Bir açıklama yapan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Yalova'da susuzluğun sebebinin Ak Parti olduğunu söylemişti. Bu açıklamaya cevap gecikmedi. Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz Arıtma tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyerek CHP'li İnce'ye yüklendi. Susuzluğun engellenmesi için gereken tüm çalışmaları mesai kavramı tanımadan yaptıklarını dile getiren Nergiz, "Yeşil Körfez Su Birliği olarak bizim görevimiz barajdan suyu arıtmak arıttıktan sonra suyu belediyelerin depolarına vermektir.Depolardan sonraki kesinti gün ve saatlerini belirlemek ilgili belediyelerin sorumluluğundadır. Biz göreve geldikten sonra tehlike yönünde başta belediyeler olmak üzere hemen hemen her platformda gerekli yazılar  yazılarak önlemlerin ve tasarrufun alınmasını istemiştik.Su verdiğimiz tüm belediyelerle bu yazışmalarımızı yaptık.Basında yaklaşık 2 ay önce Canlı yayın başta olmak üzere yerel ve tüm yayıncı kuruluşlara gerekli açıklama yapılarak  bilgi akışı yapılmıştır.Tehlikenin farkına varılabilmesi ve tedbirlerin alınabilmesi  için ilk olarak 24 saat su kesintisi yaptık. Ama bazı belediler bunun önemsemediler,Altınova  belediye başkanı Metin Oral’a teşekkür ediyorum,kesinti başladığı andan itibaren hemen kendi çabalarıyla tedbirlerini aldılar ve susuz kalmadılar,demek ki becerikli biri, Kaytazdere belediye başkanı Ali Kangal becerikli,Termal belediye başkanı İsmail Atik becerikli bunlar susuz kalmıyorsa ,Çiftlikköy Belediyesini ayırmak lazım burada Dsi verimli kuyu bulamadığı için çalışma yapılamadı, herkes şapkasını önüne alıp düşünmeli. Bazı beledilerimiz kendi üzerlerine düşen görevleri yapmadıkları için kısa yoldan YKSB suçlama yolunu seçmişlerdir.Daha düne kadar tespit ettiğimiz şebeke içme suyuyla park bahçeleri sulayan yöneticilere ne demek gerekiyor,biz siyaset yapsaydık hiç borcu olmayan Çiftlikköy’e su verir Yalova ve Çınarcık  es geçerdik,ama yapmadık ortak akılla hareket ederek,çalışmalarımızı aksatmadık.Teşvikiye su bağlantısı bile YKSB olarak biz yaptık,Teşvikiye susuz kalmasın diye. Şunu herkes   bizim partimizden bir arkadaşımızın burada olması Yalova Çınarcık Belediyesinin yararına olmuştur.bazı işler ağızdan dolmayla olmuyor,çıkıp yok ölü hacim dediğimiz yerden suyu biz aldık,haydariyeden suyu biz getirdik.Bakınız buradan açık ve net söylüyorum biliniz ki ölü hacimden suyu almak,İzmit'ten suyu almak ,Kurtköy suyunun bağlanması,ortaburun göletinin bağlanması, kuyuların açılması ve bağlanması tamamen  hükümetimizin programı ve icraatıdır. Haydariye’de sözleşme gereği zaten biz Eylül ve Mayıs ayları arasında suyu alıyoruz. BUSKİ’den  pompaları almak için başta Bursa büyükşehir belediye başkanıyla biz görüştük,Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanıyla biz görüştük,bu işlerin hızlanması ve netice almamız için gerek Yalova Valimiz Sayın Esengül Civelek ,gerek Temel Coşkun Ankara’da gerek il başkanımız Yusuf Ziya Öztabak, gerekil genel meclis başkanımız Yaşar Demirel Gerek şahsım her türlü görüşmeler neticesinde işleri hızlandırdık" dedi.

