Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Başkanı Sabri Karaçam, deprem sonrası ilk toplanma yerlerinin önemine dikkat çekerek, "İlk toplanma bölgeleri için yerel idareler yerleri tespit edip yaptırmakla ve yapmakla da yükümlü. Oysa Yalova da yeşil alanalar hızla yok ediliyor. Bu Yalova'nın kaderi mi? " diye sordu.
Yalova'da olası bir deprem halinde kullanılması muhtemel toplanma alanlarının satıldığını belirten Mag-Der Yalova Şube Başkanı Sabri Karaçam, "Son olarak Halk eğitim Merkezi'ndeki yeşil alan satıldı.Yalova'da toplanma bölgesi bulunmazken bu yeşil alanların elden çıkarılması hiç de uygun değildir. Bu bölgede deprem olacak. Zamanı bilinmese de bir an önce bu konuda tedbir alınmalı.Evi yıkılan insanlarımızın çadır kentler kurulana kadar alt yapısı olan tuvaleti olan bu yerlerin yapılması gerekir.Konunun diğer vahim boyutu da olası bir afette ( Marmara şu an kaynıyor) mahalle halkının toplanacağı alt yapı çalışmaları yapılmış bir yerin bulunmamasıdır. Bir depremin  hemen sonrasında bu halkın nereye gideceğini nerede toplanacağını düşündünüz mü ?" diye sordu.
Toplanma alanlarının tespit edildiğini ancak buraların alt yapısı olmayan boş alanlar olduğunu belirten Mag-Der Yalova Şube Başkanı Sabri Karaçam, "
Japonya Kobe’den gelen bir ekip Derneğimizi ziyaret etti. Toplanma bölgeleriyle ilgili çok güzel açıklamalarda bulundular: 'Her mahallede bir toplanma bölgesi var. Bu bölgeler yeşil alan gibi halkın orada dinlendiği oturduğu bir yer, ama içerisinde depolar var depolarda çadır, WC, duş kabinleri, yemek çadırları. Alt yapısı hazır. Deprem anında toplanan halk için gönüllü çalışan ekipler tarafından kurulmakta. Hazır olan alt yapılar üzerine çadırlar, WC 'ler diğer ihtiyaçlar monta yapılarak vatandaşlara verilmekte kurulan yemek çadırında insanlara yemek pişirilmekte. Gece elektrik ihtiyacı ise güneş enerjisi. Çadırları ve tüm malzemeler işi bitince tekrar depolara' dediler. Biz de toplanma bölgelerinde alt yapı yok. Boş arazi çadırlar dağılır toplanma bölgelerinde alt yapı olmadığı için herkese çadır verilir. Herkes çadırları evlerinin önüne kurar. Çadırların geri dönüşümü yok ekonomik bir kayıp" dedi.
"Ne yapılmalı"

Japonya örnek alınarak yerel idarelerin hemen alt yapıları yapması gerektiğini belirten Karaçam, "Zaman zaman konuya değindik. Ama kimse umursamadı. Kesinlikle yeşil alanlar yok edilmemeli bu belediyelerin kesin çözüme ulaştırılması gereken çok ciddi bir konudur.  Belediyelerin Meclis Afet komisyonları gerekli çalışmaları yapmaları eksiklerin giderilmesi ve Toplanma bölgeleri alt yapı çalışmalarını yapılması diğer hazırlıklar için Komisyon raporlarının Meclis Gündemine taşımaları gerekmektedir. Bilinçli toplum oluşturmak amaçlı Yalova Mag-Der olarak gerekli çalışmaları yapmaktayız bu konuda dernek desteklenmeli daha çok kişiye ulaşma sağlanmalıdır. 2016 yılında 14 binin üzerinde Öğrenciye kendi ve imkânlarımızla Afet Bilinç eğitimi verdik. Okullarda Velilere yönelik eğitim verdik ama katılım azdı. Deprem tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de kaçınılmaz bir gerçektir. Depremden korkmak yerine ve sonrasındaki can kayıplarını daha aza indirmek adına deprem olmadan önce önlemlerimizi almalıyız. Deprem esnasında ne yapacağımızı bilmek hem kendimizi hem de sevdiklerimizi daha küçük yaralarla kurtarmamıza yardımcı olacaktır. Halkımıza da çok iş düşmektedir. Ekonomisi  güçlü devletler bile bir afet anında çaresiz kalmaktadır. Halk örgütlü olursa sorunlar daha kısa sürede çözülür. Gelin Mag eğitimi alın herhangi bir afet anında bir can kurtarılmasına yardımcı olun. Bu bölgede Marmara'da oluşacak olan bir depremde 6 il ve Türkiye nüfusunun üçte biri etkilenecektir. Böyle bir deprem  olduğunda İstanbul'da 30 bin binanın ağır hasar görüp yıkılacağı belirtilmektedir. İstanbul Türkiye’nin kalbidir arama kurtarma ekipleri enkazlar da çalışırken 10 kişilik bir ekiple görev yapar 24 saat esasına göre çalışır. Arama kurtarma ekipleri yetişmeyecektir.  En az 6 kişilik bir ekiple çalışıldığını düşünürsek, dinlenmeleri göz önünde tutarsak bu da yalnızca İstanbul için bir milyon yakın kurtarmacıya ihtiyaç vardır. Bu anlamda Yalova'ya kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi az veya hiç olmayacaktır onun içindir ki Yalova’da kendi yağımızla kavrulmasını bilmeliyiz buradaki  hazırlıklarımızı bu kapsamda yapmalıyız. Mahalle düzeyinde örgütlenmiş olan mahalle afet gönüllülerine çok iş düşecektir. Bunun için mahalle afet gönüllülerini desteklemeliyiz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim