Güreş, masa tenisi, sokak basketbolu ve plaj voleybolu branşlarındaki müsabakalar sonunda derece alacak ülke ve sporculara madalya ve kupalar takdim edilecek. Büyük Balkan Buluşması adı altında Yalova’da düzenlenecek etkinlikler, yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı bayrağı altında bir arada yaşayan Balkan toplumlarını bir araya gelecek. Balkanlarda bir arada yaşamış toplumlar, Balkan Savaşı’nın 100’üncü yıldönümünde, Haziran ve Temmuz aylarına yayılan şenliklerde Yalova’daki çeşitli etkinliklerde yer alacak. Balkan Spor Oyunları’nın ardından Temmuz ayında Folklor ve Müzik Şenliği, Resim Bienali, Şairler Şöleni, Balkan Ülkeleri Gazeteciler Buluşması, Balkan Ülkeleri Fotoğrafçılar Buluşması, Başkanlar Zirvesi, Balkan Kardeş Şehirleri Proje Atölyesi, Balkan Evi ve Balkan Sokağı etkinlikleri gerçekleştirilecek

 

Balkan Kardeş Şehirleri Oyunları düzenlenecek

 

Büyük Balkan Buluşması’nda, güreş, bisiklet, masa tenisi, sokak basketbolu, plaj voleybolu ve satranç etkinliklerinin yapılacağı ‘Balkan Spor Oyunları’ kapsamında Balkan kardeş şehirleri oyunları düzenlenecek. Balkan Folklor ve Müzik Şenliği ile de, Balkan Kültürünün önemli dallarından olan folklor ve müzik etkinliği gerçekleştirilecek. Bu etkinlikte, Balkan ülkeleri Yalova’nın çeşitli yerlerinde halk danslarını ve halk müziklerini sergileyecek. Gelen folklor ve müzik gruplarının Yalova’da konaklama, ses tesisatı, ulaşım ve yemek giderleri Yalova Belediyesi tarafından karşılanacak. 1 haftalık etkinliğin son gününde ise Balkan Gecesi düzenlenecek, gelen konuk ekipler ve sanatçılar gecede sahne alarak, folklor ve müzik gösterileri sunacaklar.

 

Balkan ressamları ve şairleri geliyor

 

Balkan Ülkeleri Resim Bienali’nin ise 15 gün sürmesi planlanıyor. Yalova Ressamlar Derneği YARED ve Yalova’nın kardeş kenti Bulgaristan’ın Smolyan Belediyesi Resim-Sanat Galeri Müdürü Dimitri Palazof tarafından yönetilecek olan bienalde, her ülkeden iki sanatçının katılımı planlanıyor. Katılan sanatçılar, bienal boyunca Yalova izlenimleriyle ilgili sanat eserleri oluşturacak. Bu nedenle Yalova’nın çeşitli yerlerini, doğal çevresini ve halkın yaşayışını görebilmeleri için düzenlenecek gezilere de katılacaklar.

Balkan Ülkeleri Şairler Şöleni’nde ise iki gün süreyle Balkan ülkelerinden gelecek olan şairler, şiirlerini seslendirecek. Şölenin ikinci gününde büyük şair Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bir de panel düzenlenecek. Şölenle, Balkan dünyasını ortak bir dilde ve kültürde buluşturmak ve Balkan coğrafyasına mensup ülkeler arasındaki dostluk bağlarının kuvvetlendirilmesi amaçlanıyor. Etkinliğe her kardeş şehri temsilen bir şair ve varsa o kentten bir de Türk şair davet edilecek. Türkiye’den de en az 5 ulusal şairin etkinliğe davet edileceği belirtiliyor. Katılımcı şairlerin ise kültürel ağırlıklı barış, dostluk ve kardeşlik temaları içeren şiirlerle katılması bekleniyor.

 

 

Editör: TE Bilişim