Kimse Siyaset Yapmasın,Su Üstünde Yapılan Siyaseti Tanımam

Su üzerinden siyaset yapıldığına dikkat çeken Nergiz, "Biz her türlü çabayı harcarken bu değirmenin suyu nerden geliyor diye soran olmadı,bedava su kullandılar yıllardır ödeme yapılmıyor ama bugün haklıymış gibi açıklama yapılıyor. Geçmişten bugüne birikmiş borçları bir tarafa bırakın sadece Yalova Belediyesi son 4 aylık birikmiş olan borcu 1.000.000 tl (bir milyon) verseler YKSB yatırımlarını rahatlıkla yapar,projelerini daha da hızlı gerçekleştiririz. Biz nüfusu 110 bin olan Yalova merkez’e 
200 bin nüfusluk su veriyoruz günlük olarak 50 bin ton su veriliyor ancak Yalova belediyesinin tahakkuk ettiği rakam sadece 18 bin ton  ama KAYIP-KAÇAK çok olduğundan belediyeler üstüne düşen görevleri yapmıyorlar,şuan saniyede 550 litre kesintisiz 24saat su veriliyor yine de kesinti yapıyorlar ama basın açıklamasına gelince en çok çalışanlar oluyorlar. Basın açıklaması yapıp bizleri istifaya çağıran sayın İnce vekil olarak bir gün bizi arayıp sıkıntınız nedir diye sordunmu? Ben kendisini 4 kez aramama rağmen telefona çıkmamıştır.Sayın belediye başkanı Vefa Salman’da biliyor ve kendisiyle bu konuyu da paylaştım.Biz çözüm üretmek için uğraşırken kendisinin bize destek vermesini beklerken kendisi her zamanki gibi ŞOV yapmayı tercih etmiştir.2011 yılında beri tehlike olduğunu söyleyen vekil o dönemde vekil olduğunu unutmuşa benziyor madem öyle bir tehlike vardı neden 3 yıl beklediniz bu süreçte kimle görüştünüz kısacası Yalova için şimdiye kadar ne yaptınız?Suyun bittiğini,biteceğini aylar önce uzmanların söylemiyle duyduğunu söyleyen İnce bunun için hangi çalışmayı yaptın?Susuzluğun nedeni Ak Parti’dir diyen ince 1994 yılı öncesi CHP yönetiminde olan İstanbul’u tankerlerle su taşınırken,caddelerde benzin istasyonu gibi su istasyonu kurulduğunu unutmuşa benziyor.Bizler her türlü çalışmayı yaparken sen Yalova turizm kenti demene rağmen burayı bırakıp Bodruma tatile gittin ,sen keyif sürerken bizler sonuca ulaşmaya çalıştık.Şimdiye kadar Yalova’nın sorunları gündeminde yoktu,şimdi sormazlarmı Grup Başkan Vekilliği Koltuğu elinden gidince mi Yalova aklına geldi ,Belediye başkanlarıyla yaptığın toplantıyı tüm şehrin sıkıntısı olduğu için Ak parti Millet vekilini,Siyasi partilerin İl başkanlarını Yeşil Körfez Su Birliği başkanı ve yetkilerle yapsaydın daha verimli olmaz mıydı? Biz Yeşil Körfez Su Birliği olarak burada suyu siyasete bulaştırmanın doğru olmadığı ve çözüm üretmekte yana olmamız gerektiğini düşünüyoruzbunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz gerisini de kamu oyunun takdirine bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

"Yalova'nın İhtiyacının %50'sini Karşılayabiliyoruz"

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz Ortaburun Göletinin ise 10-12 gün içerisinde Baraja su vermeye başlayacağını dile getirdi. Nergiz açıklamasında, "Yalova'da açılan tüm kuyular şu anda devreye girdi. Ortaburun Göleti'nin de 10-12 güne kadar devreye girmesi için çalışıyoruz. Kurtköy derivasyon hattı şu anda baraja akıyor. Cumartesi günü itibar ile de arıtmaya akmaya başlayacak. Şu ada tüm bağlantılar tamamlandı. Haydariye tarafından gelen Elmalı Deresinin suyu da sözleşme gereği Eylül ve Mayıs ayları içerisinde Gökçe Barajına akacak. Ama çok verimli değil. Şu anda bağlanan kaynaklarla Yalova'nın su ihtiyacının sadece %50'sini karşılıyoruz. Fakat ilin şebekesinde sorun var. Biz şu anda Yalova merkeze 200 bin kişiye yetecek su veriyoruz. Bundan önce 400 bin kişiye yetecek su veriyorduk. Buna rağmen su ihtiyacını karşılayamıyoruz. Şebeke de bu denli büyük bir kayıp ve kaçak var. Biz Yalova'ya yetecek kadar suyu Yalova Belediyesine ait depolara ulaştırıyoruz. Belediyeler suyu şebekelerde kaybettikleri için kesinti yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim