Nefes daralması yaşayan, uzun süreli öksürük ve balgam şikayetleri yaşayan, sigara kullanan ya da bırakmış olup son durumunu görmek isteyen vatandaşlara çağrıda bulunan İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova Devlet Hastanesi’nde 27 Haziran Çarşamba günü sabah 9.00 ile öğleden sonra 16.00 saatleri arasında solunum fonksiyon testi uygulaması yapılacağını açıkladı. Ücretsiz olarak yapılacak solunum testlerine isteyen tüm Yalovalıların katılabileceği dile getiriliyor.

 

Solunum fonksiyon testi nasıl yapılır?

 

Teste başlamadan önce, hemşire veya doktor, spirometreye nasıl üflendiğini size gösterecektir. Test için olabildiğince fazla efor sarfetmeniz önemlidir; aksi takdirde, sonuçlar doğru çıkmayacaktır. Spirometreye üç kez ya da daha fazla sayıda üflemeniz istenecektir.

Spirometreyi tutarken, olabildiğince derin nefes alın ve dudaklarınızı ağızlık kısmına sıkıca yerleştirin. Tüm gücünüzle mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ciğerlerinizdeki havayı spirometreye üfleyerek boşaltın. Akciğerlerinizdeki hava tamamen boşalana kadar üflemeye devam edin; en geç 6 saniye sonra doktorunuz veya hemşire size durmanızı söyleyecektir. Eğer akciğerleriniz sağlıklı ise, testin ilk saniyesinde ciğerlerinizdeki havanın çoğunu dışarı vereceksiniz.

 

Sonuçlar ne anlama gelir?

 

Doktorlar, akciğerlerinizin ne derece iyi çalıştığına karar verebilmek için bu ölçümleri (FEV1 ve FVC) kullanacaktır. Aynı zamanda bu test, bazı diğer akciğer hastalıklarının giderilmesi için de faydalı olabilmektedir. Geçmişte astım benzeri semptomlarınız olmuş fakat spirometri test sonuçlarınız normal çıkmış ise, hala astımınız bulunuyor olabilir. Eğer sigara kullanıyorsanız ve spirometri test sonuçlarınız normal çıkıyorsa, KOAH veya kalp hastalıklarına yakalanma, inme geçirme, akciğer kanserine yakalanma riskiniz çok yüksektir; bu nedenle sigarayı bırakmak için derhal yardım istemelisiniz. İşyerinizde hava kirliliği söz konusu ise, en son yaptırdığınız spirometri test sonuçları normal olsa bile, toz, duman, buhar ve kimyasal madde solumaktan kaçınmalısınız.

 

Spirometri testi önemlidir

 

Spirometri testi, akciğer fonksiyonu açısından önemli bir ölçümdür. Semptomlarınız değişkenlik gösteriyorsa (örneğin, astım hastalığı ile birlikte), farklı zamanlarda testi tekrarlamanız önerilebilir; böylelikle test sonuçlarınızı kaydedebilir ve sizin için normal sonucun ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer süregelen bir akciğer probleminiz varsa (örneğin, KOAH), düzenli spirometri testleri durumunuzu izlemek için fayda sağlayabilir. Buna ek olarak, eğer doktorunuz daha detaylı tetkik ve incelemeye ihtiyaç duyarsa, daha fazla test yaptırmanız istenebilir.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim