölçekli üreticilerimizi odamıza toplayarak önlerine gelen sıkıntıları göğüsleyelim dedik.'' Şeklinde konuştu

 

Editör: TE Bilişim